Πε. Νοέ 30th, 2023

Γ. Ψυχογιός: «Με την απλή αναλογική και την ενίσχυση των Δήμων σε όλα τα επίπεδα» (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συζητήθηκε και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι». Κατά την ομιλία του ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, τόνισε τα εξής:

«Σήμερα συζητάμε ένα κρίσιμο νομοθέτημα για το μέλλον των ΟΤΑ. Με τον «Κλεισθένη Ι» ξεκινά μια πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μια νέα αρχιτεκτονική αρχίζει να οικοδομείται με αυτό το νομοσχέδιο η οποία θα ολοκληρωθεί με τον «Κλεισθένη ΙΙ», με την απαραίτητη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, αλλά και με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου κινούνται στο πνεύμα της Δημοκρατίας, της αντιπροσωπευτικότητας, της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, αλλά και της έκφρασης πρωτοβουλιών και κινημάτων “από τα κάτω”, ενώ ενισχύουν τις δομές ελέγχου για τη διαφάνεια στις διαδικασίες. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τομή και είναι αυτή που θα φέρει, αλλά και θα επιβάλει τις συνθέσεις, τις συνεργασίες, τις προγραμματικές συγκλίσεις. Το ισχύον σύστημα στην ουσία υπονόμευε την αντιπροσωπευτικότητα και χειραγωγούσε τις μικρότερες δυνάμεις. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής εφαρμόζεται επιτυχώς σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, δίνοντας ισχύ στην τοπική αυτοδιοίκηση και μειώνοντας την εξάρτηση από τη κεντρική διοίκηση.

Εκτός από την απλή αναλογική υπάρχει πληθώρα άλλων ρυθμίσεων, όπως ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων, αλλά και η πολύ σημαντική διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού η οποία αναβαθμίζεται, πλέον, αφήνοντας περιθώριο διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων και ψήφισης ανά έργο. Στο τρίτο μέρος του παρόντος νομοσχεδίου εισάγονται διατάξεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων για την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση, μέσα από τον καλύτερο συντονισμό και την οργάνωση με την Ειδική Γραμματεία για την Ιθαγένεια που έχει παράξει ένα αξιοσημείωτο έργο στον ένα χρόνο που λειτουργεί.

Τέλος, πέρα από το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, χρειάζεται να πούμε και δυο λόγια για την πολιτική που έχει ακολουθήσει όλο αυτόν τον καιρό το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα τελευταία χρόνια είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο έχει τις πόρτες του ορθάνοιχτες σε όλους τους αυτοδιοικητικούς, βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και συνδιαμορφώνει μαζί τους τον σχεδιασμό. Ακόμα και σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο, στο οποίο βρισκόμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα, το Υπουργείο προχώρησε σε γενναίες και στοχευμένες χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους της χώρας, κάνοντάς τους, μετά από πολλά χρόνια, να αναπνεύσουν και δίνοντάς τους τα υλικά κίνητρα για να αναπτυχθούν. Προγράμματα όπως τα «ΦιλόΔημος I» και II στην αυτοδιοίκηση έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.

Μάλλον πρόκειται για «φάρσα» το γεγονός ότι ακούμε από κάποιους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα συναλλαγής ή ανικανότητας όταν οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί έχουν χαιρετίσει αυτές τις χρηματοδοτήσεις. Και μάλιστα, όταν ξέρουμε καλά ότι επί χρόνιαη πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν εξαργύρωση πολιτικών γραμματίων και διαιώνιση στην κεντρική τοπική εξουσία. Αυτά ήταν τα κίνητρα για τις χρηματοδοτήσεις.

Έχοντας παρακολουθήσει, λοιπόν, και συγκεντρώσει τα στοιχεία τους προηγούμενους μήνες για τηνΚορινθία και συγκεκριμένα μόνο στους έξι δήμους – όπου δεν υπάρχει κανένας δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ – το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του «ΦιλόΔημος», έχει εγκρίνει τα εξής:

Περίπου 1.260.000 ευρώ για προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών, 1.035.000 ευρώ για προμήθεια μηχανημάτων έργου, πάνω από 600.000 ευρώ για συντήρηση σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων, περίπου 320.000 ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Εκτός από αυτά έχουν δοθεί και έκτακτες χρηματοδοτήσεις για ορεινούς και ημιορεινούς Δήμους και λοιπές ανάγκες.

Κλείνοντας, η απλή αναλογική δεν έρχεται μόνο επειδή εμείς είμαστε αριστεροί και είναι η ιδεολογία μας αυτή, έρχεται και για έναν άλλον βασικό λόγο: Διότι εμείς πιστεύουμε στην κοινωνία! Πιστεύουμε στην κρίση της κοινωνίας και δεν την υποτιμούμε κατάφωρα όπως κάνετε εσείς. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία πρέπει να αποφασίζει, μακριά από διαμεσολαβητές, παράγοντες και παραγοντίσκους, επαγγελματίες πολιτικούς, ταξικά και οικονομικά κριτήρια που δίνουν προβάδισμα σε υποψηφίους απέναντι σε άλλους, αλλά και μικρά και μεγάλα τοπικά συμφέροντα. Είμαστε με την κοινωνία που απελευθερώνεται από όλα αυτά, που αναδεικνύει υγιείς δυνάμεις και επιβραβεύει αυτούς που επί πολλά χρόνια, ανιδιοτελώς, αγωνίστηκαν σε τοπικό επίπεδο για το συλλογικό καλό και την κοινωνική αλληλεγγύη και αυτούς θέλουμε στο προσκήνιο. Εκεί ανήκουμε, σε αυτούς λογοδοτούμε και με αυτούς θα προχωρήσουμε!»