Πε. Απρ 25th, 2024

Δεύτερη μέρα του Συνεδρίου “Governance and Regional Arteries for Growth” στο Λουτράκι (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Η περιφέρεια για εμάς είναι μια υπο-εθνική οντότητα, δηλαδή ακριβώς κάτω από την εθνική κυβέρνηση», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης GudrunMoslerTörnström,η οποία κατά την ομιλία της στο συνέδριο του ECONOMISTστο Λουτράκιμε θέμα “GovernanceandRegionalArteriesforGrowth” προέκρινε την κεντρική ιδέα «περιφέρειες με νομοθετικές εξουσίες».

Όπως είπε η κ. Törnström, προκειμένου να προωθήσει κανείς την αρχή της επικουρικότητας για τα καλύτερα δυνατά οφέλη στους τοπικούς πληθυσμούς, θα πρέπει να ενισχύσει τις εξουσίες και τις ευθύνες σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα, στη συλλογή των φόρων, ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι που θα υποστηρίξουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Ένας άλλος τρόπος, σημείωσε η κ. Törnström, είναι η εξουσιοδότηση των περιφερειών για την κατάρτιση της δικής τους νομοθεσίας, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των εκάστοτε περιοχών.

Εύη Τατούλη,Αντιπρόεδροςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών-Ελληνικό Τμήμα

Τη δημιουργία ενός συστήματος αποτελεσματικής διακυβέρνησης «στις 13 γωνιές της χώρας, στις 13 Περιφέρειες», που θα εξασφαλίζει τις σχέσεις με την πολιτεία «χωρίς καχυποψία στις καθημερινές συναλλαγές, χωρίς αποκλεισμούς, με ίσες ευκαιρίες», προέκρινε χαρακτηριστικάαπό το βήμα του ECONOMISTστο Λουτράκιη αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΓυναικώνΕύη Τατούλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Τατούλη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από «μια κυβέρνηση προσηλωμένη στην εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», όπως και από «13 μικρότερες διακυβερνητικές οντότητες που θα εμπνεύσουν στους πολίτες το κοινό συμφέρον για το μέλλον».

«Οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση ήταν πάντοτε μια αντιπαράθεση του κεντρικού κράτους με τον κακό εαυτό του. (…) Το κεντρικό κράτος για κάθε λύση έχει πάντοτε να προτείνει και ένα αντίστοιχο πρόβλημα», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα λοιπόν χρειάζεται ένα νέο όραμα, ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, όχι θαύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τατούλη.

GraemeMaxton, τέως Γενικός Γραμματέας, TheClubofRome

Χωρίς αλλαγή δεδομένων, μια αύξηση της θερμοκρασίας της τάξης των 2 βαθμών κελσίου θα είναι αναπόφευκτη μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια, επεσήμανε ο τέως Γενκός Γραμματέας του TheClubofRomeGraemeMaxton, χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα. Εξέφρασε δε επιφυλάξεις κατά πόσο η Συμφωνία του Παρισιού είναι σε θέση να αντιμετωπίσει δραστικά το ζήτημα.

Στην πραγματικότητα, η κλιματική αλλαγή δεν είναι το πρόβλημα αλλά το σύμπτωμα,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Maxton, ο οποίος στάθηκε στην υπέρμετρη και ταχύτατη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως καταλυτικού παράγοντα.

«Δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αν δεν αλλάξουμε το οικονομικό μας σύστημα και έχουμε το πολύ μία 20ετία στη διάθεσή μας να κάνουμε αυτές τις αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Maxton.

Το πρόβλημα της μετανάστευσης οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως αν το οικονομικό μοντέλο δεν αλλάξει,  αυτού του είδους οι κρίσεις θα επιδεινωθούν.«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ενέργεια με τον τρόπο που το κάνουμε τώρα.Πρέπει να σταματησουμε να μιλούμε για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σαν να είναι κάτι φυσιολογικό», κατέληξε ο κ. Maxton.

WolfgangFengler, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

«Ο κόσμος είναι σήμερα καλύτερος από ό,τι πολλοί πιστεύουν», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας τράπεζας Wolfgang Fengler, ο οποίος ερμήνευσε άλλωστε την αύξηση του πληθυσμού ως «σημάδι επιτυχίας».

Σύμφωνα με τον κ. Fengler, ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τη μείωση της γονιμότητας και η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί από περίπου 40% το 1990 σε 8% σήμερα.

