Πα. Απρ 19th, 2024

Ένταση στις Καστανιές-Βίντεο ντοκουμέντο: Η τουρκική αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα στα σύνορα (video)

ÓõãêÝíôñùóç ðñïóöýãùí êáé ìåôáíáóôþí,óôá åëëçíïôïõñêéêÜ óýíïñá êáé ïé ïðïßïé åðé÷åéñïýí íá ðåñÜóïõí óôçí ÅëëÜäá áðü ôï ôåëùíåéáêü ðÝñáóìá óôéò ÊáóôáíéÝò ¸âñïõ, ôçí Êáè. ÄåõôÝñá 2 Ìáñôßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πριν ακόμη περάσει ένα 24ωρο από την επίσκεψη των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νέα ένταση ξέσπασε στις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του συνοριακού φράκτη, όπου από την τουρκική πλευρά εκτοξεύονται χημικά και πέτρες στους Έλληνες αστυνομικούς και συνοριοφύλακες. Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει Τούρκους στρατιώτες να ρίχνουν καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά.

Remaining Time-0:24FullscreenUnmute

Στο βίντεο-ντοκουμέντο απο το Παρατηρητήριο στις Καστανιές, διακρίνεται διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά στις Καστανιές. Η διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας βρίσκεται 40 μέτρα από τα σύνορα. Ακούγονται φωνές και σειρήνες. Ήταν μία ακόμη οργανωμένη προσπάθεια των μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα στις Καστανιές, να εισέλθουν στην ελληνική πλευρά. Μάλιστα σε ένα σημείο του φράχτη ξέσπασε φωτιά, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν προκλήθηκε από τις ρίξεις των Τούρκων αστυνομικών ή αν την προκάλεσαν οι μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με δυνάμεις του στρατού ξηράς, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για όσο χρειαστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης στον ΑΝΤ1, επαναλαμβάνοντας την πολιτική τεσσάρων σημείων της κυβέρνησης: προστασία συνόρων, επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κλειστές ελεγχόμενες δομές και διεθνοποίηση της κρίσης.

Όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η Τουρκία ετοιμάζει έναν μεγάλο καταυλισμό 10.000 ατόμων πίσω από την Ανδριανούπολη, ως διαρκή μοχλό πίεσης προς τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΣ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

Σήμερα εξάλλου στον Έβρο μεταβαίνει ο αργηχός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ενώ χθες επισκέφθηκε το Καστελόριζο ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής όπου και διανυκτέρευσε, θέλοντας να δώσει στην Άγκυρα μήνυμα αποφασιστικότητας για την προάσπιση των συνόρων μας.

Στον Έβρο βρίσκεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και θα επισκεφθεί το φυλάκιο στις Καστανιές, θέλοντας να εμψυχώσει τους στρατιώτες.

«Σπρώχνονται» στα σύνορα με ψεύτικες υποσχέσεις

H αναφορά του πρωθυπουργού ότι η Τουρκία είναι χώρα- διακινητής επιβεβαιώνεται από τις ομολογίες δουλεμπόρων και τις μαρτυρίες μεταναστών ότι οι αρχές τους έπεισαν πως μπορούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και όταν φθανουν εκεί τα βρίσκουν κλειστά.

Αρματαγωγό του ΠΝ στη Μυτιλήνη

Ομαλοποιείται η κατάσταση στα νησιά μετά τις συνεχείς ροές των τελευταίων ημερών. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης έφτασε λίγο μετά τις 10 αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη διαμονή των οικογενειών που πέρασαν στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια μετά την 1η Μαρτίου.

Πηγή: ΕΡΤ