Πε. Απρ 25th, 2024

«Έφυγε» από τη ζωή ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ο Σταύρος Τσιώλης, διακεκριμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Σταύρος Τσιώλης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 6 Οκτωβρίου 1937 και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα.

Από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν Ο μικρός δραπέτης για τη Φίνος Φιλμ το 1968.

Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρησις Εξουσίας.

Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η ταινία του Μια Τόσο Μακρινή Απουσία απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στυλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Τα τέλη του 2015 ο Σταύρος Τσιώλης ανακοίνωσε την προσπάθεια γυρίσματος της νέας του ταινίας Γυναίκες που περάσατε από εδώ, που θα γίνει με χρηματοδότηση crowdfunding που κλείνει την τριλογία “Γυναίκες” (μετά το Παρακαλώ Γυναίκες, μην κλαίτε και Ας περιμένουν οι Γυναίκες).

Για τον Σταύρο Τσιώλη, η γυναίκα είναι ανώτερο ον

Με αφορμή την τραγική είδηση του θανάτου του μεγάλου σκηνοθέτη Σταύρου Τσιώλη, αναδημοσιεύουμε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη αναφορικά με τη νέα του ταινία  «Γυναίκες που περάσατε από δω».

Τι είναι οι γυναίκες για σας; Τις βάζετε στους τίτλους των ταινιών σας αλλά έχουν δεύτερο ρόλο, αφού πρωταγωνιστές είναι σχεδόν πάντα οι άντρες.

Μπορεί να είναι σπάνιες οι φορές που εμφανίζονται οι γυναίκες στις ταινίες μου αλλά μην αμφιβάλλετε ότι είναι πάντα εκεί. Γι’ αυτές γίνονται όλα. Είναι το άπιαστο όνειρο, το αέναο πλάσμα που μας στοιχειώνει μια ζωή. Κανείς άντρας δεν μπορεί να καταλάβει απόλυτα μια γυναίκα, γιατί πολύ απλά εκείνη είναι το ανώτερο ον στη φύση. Σε επίπεδο αυτογνωσίας και δημιουργίας μεταξύ των δύο φύλων η γυναίκα είναι το πιο βαθύ και το ανώτερο. Ας το παραδεχτούμε πλέον εμείς οι άντρες. Αυτό που λέω το στηρίζω σε γεγονότα. Από τη δικιά μου μάνα μέχρι τα χωρισμένα ζευγάρια (κυρίως στις παλιότερες εποχές) που βλέπεις τη γυναίκα σε πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες να μεγαλώνει τα παιδιά της με αμέτρητες θυσίες. Γυναίκες αμόρφωτες να κάνουν τις καθαρίστριες για να φροντίσουν την οικογένειά τους, ενώ ο άντρας, παρότι έχει δουλειά, να δίνει κάποια λεφτά στην αρχή και μετά να εξαφανίζεται.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ: koutipandoras.gr

Πηγή: ert.gr. koutipandoras.gr