«Η παγκόσμια μεσαία τάξη αυξάνεται ραγδαία, κατά 5 ανθρώπους το δευτερόλεπτο», υπογράμμισε ο κ. Fengler, σημειώνοντας ότι η φτώχεια μειώνεται κατά 35 εκατ. το 2018 – σχεδόν ένα άτομο ανά δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, «αυτό δεν είναι αρκετό για την πλήρη εξάλειψη της φτώχειας μέχρι το 2030», τόνισε.

Kristofer Hamel, chief operating officer, World Data Lab

Μέχρι το 2032 η Ευρώπη θα είναι πιο πλούσια, αλλά τα κέρδη θα είναι άνισα, τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMISTο γενικός διευθυντής της WorldDataLabKristoferHamel, υπογραμμίζοντας ότι τα τοπικά επιχειρηματικά περιβάλλοντα και η δημογραφία θα είναι οι βασικοί οδηγοί των εξελίξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Hamel, μέχρι το 2032, το συνολικό εισόδημα στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 27% (12,6 τρις). Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης θα αυξηθεί κατά 30% (6,9 τρις). Μόνο το 12%θα κερδίζει λιγότερα από 30 δολάρια την ημέρα (21% σήμερα). Το 18% θα κερδίζει περισσότερα από 100 δολάρια την ημέρα (10% σήμερα).

«Θα έχουμε περισσότερους πλούσιους και λιγότερους φτωχούςτα επόμενα 15 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Magnus Berntsson, Πρόεδρος της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών

Για ανάπτυξη του περιφερειακού επιπέδου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια μίλησε στο συνέδριο του ECONOMISTστο Λουτράκι ο πρόεδρος της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών Magnus Berntsson, μια ανάπτυξη που πάντως δεν είναι ευθύγραμμη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Πολλές φορές οι περιφέρειες και η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται υπό εποπτεία. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δεν βοηθούν καθόλου στην αρχή της επικουρικότητας. Δουλεύουμε αγόγγυστα για να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση», υπογραμμισε ο κ Berntsson. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία της πολιτικής συνοχής για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Φέρνοντας ως παράδειγμα την περιφέρεια Västra Götaland της Σουηδίας, εστίασε στην πολιτική για το κλίμα και μίλησε για την ανάγκη μετάβασης σε μια climate-smart κοινωνία, ξεχωρίζοντας παραμέτρους όπως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε μια πράσινη κοινωνία για το μέλλον και είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να έχουμε κατά νου», τόνισε ο εκπρόσωπος της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών.

Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, IFCOSystemsHellas

Την αναπτυξιακή δυναμική γύρω από τα logistics, δηλαδή τις ενέργειες που ορίζουν την αποτελεσματική ενοποίηση των προμηθευτών, εργοστασίων, αποθηκών και σημείων πώλησης, ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της IFCOSystemsHellasΘεοδόσιος Σταϊκόπουλος, με γνώμονα την «παραγωγή και διανομή των προϊόντων στις κατάλληλες ποσότητες αλλά και στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του συνολικού κόστους κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκόπουλος αναφέρθηκε στα Reserve Logistics, που αφορούν την αξιοποίηση χρησιμοποιημένων προϊόντων ή υλικών, καθώς και στα Green Logistics, που σχετίζονται με τη βιώσιμη παραγωγή, αποθήκευση και διανομή αγαθών, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Γιώργος Τσαπρούνης,Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, WINDHellas

«Πλέον η απλή πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι αρκετή. Η εξαιρετικά γρήγορη πρόσβαση στο internet είναι απαραίτητος παράγοντας προκειμένου μία επιχείρηση να παραμείνει ανταγωνιστική», υπογράμμισε από το βήμα του ECONOMISTστο Λουτράκι ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WINDHellasΓιώργος Τσαπρούνης.

Ο ίδιος μίλησε επίσης για την ανάγκη οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε μία σειρά από νέες, καινοτόμους υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους σε πολλαπλά επίπεδα: έξυπνες εφαρμογές, συναλλαγές με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκπαίδευση, τηλεϊατρική.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε τις προοπτικές που διανοίγονται από την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. «Στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας είναι τα δίκτυα 4ης γενιάς και μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουμε και την 5η γενιά. Στην περίπτωση των σταθερών δικτύων, η νέα γενιά αφορά τις οπτικές ίνες οι οποίες αρχικά μπορούν να προσφέρουν ταχύτητες 100 και 200Mbps και σχετικά σύντομα ταχύτητες που θα φθάνουν το 1Gbps στον τελικό χρήστη», εξήγησε ο κ. Τσαπρούνης.

