Πε. Απρ 25th, 2024

Αλ. Τσίπρας: Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η κατοχύρωση δικαιώματος διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία για εθνικό θέμα ή για ψηφισμένο νόμο, η αλλαγή των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών, η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας 

από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Kαλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «παιδιάστικη αντίδραση.»

«Δεν θα αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη», χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.

Alexis Tsipras

 

@atsipras

 

 

Η Συνταγμ. Αναθεώρηση δεν έγινε πριν 4 χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά. Η πρόταση της ΝΔ, δείχνει με κραυγαλέο τρόπο έλλειψη θεσμικής ωριμότητας. Φοβάμαι ότι οδηγεί τον κο Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών.

 

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς Πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει «από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς είμαστε με τη δημοκρατία, όχι με την αριστοκρατία. Γι’αυτό επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργειαδημοψηφίσματος. Θεσμοθετούμε τη λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για κρίσιμο εθνικό θέμα ή για ψηφισμένο νομοσχέδιο», ανέφερε.

Alexis Tsipras

 

@atsipras

 

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς Πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου.

Alexis Tsipras

 

@atsipras

 

Επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία για κρίσιμο εθνικό θέμα ή για ψηφισμένο νομοσχέδιο. Θεσμοθετούμε την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Μέτρα που φέρνουν τον διάλογο, τη διαφωνία & αντιπαράθεση πολιτ.σχεδίων στο προσκήνιο pic.twitter.com/rGeXVC3ZPm

Προβολή εικόνας στο Twitter

 

Πολιτεία και Εκκλησία έχουν την ωριμότητα, την σωφροσύνη κι ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων τους. Έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά, επεσήμανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και σεβασμού της λαϊκής βούλησης σε συνθήκες διάχυσης των πολιτικών εξουσιών, εντάσσεται και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίαςμε αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μία πρόταση είναι η διενέργεια ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές και δεύτερη η απευθείας εκλογή από τον λαό.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και «σήμερα, μετά από διάλογο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας θα πρέπει να καταλήξει στην τελική μας απόφαση».

Επίσης, προτάθηκε όριο βουλευτικών θητειών, «ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες συναλλαγής με το εκλογικό σώμα» .Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για τη βουλευτική ασυλία, ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει, ώστε να καλύπτει μόνο αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση καθηκόντων του βουλευτή.

«Ο νόμος για την ευθύνη των υπουργών αποτελεί την θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας», τόνισε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας: «Πολύ φοβάμαι ότι ενδόμυχη επιθυμία του κ.Μητσοτάκη είναι να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του.»

Eπισημαίνοντας ότι η σημερινή είναι η πρώτη συνεδρίαση που διεξάγεται ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Εμείς πετύχαμε, εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Και κυρίως πετύχαμε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προστατεύοντας τους ασθενέστερους και κρατώντας τη κοινωνία όρθια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Τα μέτρα αυτά θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός Νοεμβρίου και εκεί πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να πάρουν θέση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και παραπέμποντας στις δημοσιονομικές επιδόσεις, επανέλαβε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεωνκαθίσταται αχρείαστο, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης.

«Θα αναγκαστούν να ομολογήσουν και δημόσια, στο Κοινοβούλιο, αυτό που μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά. Ότι ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει. Και πλέον περνάμε σε μια νέα φάση, λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Alexis Tsipras

 

@atsipras

 

 

Τα προγράμματα προσαρμογής έπληξαν την οικονομ.κυριαρχία της χώρας, απαξίωσαν θεσμούς αντιπροσώπευσης & πολιτικούς φορείς. Διέρρηξαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία. Τα χρόνια της διακυβέρνησης μας κάναμε βήματα εκδημοκρατισμού & απόκρισης σε πραγματικά λαϊκά αιτήματα

 

«Τώρα είναι η ώρα να αφοσιωθούμε και στις μεγάλες θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι πρόκειται για προσπάθεια που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης αυτής, παρά τις δημοσιονομικές αντιξοότητες.

«Με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, ήρθε η ώρα να προωθήσουμε σε ώριμες και αναγκαίες τομές τόσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, όσο και για την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Alexis Tsipras

 

@atsipras

 

 

Ο τελευταίος άξονας των προτάσεων μας αφορά την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων. Έχουμε διακηρύξει την βούληση μας να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρώσουμε την προστασία της εργασίας.

 

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι από το καλοκαίρι του 2016, στις 24 Ιουλίου, κατέθεσε προτάσεις και σκέψεις που αποτέλεσαν τη βάση ενός «μεγάλου εθνικού διαλόγου, που διεξήχθη το επόμενο διάστημα με πλούσια συμμετοχή».

Ευχαρίστησε την Εθνική Επιτροπή, με ευθύνη της οποίας ολοκληρώθηκε ο διάλογος, ιδιαίτερα τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την προσφορά τους και την κοπιαστική εργασία τους. Και από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, είπε.«Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη θεσμική ευθύνη και να εκκινήσουμε την κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης», σημείωσε.

Alexis Tsipras

 

@atsipras

 

 

Η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους. Μιας «μη οργάνωσης», που δεν ήταν αποτέλεσμα δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, αλλά πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος ήταν τελικά μια τεχνολογία εξουσίας.

 

«Βασικός στόχος μας είναι να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός. Αλλά και στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφυλλάσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.