Τε. Μάι 18th, 2022

Σολυγεία, η ομορφότερη περιοχή του Δήμου Κορινθίων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στην διαδρομή μεταξύ του Ισθμού Κορίνθου και της Επιδαύρου, αμέσως μετά τα πανέμορφα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και την Αλμυρή, συναντάμε ένα μεγαλείο της φύσης με όλες τις αποχρώσεις του πράσινου των πευκόδενδρων, των θάμνων και του θυμαριού, του γκρίζου των βράχων, του καφέ και του κόκκινου του εδάφους καθώς και του μπλε και θαλασσί του ουρανού και της θάλασσας.

Είναι η διαδρομή για να φθάσει κάποιος στο Σοφικό, την έδρα του πρώην Δήμου Σολυγείας και ήδη Δημοτικής Ενότητας Σολυγείας του Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων.

 Στο κέντρο του Σοφικού όπου ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος, στο προαύλιο του οποίου δεσπόζει η προτομή του Σοφικίτη Ήρωα κατά τον πόλεμο του 1940, Μιλτιάδη Ιατρίδη κυβερνήτη του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», δεν είναι άλλο από το σημείο συνάντησης κα εκκίνησης του πρώτου Λαϊκού Αγώνα Ανωμάλου δρόμου προς τιμή του Ήρωα μας. Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος να γίνει την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 με ώρα εκκίνησης την 10.30 π.μ. κι έχει απόσταση 14,5 χιλιομέτρων.

Η διαδρομή καθ’ όλη την διάρκεια της είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ και θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη όλων όσων θα συμμετάσχουν, θα δοθεί δε η ευκαιρία στους δρομείς να απολαύσουν μια καταπληκτική και πανοραμική θέα που όμοια της αμφιβάλλουμε αν θα έχουν διανύσει πάλι. Ξεκινώντας απ’ το κέντρο του Σοφικού κι αφού οι δρομείς θα διασχίσουν μια απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων μέσα από ελαιώνες, θα έχουν διέλθει απ’ την εκκλησία της Υπαπαντής, η οποία κτίστηκε τον ΙΖ’ αιώνα, ενώ ταυτόχρονα ακριβώς απέναντι θα παρατηρούν την Μονή της Παναγιάς της Οδηγήτριας, κτισμένη τον IB’ αιώνα, Μονής απόλυτα συνυφασμένης με την ιστορία του Σοφικού. Πιο πέρα το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, κτισμένο τον ΙΖ’ αιώνα, πάνω στα ερείπια Αρχαίας Ακρόπολης, επίσης δεξιά τους και στο βάθος του ορίζοντα θα παρατηρούν την θάλασσα του Κόρφου και το σύμπλεγμα των Διαπορίων Νησιών ανοικτά του Σαρωνικού Κόλπου.

Μετά τους ελαιώνες για το υπόλοιπο της διαδρομής επί μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων, οι δρομείς θα έχουν την δυνατότητα και την τύχη ν’ απολαύσουν μια διαδρομή μέσα στην κατάφυτη «Τζάλικα», που δεν είναι άλλο το βουνό αυτό, απ’ αυτό που πρωτοαντικρίζει κάποιος ερχόμενος απ’ την Στερεά Ελλάδα, την Αττική και την Αθήνα με κατεύθυνση την Πελοπόννησο, είναι με άλλα λόγια το πρώτο βουνό της Πελοποννήσου. Αυτό λοιπόν το βουνό θα διασχίσουν και θα διατρέξουν οι δρομείς των Α’ Ιατρίδειων, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται το Ξακουστό «RANCH SKOURAS S.A.»

Η αρχική κατεύθυνση της διαδρομής σε σχέση με το κέντρο του Σοφικού όπου η εκκίνηση, είναι ανατολική για όσο διαρκεί η πορεία μέσα στους ελαιώνες με την προ περιγραφόμενη θέα, στην συνέχεια και μόλις οι δρομείς μπουν στο δάσος, η πανοραμική θέα που σου προσφέρει η διαδρομή «εντοπίζεται» βόρεια ως προς την κατεύθυνση και την πορεία του δρόμου.

Αυτό που θα παρατηρήσουν και για το οποίο θα εκπλαγούν οι συμμετέχοντες δρομείς είναι η θέα του Σαρωνικού Κόλπου, των Κεχρεών, των Λουτρών της Ωραίας Ελένης, της Αλμυρής, του Γαλατακίου, του Λουτρακίου, των Αγίων Θεοδώρων και ολόκληρης της πεδιάδας της Δημοτικής Ενότητας Άσσου – Λεχαίου αλλά και της Βόχας.

Το Βουνό αυτό ονομάζεται «ΤΖΑΛΙΚΑ» έχει υψόμετρο 735 μέτρα και ο αγώνας – διαδρομή θα γίνει στα 650 μέτρα περίπου, δεν είναι άλλος δε απ’ τον Σολύγειο Λόφο. Κατά τον Θουκυδίδη, ο Σολύγειος Λόφος, είχε μεγάλη στρατηγική σημασία γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά την θρυλική κάθοδο των Ηρακλειδών, ως προγεφύρωμα απ’ τους Δωριείς για να κτυπήσουν τους Αιολείς της Κορίνθου (Δ’, 42 «εφ’ όν Δωριής το πάλαι ιδρυθέντες τοίς εν τή πόλει Κορινθίοις επολέμουν, ούσι Αιολεύσι.»). Το λόφο τούτο προσπάθησαν με απόβαση και οι Αθηναίοι, το θέρος του 7ου χρόνου του Πελοποννησιακού πολέμου (425 π.χ.), με στρατηγό τον Νικία τον υιό του Νικηράτου να καταλάβουν για να τον έχουν ως ορμητήριο κατά της Κορίνθου. Οι Αθηναίοι αν και υπερίσχυσαν των Κορινθίων, δεν κατόρθωσαν  να καταλάβουν το Σολύγειο Λόφο (Θουκυδίδης, 42 – 44).