 

Νίκος Φλίγκος,Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Διανομών Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Παπαστράτος ΑΒΕΣ-εταιρεία της Philip Morris International

«Για εμάς η περιφερειακή ανάπτυξη δεν αποτελεί μια αφηρημένη έννοια. Η ιστορία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τοπικές κοινωνίες, με την πρόοδο και την ευημερία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του ECONOMISTο γενικός διευθυντής Πωλήσεων και Διανομών Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας της Παπαστράτος ΑΒΕΣ-εταιρεία της PhilipMorrisInternationalΝίκος Φλίγκος, τονίζοντας ότι «ολόκληρες κοινότητες, όπως το Αγρίνιο, η Καβάλα και η Ξάνθη άκμασαν μέσα από την καλλιέργεια και τον εφοδιασμό καπνών».

Σύμφωνα με τον κ. Φλίγκο, το 2017, η συνεισφορά της Παπαστράτος στα κρατικά έσοδα έφτασε το 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

«Μετά από 87 χρόνια, η Παπαστράτος σταματά για πάντα την παραγωγή τσιγάρων (…) Πλέον, η επένδυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ που εγκαινιάσαμε πριν από 1,5 μήνα μετέτρεψε την Παπαστράτος στο δεύτερο μόλις διεθνές κέντρο αποκλειστικής παραγωγής ράβδων καπνού της Philip Morris Iinternational για το καινοτόμο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, το IQOS», σημείωσε ο κ. Φλίγκος.

 

 

 

Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

«Απαιτείται ένα φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, που θα παραμείνει σταθερό για εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά και οι κινήσεις εκείνες που θα απλοποιήσουν την αδειοδότηση επιχειρήσεων, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα αυξήσουν την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση, «πρέπει να κινηθεί και το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και να συνεχιστούν οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των εξαγωγών». Εξάλλου, «το κράτος πρέπει να επισπεύσει τη μετάλλαξή του: από παραγωγό σε ρυθμιστή και από απλό ιδιοκτήτη σε επενδυτή».


Μαρία Βλάχου,
Διευθύνουσα σύμβουλος, Fereikos

Στο braindrainκαιστη σημασία των αμφίδρομων σχέσεων μεταξύ επιχειρηματιών και κοινότητας, πολιτείας και περιφέρειας αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της FereikosΜαρία Βλάχου από το βήμα του συνεδρίου του ECONOMISTστο Λουτράκι, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, στη δυσκολία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη διατήρηση αυτών που ήδη υπάρχουν.

Για την επίτευξη της ανάπτυξης χρειάζεται ένα smartspecialization, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βλάχου, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα συνεργειών για τη δημιουργία νέων εσόδων, νέων θέσεων εργασίας αλλά και για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της οικονομίας γενικότερα.


Γιώργος Τζιάλλας,
Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού

«Το 2017 ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά στον ελληνικό τουρισμό, καθώς σε σχέση με το 2016 αυξήθηκε στα επίπεδα του 6-7%, με περισσότερες από 30 εκατ. αφίξεις συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και 14,5 δις ευρώ έσοδα,», τόνισε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία μέχρι στιγμής για το 2018 είναι «παραπάνω από ενθαρρυντικά για νέες υψηλότερες επιδόσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τζιάλλα, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτύξει περαιτέρω ειδικές θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο τουρισμός υγείας (ιαματικός και  ιατρικός τουρισμός), ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός, ο αγροτουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός (καταδυτικός, γιώτινγκ), ο γαστρονομικός τουρισμός, ο αθλητικός, ο ορεινός τουρισμός, όπως η χιονοδρομία και η ορειβασία.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι κατ’ αρχάς ένα ξεκάθαρο και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο και κατά δεύτερον να προβάλουμε αυτές τις δυνατότητες στους δυνητικούς επισκέπτες», σημείωσε ο κ. Τζιάλλας.

 

Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής Προγράμματος,Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου & Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ  – Κέντρο Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διακυβέρνησης, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών

Στη σημασία του τουρισμού ως της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας αναφέρθηκε από το βήμα του ECONOMISTο διευθυντής Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δούμε πώς θέλουμε να προσελκύσουμε επένδυση σε αυτόν τον τομέα.

Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου ως προς τι προσφέρει στους επισκέπτες της και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της βιωσιμότητας εν σχέσει με την επένδυση στον τουρισμό. «Θετικοί τομείς για την ανάπτυξη ενός τόπου από τον τουρισμό είναι το να εμπλέκεις περισσότερο το τοπικό στοιχείο και να δίνεις δουλειά και εκπαίδευση στους ανθρώπους που δουλεύουν στις υπηρεσίες τουρισμού. Είναι το να αναδείξεις τα τοπικά χαρακτηριστικά, την τοπική κουζίνα, το τοπικό πολιτιστικό απόθεμα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κουβέλης τόνισε τη σημασία της ανάδειξης της ποιότητας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με χώρες με φθηνότερο προϊόν. Επίσης, τόνισε τη σημασία της υποδομής και υπηρεσιών αλλά και των νέων τεχνολογιών.

