Τρ. Μάι 24th, 2022

Αυξημένη η παραγωγή βερίκοκου στην Κορινθία και Αργολίδα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Mια χρονιά που θα είναι συνέχεια της προηγούμενης, όταν σημειώθηκε ρεκόρ εξαγωγών, και θα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της διαφαίνεται η φετινή, όσον αφορά τα βερίκοκα. Από όλα τα σημεία, οι ενδείξεις δείχνουν επάρκεια στις ποσότητες και το ζητούμενο πλέον είναι η διαμόρφωση της τελικής τιμής.

Στην Πελοπόννησο, και ειδικότερα στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας, φέτος αναμένεται αυξημένη παραγωγή. Στην Αργολίδα, οι τάσεις αύξησης της παραγωγής είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, αφού το 2015 και το 2016 κινήθηκαν γύρω στους 5.000-5.500 τόνους, αλλά το 2017 εκτινάχθηκε στους 7.000 τόνους. Αντίθετα, την τελευταία τριετία, η παραγωγή στην Κορινθία κινήθηκε πτωτικά, αφού το 2015 ήταν στους 9.700 τόνους, το 2016 στους 9.500 και το 2017 στους 9.300 τόνους.

Στην Κορινθία
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Βασιλείου, ο πρόεδρος, Μιχάλης Βαρδάκας, τόνισε ότι οι τιμές παραμένουν άγνωστες ακόμα, μας επεσήμανε ότι η παραγωγή φέτος θα είναι αυξημένη κατά 25%-30%. Η τιμή του 2017 για τα Μπεμπέκου ήταν 30 λεπτά, ενώ οι προσδοκίες φέτος είναι για 35 λεπτά. Το επιτραπέζιο κινήθηκε στα 1-1,30 για την ποικιλία Orange red και φέτος περιμένουν ακόμα καλύτερη τιμή.
Ο Μιχάλης Βαρδάκας επεσήμανε ότι «υπάρχει μια τάση για να δοκιμάζονται νέες ποικιλίες που θα μας βάλουν στην αγορά όσο το δυνατόν νωρίτερα, ενώ παράλληλα να έχουν αυξημένες αντοχές». Στην Κορινθία, παραμένει ακλόνητο ακόμα το βιομηχανικό βερίκοκο για το οποίο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, κ. Παπαβασιλείου, επεσήμανε ότι απαιτείται μία μακρόχρονη στρατηγική, ώστε να μην αναγκαστούν οι παραγωγοί να το εγκαταλείψουν λόγω πτώσης της τιμής.

Στην Αργολίδα, επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας και εάν σε κάποια χωριά δεν είχαν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα λόγω της πτώσης χαλαζιού, θα στοιχημάτιζαν ότι θα έσπαγαν το φράγμα των 7.000 τόνων από την περασμένη χρονιά. Ο Θωμάς Φάκλαρης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, δήλωσε ότι «η περιοχή μας περιμένει μία καλή παραγωγή. Οι τιμές στην εξαγωγή πέρυσι ξεκίνησαν καλά, αλλά στην πορεία έπεσαν στα 40 λεπτά. Αυτή δεν είναι τιμή για πρώιμες ποικιλίες και γι’ αυτό περιμένουμε φέτος να δούμε πού θα πάνε». Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη πολλών ποικιλιών, οι παραγωγοί δείχνουν ότι βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση, με στόχο την πρωιμότητα και την ανθεκτικότητα. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο Νίκος Χασάπης τόνισε ότι «οι φετινές τιμές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία του βερίκοκου».
Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των εξαγωγών βερίκοκου στη Ρουμανία και στην Τσεχία
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Θωμά Φάκλαρη, που τονίζει ότι «εάν οι τιμές είναι ίδιες με εκείνες του 2015, θα υπάρξει εγκατάλειψη, αφού τα 0,35-40 λεπτά δεν φθάνουν. Ήδη, κάποιοι έχουν αφήσει τα χωράφια στην τύχη, για να μην ξοδέψουν χρήματα για φυτοφάρμακα»