Απόφαση του Αρείου Πάγου για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων
Άκυρη θεωρείται
η συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη για τη μεταφορά των ημερών της θερινής άδειας, ενώ ο εργοδότης ο οποίος δεν χορήγησε πλήρη την άδεια στον μισθωτό κατά τη διάρκεια του έτους είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις αποδοχές του μηνός που θα ελάμβανε την άδεια προσαυξημένες κατά 100%.
Αυτό αποφάνθηκε o Άρειος Πάγος επισημαίνοντας ότι σκοπός του Συντάγματος (άρθρο 28), της Διεθνούς Σύμβασης 52/1936 για τους κανόνες χορήγησης αδειών μετ’ αποδοχών, της Ελληνικής Εργατικής Νομοθεσίας και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 93/104 και 2003/88 είναι «να εξασφαλισθεί με τη χορήγηση της ετήσιας άδειας η περιοδική ανάπαυση και η ανανέωση των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων του εργαζομένου για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής του υγείας».
Ακόμη η αρεοπαγιτική απόφαση επισημαίνει ότι για τη θεμελίωση του δικαιώματος αδείας του μισθωτού δεν απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης (έγγραφης ή προφορικής), όμως για τη θεμελίωση της αξίωσης του μισθωτού προς λήψη της κατά 100% προσαύξησης, απαιτείται υπαιτιότητα του εργοδότη, έστω και σε βαθμό ελαφράς αμέλειας, η οποία υπάρχει όταν ο μισθωτός ζήτησε την άδεια και ο εργοδότης δεν την του χορήγησε.
Τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησε περίπτωση τραπεζοϋπαλλήλου ο οποίος κατά την τριετία 2005 – 2008 έλαβε τμήμα της θερινής του αδείας και όχι το σύνολο των προβλεπομένων ημερών.
Ο Άρειος Πάγος, επικυρώνοντας εφετειακή απόφαση, επιδίκασε στον τραπεζοϋπάλληλο τις διαφορές των ημερών που εργάστηκε την εν λόγω τριετία, προσαυξημένες κατά 100%.
Πηγή:newsbomb.gr