ΓιάννηςΚαλογεράκης,Διευθύνωνσύμβουλος,JMK-Anthropocentric Corporate Training & Development

Στη σημασία της συμπεριφοράς των επαγγελματιών του τουρισμού καθώς και των κατοίκων στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου τουρισμού αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST ο διευθύνων σύμβουλος της JMK-AnthropocentricCorporateTraining&DevelopmentΓιάννης Καλογεράκης.Η συμπεριφορά αυτή πρέπει να διδάσκεται, τόνισε, ξεκινώντας από το σχολείο. Επεσήμανε την ανάγκη να χρησιμοποιούνται τοπικά προϊόντα από τις τουριστικές επιχειρήσεις, κάτι που σχολίασε ότι δεν είναι θέμα κόστους αλλά κουλτούρας. Αναφέρθηκε επίσης σε διάφορες μορφές ανθρωποκεντρικού τουρισμού, επισημαίνοντας την ανάγκη να επενδύσουμε στην ανθρωποκεντρική ηθική.

«Η ηθική είναι το νόμισμα του μέλλοντος», τόνισεoκ. Καλογεράκης.

 Μανώλης Γιαμιαδάκης, Διευθύνων σύμβουλος, Manolis Food Project

«Η επιχείρηση τουρισμός αναδεικνύεται όλο και πιο σημαντική για την οικονομία της χώρας μας. Για να τη μεγαλώσουμε υγιώς και να αντέξουμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό πρέπει να παλέψουμε με μια αντίφαση: να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του ECONOMISTο διευθύνων σύμβουλος της ManolisFoodProjectΜανώλης Γιαμιαδάκης.

Εστιάζοντας ειδικά στην Πελοπόννησο, ο κ. Γιαμιαδάκης ξεχώρισε ως γνώρισμα της περιοχής την πολυπλοκότητα των εμπειριών που μπορεί να  προσφέρει στον επισκέπτη, τα έθιμα, τον πλούτο των τροφίμων, του χώρους που ενδείκνυνται για εκδηλώσεις, καθώς και τις εναλλαγές των τοπίων και του κλίματος. «Αν προσθέσουμε και την εγγύτητα στην Αθήνα, την αεροπορική και τη θαλάσσια σύνδεση με την Ευρώπη, αποτελεί ιδανικό προορισμό και μάλιστα για υψηλού εισοδήματος επισκέπτες», σχολίασε ο κ. Γιαμιαδάκης.


HarperReed, Διευθυντής τεχνολογίας, ObamaforAmerica 2012

H τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται κάθε μέρα, ανάγεται σε ένα στάνταρ εργαλείο και όλες οι καλύτερες επιχειρήσεις επενδύουν σε αυτήν, υπογράμμισε ο διευθυντής τεχνολογίας της εκστρατείας ObamaforAmerica 2012 και επιχειρηματίας HarperReed μιλώντας στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι.

Πρόκειται για έναν τομέα ο οποίος δημιουργεί άγνωστη μέχρι στιγμής γνώση, παρατήρησε ο κ. Reed, αναγνωρίζοντας ότι «ορισμένοι πολύ έξυπνοι άνθρωποι» φοβούνται τη ραγδαία του εξέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος προέκρινε την επένδυση στην εμπειρία του χρήστη αλλά και στην ηθική, τονίζοντας ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα πετυχαίνει κανείς όταν συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη με τους ανθρώπους.

Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξήρε τις ιδέες και απόψεις που διατυπώθηκαν σε αυτό, σχολιάζοντας ότι αυτές συμβάλλουν σε μια κινητικότητα βελτίωσης στο επίπεδο της άσκησης πολιτικής. Τόνισε ότι το ζήτημα της πολιτικής είναι πώς θα κινητοποιήσει τους ανθρώπους και ότι η κοινωνία εξελίσσεται διαχρονικά μέσα από συγκρούσεις και μέσα από τη βελτίωση των τεχνών και της δημιουργίας.

«Οι άνθρωποι θα είναι αυτοί που θα προσδιορίσουν τα ηθικά προτάγματα και το ηθικό πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί η εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεν νομίζω ότι μπορεί ποτέ να μας φοβίζει το καθετί καινούριο, γιατί έχει αποδειχθεί στην ιστορία των κοινωνιών ότι η διάθεση και η ικανότητα της προσαρμογής και της αφομοίωσης είναι ακριβώς αυτό που διατηρεί πάντα σε ζωή το ανθρώπινο είδος», υπογράμμισε ο κ. Τατούλης.