Ποιες χώρες δεν θέλουν την ένταξη πΔΓΜ και Αλβανίας στην ΕΕ
Έχοντας ευρεία στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αλβανία και η πΓΔΜ ελπίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί να δώσουν το «πράσινο φως» σήμερα κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση αυτή στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.
Όμως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ, αν πρώτα η Ένωση δεν προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν έχει αλλάξει άποψη.
Άλλοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι βασική ανησυχία του Μακρόν είναι το μεταναστευτικό.
«Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις προτού μπορούμε να ξεκινήσουμε τις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προϋποθέσεων», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Γαλλία και Ολλανδία έστειλαν σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ένα έγγραφο τον Μάιο στο οποίο επισημαίνουν την απουσία δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ενδημική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα ως βασικούς λόγους για τους οποίους Αλβανία και πΓΔΜ δεν είναι έτοιμες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες.
«Η άποψή τους είναι ότι δεν πληρούνται οι όροι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σημείωσε ένας διπλωμάτης.
Δύο ακόμη Ευρωπαίοι διπλωμάτες και δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βασικότερη ανησυχία του Μακρόν είναι ότι ακροδεξιοί πολιτικοί που κερδίζουν υποστήριξη με τη δέσμευση να σταματήσουν την μετανάστευση θα εκμεταλλευθούν το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ.
Ο Μακρόν πιστεύει η ακροδεξιά ενδέχεται να αντιδράσει «εξαιτίας της φήμης της Αλβανίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα πριν τις ευρωεκλογές του χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και οι τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την εντατικοποίηση των ενταξιακών συζητήσεων με χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο ακόμη και η Σερβία και το Μαυροβούνιο, που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, δεν είναι πιθανό να ενταχθούν στην ΕΕ πριν το 2025 το νωρίτερο.
Αν και η Γερμανία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας αναφορικά με την Αλβανία και την πΓΔΜ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ για γεωπολιτικούς λόγους και για να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.
«Η Γαλλία θα πρέπει να δει τη στρατηγική διάσταση της προσέγγισης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», σχολίασε γερμανική πηγή.