Δε. Μάι 23rd, 2022

Τέλη Κυκλοφορίας – Τι πληρώνετε και ποια η διαδικασία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αναρτήθηκαν στο TAXISnet τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019 και οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να τα καταβάλουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου, διαφορετικά σε περίπτωση καθυστέρησης προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα. 

Υπάρχουν όμως κάποιες κατηγορίες πολιτών που απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη και δε θα χρειαστεί να τα πληρώσουν. 

ΠΙΝΑΚΕΣ

α) Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, ως εξής:

β) Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο).

Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:

Εκτός από εκείνους που θα επιλέξουν να παραδώσουν πινακίδες και να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους, πλήρη απαλλαγή θα έχουν φέτος, εκτός από τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς των ανήλικων ΑμεΑ. 

Ποιοι απαλλάσσονται

Από τα τέλη κυκλοφορίας απαλλάσσονται ανάπηροι με:

  • Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.
  • Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.
  • Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.
  • Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.
  • Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.
  • Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).
  • Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού
  • Αυτισμό, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται εμπρόθεσμα:

– μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, την τελευταία εργάσιμη του έτους
– την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα εάν το όχημα ταξινομηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων είναι να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών. Θα πρέπει να μπουν πρώτα στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα www.aade.gr.

Με την Ταυτότητα Οφειλής που υπάρχει σε κάθε ειδοποιητήριο θα μπορείτε να κάνετε την εξόφλησή τους, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Η πληρωμή για τα τέλη κλοφορίας 2019 μπορεί να γίνει στα γκισέ τράπεζας ή ηλεκτρονικά.

Όσοι θέλουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω e-banking, θα χρειαστούν μόνον την Ταυτότητα Οφειλής που υπάρχει στο ειδοποιητήριο. Τα τέλη κυκλοφορίας 2019 μπορούν να εξοφλήσουν σε 12 δόσεις οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών.