Σα. Δεκ 9th, 2023

Ενίσχυση πληγέντων – Αλλαγές σε οικιστικό χάρτη & Πολιτική Προστασία (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης θα πρέπει να έχει και υλικό αποτύπωμα, αυτό τονίζουν σε δηλώσεις τους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή των μέτρων για τη ενίσχυση των πληγέντων και των οικογενειών τους. Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει ριζικές αλλαγές τόσο στον οικιστικό τομέα όσο και στην Πολιτική Προστασία.

Η δέσμη μέτρων σχετικά με την στήριξη των πληγέντων αλλά και τον επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εποχή μετά τη λήξη του προγράμματος, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης μιλώντας στην ΑΥΓΗ περιγράφει τις αλλαγές για τη ριζική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Τα ζητήματα της πολιτικής αρμοδιότητας όπως λέει θα καθοριστούν από τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες. Επισημαίνοντας τις βασικές λειτουργίες της νέας δομής τονίζει: «Πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Να υποστηριχτεί από σύγχρονες τεχνολογίες και υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών».

Tην ίδια ώρα η ΝΔ συνεχίζει την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, με την εκπρόσωπο Τύπου ΝΔ Μαρία Σπυράκη να υποστηρίζει ότι μέσα στην τραγωδία έγιναν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τα αποκαλυπτήρια της ανικανότητας και του κυνισμού που διατρέχουν την κυβέρνηση, λέγοιντας πως: «Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε να συμμετάσχει στην παράσταση κυνισμού μπροστά στις κάμερες και όταν αποδείχθηκε ότι οι νεκροί είναι δεκάδες, αρκέστηκε στη φραστική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Με μεγάλη καθυστέρηση και υπό την κατακραυγή των πολιτών και των ΜΜΕ έφυγε ένας από τους υπεύθυνους».

Όταν «θα ολοκληρωθεί η αποτίμηση της όλης κατάστασης, θα καταλογισθούν και οι όποιες ευθύνες τονίζει στο ΕΘΝΟΣ ο Πάνος Σκουρλέτης και θέτει το ερώτημα εάν θα μπορούσαν να εξελιχθούν αλλιώς τα πράγματα στις δεδομένες συνθήκες: «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τον οικιστικό λαβύρινθο πόσο περιθώριο άφηναν να έχουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα; Είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτό, οφείλουμε όμως να το επιχειρήσουμε, ώστε να αποδοθούν τελικά οι οποίες ευθύνες. Όλα αυτά συνιστούν ανάληψη της ευθύνης στην πράξη και όχι στα λόγια, αυτή είναι η έμπρακτη συγγνώμη».

«Τις κρίσιμες ώρες επικρατούσε απόλυτο χάος, χωρίς να υπάρχει κεντρική καθοδήγηση από ένα και μόνο συγκεκριμένο πρόσωπο και χωρίς να υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, δήλωσε στο DOCUMENTO: «Η έμπρακτη συγγνώμη μας στα θύματα, αλλά και συνολικά στην ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι η αναστολή των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Πηγή: ΕΡΤ1