Θα είναι σίγουρα μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία ένας αγώνας μέσα στο πανέμορφο δάσος της Σολυγείας, για την διατήρηση του οποίου κάθε χρόνο η Εθελοντική Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Σοφικού, όπως κι όλοι οι κάτοικοι του Σοφικού κυρίως, αλλά και των γύρω περιοχών καθώς επίσης και οι εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής (Γαλατακίου, Αθικίων, Χιλιομοδίου, Κορίνθου, Αγίων Θεοδώρων) δίνουν αγώνες και αγώνες, έχοντες βεβαίως και την συμπαράσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απόδειξη της αντίληψης όλων για την αξία του σήμερα και στο διηνεκές.

Τα ψηλά πεύκα, τους πυκνούς θάμνους, τα πουρνάρια, τα σκίνα, τις κουμαριές, τα θυμάρια όλα αυτά μαζί γαντζωμένα στα βράχια σ’ αυτή τη γη, σ’ αυτή την περιοχή, τα προστάτευσαν απ’ τη φωτιά οι άνθρωποι της Σολυγείας, οι οποίοι έζησαν σ’ αυτά, κρύφτηκαν σε δύσκολους καιρούς σ’ αυτά, γιόρτασαν σε όμορφους καιρούς σ’ αυτά, είναι οι άνθρωποι που θα φιλοξενήσουν τους δρομείς και τους εκδρομείς την 13 Ιανουαρίου 2019, είναι οι άνθρωποι που έφεραν από το μακρινό παρελθόν στο σήμερα αυτό το δάσος με σκοπό να το απολαύσουν και να το θαυμάσουν όλοι όσοι το επιθυμούν.

Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί Λαϊκός Αγώνας Ανωμάλου Δρόμου, σε μια διαδρομή που συνδυάζει ένα πανέμορφο και καταπληκτικό τοπίο, μια απερίγραπτη θέα, πρωτοφανείς εικόνες και καταστάσεις και μια Ιστορία βγαλμένη από τους αιώνες.

  Ο αγώνας συνεχίζεται με δυτική κατεύθυνση μέχρι την εκκλησία του Προφήτη Ηλία (Κατακαλίου), όπου και θα υπάρξει αντίστροφη πορεία με κατεύθυνση ανατολική, μια πορεία πάντα μέσα στο δάσος, στην συνέχεια της οποίας οι δρομείς θα συναντήσουν το RANCH SKOURAS, (και ποιος δεν το έχει επισκεφτεί) κι αφού διέλθουν απ’ αυτό θα διασχίσουν ένα κατηφορικό δασικό μονοπάτι μήκους 350 μέτρων περίπου, αντικρίζοντας την χωρίς προηγούμενο θέα όλου του ΣΟΦΙΚΟΥ.  Το μονοπάτι καταλήγει στην εκκλησία των Ταξιαρχών που ήταν το Κρυφό Σχολειό της Σολυγείας κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, (κτίστηκε τον ΙΓ’ αιώνα) το προαύλιο και ο περιβάλλον χώρος της οποίας ανακαινίστηκε πρόσφατα απ’ τον Δήμο Κορινθίων.

Μέσα απ’ τα καλντερίμια του χωριού οι δρομείς θα φθάσουν στην Παλαιά Αγορά του Σοφικού όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (κτίστηκε τον ΙΖ’ αιώνα) η οποία πρόσφατα αναστηλώθηκε, ανακαινίστηκε και αναδείχθηκε με δαπάνες επίσης του Δήμου Κορινθίων, ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Δημαρχείο Σολυγείας κι αφού διέλθουν κι απ’ αυτό και περάσουν απ’ μια μικρή κατηφόρα 100 περίπου μέτρων θα μπουν στην Κεντρική οδό του Σοφικού και στην τελική ευθεία (200 μέτρα περίπου) για τον τερματισμό που θα είναι σ’ άλλο σημείο (Εκκλησία της Ευαγγελίστριας) απ’ το σημείο εκκίνησης.

 Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας ανακαινίστηκε επίσης πρόσφατα και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη του Σοφικού, κτίστηκε δε το έτος 1842. Επίσης σημείο αναφοράς για το Σοφικό κι αξίζει ο επισκέπτης να θαυμάσει είναι το Ανοικτό Θέατρο Σολυγείας, που κτίστηκε το έτος 2008 και προσελκύει πολύ κόσμο για τις εκδηλώσεις και τα θεάματα που τα καλοκαίρια διαδραματίζονται σ’ αυτό. Αυτή την περίοδο διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος του με σκοπό να προστεθεί σ’ αυτό και την περιοχή η αξία που του πρέπει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Κορινθίων, η Δημοτική Ενότητα Σολυγείας και η Δημοτική Κοινότητα Σοφικού ανακοινώνουν την τέλεση του Λαϊκού Αγώνα Ανωμάλου Δρόμου με την επωνυμία «Α’ ΙΑΤΡΙΔΕΙΑ» και για το γεγονός καλούν όσους επιθυμούν, στο Σοφικό την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 με ώρα εκκίνησης την 10.30 π.μ. να συμμετάσχουν σ’ αυτό.

 

                                         Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Σολυγείας

 

                                                      Μιχαήλ  Χατζής