Κυ. Ιαν 29th, 2023

Η πρόταση του Θοδωρή Πέτρου για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η πρόταση που έγινε τις τελευταίες μέρες για debate σίγουρα είναι στο σωστό πνεύμα και ευνοεί την εξέλιξημιας εποικοδομητικής – αν το επιτρέπετε -πολιτικής αντιπαράθεσης,από  την οποία μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων από το εκλογικό σώμα. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση για την διεξαγωγή του από όλους τους υποψηφίους και αν έρθουμε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση η ίδια πρόταση δεν τελεσφόρησε  και οι υποψήφιοι κατήλθαν μόνο με τις “παραδοσιακές” μεθόδους.

Όμως, επειδή βρισκόμαστε σε μία ιστορική συγκυρία με την ψήφιση του «Κλεισθένη» και τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι σε αυτές τις εκλογές και δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σημαντικότερα ζητήματα στον Δήμο, όχι απλά είναι απαραίτητη η διεξαγωγή ενός debate αλλά χρειαζόμαστε και κάτι παραπάνω. Η απλή αναλογική επιβάλλει τις συνθέσεις και για την εύρυθμη λειτουργία της προϋποθέτει τη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων ως σύνολο και όχι ως μονάδες. Το παραπάνω από μόνο τουείναι και το πιο δύσκολο καθώς φαίνεται τις περισσότερες φορές να υπερισχύει στην ιεράρχηση ο εκάστοτε κομματικός ή παραταξιακός στόχος και σχεδιασμός παρά το κοινό συμφέρον.

Το να μοιραστούν ξανά προγράμματα τα οποία αν θέλετε περιέχουν και τις προσωπικές δεσμεύσεις των εκάστοτε υποψηφίων χωρίς να έχει υπολογιστεί η εφικτότητά υλοποίησής τους δεν σημαίνει τίποτα και δεν βοηθάει σε τίποτα. Και τι δεν έχουμε δει να περιέχουν, από γήπεδα, σχέδια πόλεως, βιολογικούς καθαρισμούς, λιμάνια, δρόμους, θέσεις εργασίας και τελικά τι έγινε; Ελάχιστα, ενώ σε κάθε προεκλογική περίοδο χρησιμοποιείται και ως πολιτική στρατηγική αποδόμησης του εκάστοτε Δημάρχου από τους συνυποψηφίους του!

Εκτός από αυτόδυστυχώς βλέπουμε και ακραίες στρατηγικές από μερικούς υποψηφίους.Οφείλουμελοιπόν να πούμε ΟΧΙ στην πόλωση, ΟΧΙ στις επικίνδυνες αντιδημοκρατικές πρακτικές καιΟΧΙ στις προσωπικές – δικαστικές προεκλογικές κόντρες χωρίς ουσία μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων και την ικανοποίηση του εγώ των υποψηφίων και των συμπορευομένων τους.Το ΝΑΙ πρέπει να πούμευπέρ του πολιτικού πολιτισμού.Η καθαρότητα και το πραγματικά νέο για τον Δήμο μας θα επιδειχθεί μόνο με καθαρές σκέψεις, ξεκάθαρους στόχους και κοινή πλεύση χωρίς άλλο χαμένο χρόνο.  Και στην πολιτική, το να αφήνεις στην άκρη τις διαφωνίες και να χτίζεις πάνω στα κοινά σημεία πλεύσης, είναι το ζητούμενο που θα σε πάει δυνατότερο στην επόμενη μέρα.Το σημαντικότερο κριτήριο λοιπόν για αυτές τις εκλογές για τους υποψηφίους Δημάρχους είναι το κατά πόσο μπορούν να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν ως οι “μαέστροι” της εκτέλεσης του σχεδίου που θα ωφελήσει περισσότερο την πόλη μας.

Σε αυτό το σημείο,μέσα από τις παραπάνω σκέψεις και τη μικρή εμπειρία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου θα ήθελα να προτείνω το εξής:

Αυτές οι εκλογές να είναι οι πρώτες που θα υπάρχει κοινό πρόγραμμα και σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας  για όλους τους υποψηφίουςτο οποίο θα εκπονηθεί μέσα από μία διαπαραταξιακή επιτροπή και μία επιτροπή υπαλλήλων διαφορετικών Διευθύνσεωντου Δήμου.Να συναποφασιστεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο βιωσιμότητας του Δήμου για την επόμενη δεκαετία που θα τροποποιείται ανάλογα με τις αλλαγές στα δεδομένα, απαιτήσεις και τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Το ίδιο σχέδιο θα κοινοποιηθεί και θα συνυπογράφεται από όλες τις παρατάξεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα είναι η παρακαταθήκη και η στρατηγική χάραξης της πορείας μας για τα επόμενα 10 έτη και θα συνεχίζεται από όποιον Δήμαρχο και αν εκλεγεί και στην επόμενη τετραετία σαν το αντίστοιχο μοντέλο του Δήμου Τρικκαίων.Σαν βάση μπορεί να αποτελέσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.Σε αυτό θα γίνει επικαιροποίηση με τα νέαστοιχεία από τηνΕΛ.ΣΤΑΤ. αλλά και από άλλες πηγές παροχής στατιστικών στοιχείων και δεδομένων. Θα γίνειεκτενέστερη ανάλυση και χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού των νομικών προσώπων του Δήμου χωρίς απλές καταγραφές του προσωπικού και αντιγραφές στοχοθεσιών από καταστατικά. Θα προταθούν ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές λύσεις για τα υφιστάμενα ζητήματα και θα οριστούν οι στόχοι και τα έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν με την αντίστοιχη ανάλυση κόστους – οφέλους για την πόλη.

Έτσι εκ των πραγμάτων με την απλή αναλογική και το παραπάνω σχέδιο η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει όλους τους εκλεγμένους μαζί!Το κοινό σχέδιο και πλάνο που θα πρέπει να υλοποιηθεί από όποιον Δήμαρχο και αν εκλεγεί δεν θα σηκώνει καμία “δικαιολογία” διαφοροποίησης από τους υπόλοιπους της μειοψηφίας, αλλά θα παράγει μόνο ώριμη και εποικοδομητική αντιπαράθεση η οποία θα αποσκοπεί μόνο στη βελτίωσή του.Σε αυτό λοιπόν σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς μετά τον “μαέστρο” θα πρέπει και οι “μουσικοί” να είναι εξίσου ικανοί. Δεν πρέπει να ρισκάρουμε στο αύριο και δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο! Στο τέλος η ίδια η ζωή μας  διδάσκει ότι τα αποτελέσματα έρχονται από το μαζί. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα! Ας ξεχωρίσουμε ως Δήμος και ας προχωρήσουμε μαζί στο αύριο!

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr