Σα. Δεκ 2nd, 2023

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για ΕΝΦΙΑ, συμφωνία Πρεσπών (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση την επομένη των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σημεία αιχμής η οικονομία -κυρίως ο ΕΝΦΙΑ-αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι εσφαλμένο και πρόσθεσε ότι μπορούμε να το αλλάξουμε. Οι προτάσεις Μητσοτάκη προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις και το πρόγραμμα του ΔΝΤ, ήταν η απάντηση της κυβέρνησης.

Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή συνέντευξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020, σε κάθε περίπτωση, όμως, η χώρα δεν θα οδηγηθεί στις κάλπες με απλή αναλογική, καθώς νωρίτερα, όπως είπε, θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, με προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι τοποθετήσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις.

Το Μαξίμου αναφέρει πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. ομολόγησε ότι σκοπεύει να προσφύγει εκ νέου στο ΔΝΤ και ότι πρεσβεύει την κοινωνική αναλγησία με νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και απολύσεις.

Έντονη κριτική στα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική άσκησαν και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο Ραδιόφωνο News24/7 υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πολιτική Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε μεταξύ άλλων στον πρόεδρο της ΝΔ «συντριβή της εργασίας» καθώς όπως είπε θεωρεί αχρείαστες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και εκτιμά ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες.

Για «δύο ανακρίβειες και μία παραπλάνηση» στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, στο σκέλος που αφορά τη δημόσια διοίκηση, έκανε λόγο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης που προσδοκά να εφαρμόσει δια της ψήφου του λαού, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας  στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Θα πρόκειται για μεγάλη οπισθοδρόμηση, το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι έτσι οργανωμένο που  οι συνταξιούχοι θα παίζουν πάμε στοίχημα για να δουν εάν θα πάρουν σύνταξη στο τέλος του μήνα εξαρτώμενοι από τις αποδόσεις του χρηματιστήριου», επεσήμανε ο κ. Παππάς. Συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να γυρίσουμε σε τέτοιες πραγματικότητες, είναι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν από αυταρχικά καθεστώτα, που δεν μπορούν να αποσπάσουν την κοινωνική συναίνεση, μέθοδοι  που κάνουν το ρίσκο τρόπο ζωής…».

Ερωτηθείς στην Κρήτη όπου βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης για τη δήλωση Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για μετάθεση του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση τόνισε ότι, καλό θα είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις και τις εξαγγελίες μας και να γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτών των οποίων λέμε.

«Η νέα «ρεαλιστική» γραμμή της ΝΔ στο «μακεδονικό» είναι αδιέξοδη όσο και η προηγούμενη», σημειώνει, μέσω Twitter, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Και τούτο γιατί, όπως υποστηρίζει, «κρατά τον πυρήνα της εθνικιστικής γραμμής για την εθνότητα και τη γλώσσα, και «ξεχνά» το όνομα, το βασικό μότο των συλλαλητηρίων. Όταν πατάς σε δύο βάρκες το πιθανότερο είναι να πέσεις στη θάλασσα», καταλήγει ο κ. Βερναρδάκης.