Τε. Αυγ 17th, 2022

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ξέφωτο, δεν θα γυρίσει πίσω στα χέρια αυτών που την γονάτισαν (Video-Φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

“Η έξοδος από τα μνημόνια είναι η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Ως νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον Πάνο Σκουρλέτη.

«Γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, είχε ναρκοθετήσει μελετημένα κάθε μας βήμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για το 2015. «Γι΄ αυτό η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη υπόθεση γι΄ αυτό τον τόπο», τόνισε.

«Η Αριστερά δεν έλειψε ποτέ από τους αγώνες του λαού. Δεν απέδρασε από την ιστορία την έγραφε πάντα σε χρόνο Ενεστώτα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στην μέχρι τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.

Έπρεπε διαρκώς να ξεπεράσουμε εμπόδια που έστηνε το παλαιό σύστημα μαζί με τους μηχανισμούς του σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που οι εργαζόμενοι θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι»

«H Ελλάδα της νέας εποχής οραματιζόμαστε και εργαζόμαστε να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να υποθηκευτεί το μέλλον της. Η Ελλάδα της νέας εποχής θα παράγει νέο πλούτο. Θα είναι μια χώρα που η παραγωγή αυτού του πλούτου θα έχει την ίδια εξέχουσα σημασία με τη διανομή του.»

«Η επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού δεν είναι ιδεοληψίες της αριστεράς, όπως συχνά μας κατηγορεί ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά η αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο». Αυτά θέλει να καταργήσει ο Κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για το όραμα για την επόμενη μέρα.

«Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμα και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%.

«Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», για να σχολιάσει: «Όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης». Αντίθετα. Τόνισε ότι είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο.

«Πλέον έχοντας τη δημοσιονομική δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων», προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας.

Φοροελαφρύνσεις και παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών στο δημόσιο

Επισήμανε ότι «έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε». Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο, που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια περιοχή στην οποία διαχρονικά, δε λείπουν οι εντάσεις και πως και σήμερα οι προκλήσεις είναι μεγάλες. «Για το λόγο αυτό, επενδύσαμε σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική», τόνισε.

Σχολίασε ότι «η γραμμή του εθνικισμού, της συνομωσιολογίας, της απομόνωσης, δεν είναι τίποτα άλλο από μια γραμμή εθνικής ήττας που μετατρέπει την Ελλάδα σε μια φοβική και ανυπόληπτη δύναμη». «Γνωρίζουμε», είπε, «ότι η στάση που έχουμε επιλέξει, έχει και πολιτικό κόστος. Φυσικά, πρόσκαιρο και θα φανεί», τονίζοντας ότι «εκ του αποτελέσματος, καταλήγει πάντα υπέρ των εθνικών συμφερόντων».

Έφερε ως παράδειγμα αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, για το οποίο κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ακούστηκε από σημαίνον στέλεχός της «η ντροπιαστική πρόταση περί ανταλλαγής» και ότι μετά από τις κινήσεις της κυβέρνησης που επέφερε την επιστροφή τους, οι «οπαδοί τον παζαριών έχασαν τη μιλιά τους».  Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της και στο «Μακεδονικό».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ξέφωτο, δεν θα γυρίσει πίσω στα χέρια αυτών που τη γονάτισαν. Δεν θα γυρίσουμε πίσω. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για συστράτευση, ενότητα για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει τον Πάνο Σκουρλέτη ως γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε αυτή τη διαδρομή η συμβολή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Πάνου Ρήγα ήταν αναντικατάστατη», είπε ο Αλ. Τσίπρας, ευχαριστώντας τον «γιατί αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στη θέση του Γραμματέα επέδειξε ήθος, ανιδιοτέλεια και ουσιαστική συνεισφορά στο κοινό μας σχέδιο». Εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι θα είναι το ίδιο παραγωγικός και από το νέο, μετερίζι της μάχης».

Τόνισε πως «τώρα στην αυγή της νέας εποχής, πιστεύω ότι το κόμμα μας χρειάζεται μια ακόμη ώθηση, ένα ακόμη παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης» και πως τα μέλη χρειάζονται ένα ισχυρό μήνυμα, «ότι το κόμμα για μας είναι προτεραιότητα. Ότι το κόμμα για μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Και ότι κανένα αξίωμα κυβερνητικό ή όποιο άλλο δεν έχει για μας μεγαλύτερη αξία από αυτά τα αξιώματα που προσδιορίζονται από τη συλλογική μας βούληση και τη συλλογική κομματική μας λειτουργία».

Γι’ αυτούς τους λόγους, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας, αποφάσισε να προτείνει στην ΚΕ να εκλέξει ως επόμενο Γραμματέα «τον σύντροφο τον Πάνο, τον Σκουρλέτη».