Δε. Δεκ 11th, 2023

Βροχή αποκαλύψεων για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκονται πλέον  οι εμπλεκόμενοι στο πολυπλόκαμο  κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, μέσα σε βροχή αποκαλύψεων για τη δράση τους. Την Κυριακή  θα απολογηθεί ο γνωστός ιδιοκτήτης  ενεχυροδανειστηρίων, ενώ στο γραφείο του ανακριτή έχουν κληθεί άλλοι κατηγορούμενοι μεταξύ και ο φερόμενος ως έτερος αρχηγός του κυκλώματος. Στην υπόθεση εμπλέκεται και αστυνομικός ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
 

 

 

Για δύο οργανώσεις που δρούσαν παράλληλα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος οι οποίες είχαν φτιάξει ένα δίκτυο σε όλη την Ελλάδα. Μιλώντας στην ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ στην ΕΡΤ1 ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι είχαν ξεκινήσει τις έρευνες τους τελευταίους 4 με 5 μήνες και την τελευταία ημέρα πήραν μέρος πάνω από 200 αστυνομικοί σε περίπου 90 έρευνες που έγιναν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Αλεξανδρούπολη.

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τέσσερα κακουργήματα, οι θεωρούμενοι ως μέλη των δύο κυκλωμάτων που εξήγαγαν παράνομα χρυσό σε τρίτη χώρα, καλούνται να διατυπώσουν τη θέση τους για όσα τους καταλογίζονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση των δράσεων τους.

Ο ενεχυροδανειστής ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή, ενώ ήδη ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι αθώος και ότι όλη η δραστηριότητα του είναι απολύτως νόμιμη.

Σε εκατοντάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες κατηγορουμένων που έχουν καταγραφεί από την Αστυνομία, αντικείμενο των διαλόγων είναι οι οικονομικές συναλλαγές.

Διάλογος 1
Μέλος Κυκλώματος: Ναι;
Ενεχυροδανειστής: Μαριλένα πως τα βλέπεις είναι πολλά τα πράγματα;
Μέλος Κυκλώματος: Κάτσε. Να κάνω ένα γρήγορο να σου πω;
Ενεχυροδανειστής: Για κάνε γρήγορα.
Μέλος Κυκλώματος: Μισό. Εντάξει, δεν έχει πολλά ακόμα, 35 χιλιάρικα περίπου. Και αυτά που δεν έχουμε δει, δεν ξέρω πόσο μπορεί να βγούνε. Έχει επιστροφή κάτι μέταλλα και να σου πω ότι ο Νίκος έχει πάρει 35 γραμμάρια για πλατίνα το οποίο είναι ασήμι.
Ενεχυροδανειστής: Ναι και τι θα γίνει; Συνέχεια αυτά τα λάθη κάνει.

Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία ο ενεχυροδανειστής μιλάει για
για κοσμήματα και πολύτιμες πέτρες.

Διάλογος 2
Ενεχυροδανειστής: Χώρια πες μου. Αυτό το κρεμαστό
Μέλος Κυκλώματος: Κοίτα, οι λευκές οι πέτρες είναι 3,5 καράτια στην καρφίτσα και στο δαχτυλίδι. Και 15 καράτια είναι οι χρωματιστές οι κιτρινοκαφέ που έχει…
Ενεχυροδανειστής: Ρε παιδί μου το άλλο που είναι σαν δίχτυ. Τι μας βάζει ας πούμε;
Μέλος Κυκλώματος: Αυτό το δίχτυ είναι 1.800 το μέταλλο και 300 ευρώ μου δίνει για τις πέτρες. Αυτό που έχει τους αμέθυστους. 2.200. Χωρίς αυτό, τα άλλα 3 κομμάτια μου δίνει 7.100.

Με αφορμή  όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας για τηλεπαρουσιαστή, που  κατά την Ασφάλεια, είναι ανάμεσα στα άτομα που πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος τους, και τα σχετικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, ο δικηγόρος του τονίζει ότι δεν προκύπτει καμία ανάμιξή του.

Υπενθυμίζεται ότι, κατηγορίες που, ανά περίπτωση, απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Εν τω μεταξύ, την άμεση επιστροφή του αστυνομικού -ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού- στην υπηρεσία του από την ομάδα ασφαλείας του Δ. Αβραμόπουλου στην οποία είχε προσφάτως αποσπασθεί, έκανε γνωστή το Πολιτικό Γραφείο του Επιτρόπου.
Ειδικότερα: από το Πολιτικό Γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου ανακοινώθηκε ότι ο αστυνομικός, που είχε αποσπασθεί στην ομάδα ασφαλείας του Επιτρόπου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στη συνέχεια μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εμπλοκή του στην υπόθεση Ριχάρδου, ζητήθηκε η άμεση επιστροφή του στην υπηρεσία του.
Για την όποια εξωυπηρεσιακή του απασχόληση, όταν αποσπάσθηκε, ουδεμία γνώση ή πληροφόρηση είχε, τόσο η υπηρεσία του όσο και ο υπεύθυνος της ομάδας ασφαλείας του Επιτρόπου, διευκρινίζεται εξάλλου.

Οι παγίδες που κρύβουν τα ενεχυροδανειστήρια

Δεκάδες παραβάσεις έχει εντοπίσει στο παρελθόν το ΣΔΟΕ στους ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Τα καταστήματα αυτά πολλαπλασιάστηκαν με πρωτόγνωρους ρυθμούς με το ξέσπασμα της κρίσης και κρύβουν πολλές φορές παγίδες για τους καταναλωτές.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