Σα. Ιούν 10th, 2023

Τσακαλώτος: Δεν μειώνονται οι συντάξεις (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δεν μειώνονται οι συντάξεις, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ταυτόχρονα διεμήνυσε πως η χώρα θα βγει στις αγορές και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία ότι επενδύει στην καταστροφολογία αδιαφορώντας για την ίδια τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι όπως όλες οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ έτσι και η ελληνική κυβέρνηση προχωράει σε παρεμβάσεις, τις οποίες περιγράφει με ένα συνοπτικό ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφισημία τι προτείνει η κυβέρνηση να κάνει και τι θα κάνει. Δεν μειώνονται οι συντάξεις και παίρνουμε ένα κομμάτι από τα αντίμετρα παραπάνω δαπάνες της τάξης των 800 εκατ. ευρώ».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, στην πραγματικότητα είναι πιο επεκτατικός αυτός ο προϋπολογισμός διότι ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των αντίμετρων. «Το ότι είμαστε σοβαρή κυβέρνηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είχαμε και δημοσιονομικό χώρο το 2018 και ξεκίνησαν νωρίτερα να υλοποιούνται θετικά μέτρα (επιδότηση παιδιών κ.λπ.), πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «σπεκουλάρει» ενάντια στην οικονομία της χώρας. Σχολίασε ότι ενώ εδώ και έναν χρόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «υπάρχει τέταρτο μνημόνιο γιατί θα μειωθούν οι συντάξεις, τώρα το μαζεύει γιατί βλέπει πού πάει το πράγμα» και το μόνο που έμεινε είναι να υποστηρίζει ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. «Σας λέω. Μην επενδύσετε και σε αυτό άλλη μια φορά. Μην επενδύσετε εσείς που τον Οκτώβριο του 2014 είχατε επιτόκιο 9,08% και τώρα λέτε για μας που έχουμε 4,3% και κατεβαίνει τους τελευταίους μήνες. Διότι θα βγούμε στις αγορές», διεμήνυσε ο κ. Τσακαλώτος και δήλωσε «ιδιαιτέρως στενοχωρημένος» για τη «σπέκουλα» -όπως είπε- της ΝΔ στις τράπεζες.

«Η πρώτη μου άποψη ήταν ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα που πήγε από το πελατειακό σύστημα και τον παλαιοκομματισμό στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος» σημείωσε, τονίζοντας, πάντως, ότι αυτή η γνώμη του άλλαξε όταν διάβασε το βιβλίο τού καθηγητή Μαυροκορδάτου και προχώρησε σε αναγωγές στο σήμερα με εκείνες κατά τις οποίες η τότε Δεξιά έλεγε να καταστραφεί η χώρα αρκεί να φύγει ο Βενιζέλος. «Από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και σήμερα η ΝΔ λέει ας καταστραφεί η χώρα, αρκεί να φύγει ο Τσίπρας» επισήμανε. «Επενδύετε στον εθνικό διχασμό», είπε ο κ. Τσακαλώτος, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ από τα έδρανα.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον κόσμο να αποφασίσει στις εκλογές ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικό κράτος, μέτρα ώστε να μειωθούν οι ζημιές, μέτρα για ανάπτυξη και σε αυτό της ΝΔ, «το οποίο δεν βγαίνει». «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Ο κόσμος ξέρει ακριβώς τι να περιμένει. Ξέρει ότι είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα λάβει, με ό,τι δημοσιονομικό χώρο έχει και μέτρα για την ανάπτυξη και χτίζει μια κοινωνία για την οποία θα είμαστε περήφανοι» υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Επιτροπή είπε ότι «ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα υπερπλεονάσματα, ακριβώς αυτά είναι που σκοτώνουν την οικονομία».

Χατζηδάκης: Τα υπερπλεονάσματα σκοτώνουν την οικονομία

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στις αναφορές εναντίον της ΝΔ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται ο πατριωτισμός κανενός.

«Είπατε ότι η παράταξη μας δήθεν θέλει να στείλει τη χώρα στο διάβολο. Σας θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2015, όταν είχατε χάσει 40 βουλευτές και η χώρα κινδύνευε κυριολεκτικά να πάει στο διάβολο, παρά τις επιφυλάξεις μας στηρίξαμε το τρίτο μνημόνιο ακριβώς για να μην πάει η χώρα στα βράχια. Αντίθετα εσείς, το 2014 και ενώ η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από το μνημόνιο προκαλέσατε εκλογές μέσω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας οδηγώντας τη χώρα στα γνωστά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Να κάνω και εγώ το δικό σας λάθος, ισχυριζόμενος ότι στείλατε τη χώρα στο διάβολο; Ας μην αμφισβητούμε ο ένας τον πατριωτισμό του άλλου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

«Στην καλύτερη περίπτωση είστε κυβέρνηση του “τσούκου-τσούκου”. Για να σταματήσει η φυγή των νέων στο εξωτερικό και να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας δεν χρειαζόμαστε “τσούκου-τσούκου” αλλά μεγάλες ταχύτητες και αυτές δεν μπορείτε εσείς να τις πετύχετε», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Χουλιαράκης: Δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί ισόρροπα

Μιλώντας στην Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έκανε λόγο για δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου ένα δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί ισόρροπα, όπως είπε, σε στοχευμένες δράσεις. «Από φέτος έχουμε τη πολυτέλεια να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί για να αλλάξει το πρόσημο και έτσι, μετά από μια παρατεταμένη δημοσιονομική στενότητα, πάμε σε περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης μέχρι το 2022. Το 2019 είναι μόνο το πρώτο βήμα. Έχουμε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή ένα δισ. ευρώ και θα κατανεμηθεί ισόρροπα με στοχευμένες δράσεις, όπως φοροελαφρύνσεις, καταπολέμηση της ανεργίας και της παιδικής φτώχειας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Επίσης διέψευσε εκ νέου ότι υπάρχουν δύο σενάρια για την εκτέλεσή του. «Δεν μιλάμε και δεν υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφασίσει η κυβέρνηση σε ποιο θα καταλήξει και θα υιοθετήσει. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ένα σενάριο και αυτό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για το επόμενο έτος» τόνισε με αφορμή και την τοποθέτηση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκου Κουτεντάκη περί δύο σεναρίων στον προϋπολογισμο.

Από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σημειώνει πως «έχει τη θεσμική υποχρέωση να εκφράζει ανεξάρτητη γνώμη για τη δημοσιονομική πολιτική και τον Κρατικό Προϋπολογισμό». Όπως προσθέτει, «με τη γνώμη αυτή μπορεί ελεύθερα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς. Όμως ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «κάνει λάθος» προϋποθέτει σοβαρή τεκμηρίωση που δεν ακούστηκε στη χθεσινή συζήτηση. (…) Πρόκειται δηλαδή για δύο σενάρια που παράγουν διαφορετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. (…) Κατά τα λοιπά η άποψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019 έχει εκφραστεί με την από 3/10/2018 γνώμη του».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr