Πα. Απρ 19th, 2024

«Άρωμα γυναίκας» στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

« Άρωμα γυναίκας» είναι ο τίτλος και το θέμα μιας σημαντικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε απόψε στο παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης

Είκοσι εννέα εξαίρετοι πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, παρουσιάζονται στην έκθεση, με σκοπό να προβάλουν την εικόνα της γυναίκας μέσα από αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες και ηθογραφικές σκηνές. Έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων υψώνουν έναν ύμνο στη γυναίκα, ενώ παράλληλα μας μιλούν έμμεσα για τη θέση της μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των ζωγράφων: Αριστείδη Οικονόμου, Γεώργιου Άβλιχου, Νικηφόρου Λύτρα, Νικολάου Γύζη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Θεόδωρου Ράλλη, Iάκωβου Ρίζου, Παύλου Μαθιόπουλου, Περικλή Βυζάντιου, Θάλειας Φλωρά – Καραβία, Σοφίας Λασκαρίδου, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Μόραλη και πολλών άλλων καλλιτεχνών.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου (Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, Υπεύθυνη Παραρτήματος της ΕΠΜΑΣ στο Ναύπλιο) λέει για την έκθεση:

«Η έκθεση Άρωµα Γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική παρουσιάζει την εικόνα της γυναίκας στη νεοελληνική τέχνη, µέσα από έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα που ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου. Έργα που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει τις εκφάνσεις της νεοελληνικής τέχνης, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η εικόνα της γυναίκας και ο κόσμος της…»

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης ( επίτιμη δημότης Ναυπλίου) κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα , ο πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Απόστολος Μπότσος , εκπρόσωποι του Δήμου Ναυπλίου και πολλοί φιλότεχνοι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2020 και θα είναι καθημερνά ανοιχτή, για το κοινό ,εκτός Τρίτης που η Πινακοθήκη παραμένει κλειστή.

Πηγή: ert.gr