Τε. Δεκ 7th, 2022

Αεροδρόμιο για ελαφρά αεροσκάφη στα Βάτικα του δήμου Μονεμβασίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

“Ένα όνειρο, ένας στόχος, μια προσπάθεια ετών γίνεται πραγματικότητα”, αναφέρει ανακοίνωση του δημάρχου Μονεμβασίας, Ηρακλή Τριχείλη, σχετικά με τη δημιουργία μικρού αεροδρομίου στα Βάτικα.

Η ανακοίνωση του δημάρχου επισημαίνει: “Ολοκληρώνοντας μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία, που περιλάμβανε τη σύνταξη ειδικών μελετών, εγκρίσεις κρατικών υπηρεσιών / φορέων, συνεχείς επαφές, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε από μηδενική βάση, τον Απρίλιο του 2014, υποβάλαμε σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΝ τον Μάιο του 2021.

Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ στις 30/11/2021, δόθηκε η έγκριση επέμβασης σε δασικές εκτάσεις για την κατασκευή πεδίου προσγείωσης – απογείωσης ελαφρών αεροσκαφών και τη διάνοιξη δρόμου πρόσβασης στη θέση «Αγραπιδόλουτσα», εκτός των ορίων οικισμού «Μεγάλη Σπηλιά» της Τ.Κ, Αγίου Γεωργίου, εντός ορίων Τ.Κ. Παντανάσσης της Δ.Ε. Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας, μετά από πολυετείς προσπάθειες του Αντιδημάρχου, Χαράλαμπου Κουτσονικολή”.

Σύμφωνα με την έγκριση καταλληλότητας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο αεροδιάδρομος, προβλέπεται να έχει καθαρό μήκος 720 Χ 20 m και με τις απαραίτητες ζώνες ασφαλείας 780 X 60 m.

Σύντομο Ιστορικό

Αρχικά, η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2000, συνεχίστηκε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2011, με την έκδοση ΚΥΑ, ύστερα από πρωτοβουλία της Αερολέσχης Βατίκων.

“Δυστυχώς όμως, αναφέρει ο Δήμαρχος, όταν ξεκινήσαμε το 2012 την υλοποίηση του έργου, διαπιστώθηκε ότι για σοβαρούς τεχνικούς, αλλά πρωτίστως διαδικαστικούς λόγους, δεν ήταν δυνατή η κατασκευή του, αφού δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν οι όροι που έθετε η ΚΥΑ, συνδυαστικά με την χορηγηθείσα από την ΥΠΑ, έγκριση καταλληλότητας. Έτσι από το 2013 – 2014, ξεκινήσαμε εξ αρχής τη διαδικασία, με νέα προτεινόμενη θέση (πλησίον της αρχικής), νέες μελέτες, εγκρίσεις κλπ, που ύστερα από συστηματική προσπάθεια ολοκληρώθηκε το 2021”.

Σπουδαιότητα του έργου

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής, με πολλαπλές ωφέλειες και τεράστια προοπτική, για την ευρύτερη περιοχή των Βατίκων, με χρήσεις πυρανίχνευσης / πυρασφάλειας, αερομετακομιδής εκτάκτων περιστατικών, τουριστικής εξυπηρέτησης (ιδιωτικά τζετ, κλπ).

Ο Δήμαρχος τονίζει: “Το σπουδαίο αυτό έργο, θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα μπορεί να εξυπηρετεί μικρά επιβατικά αεροσκάφη, και ιδιωτικά τζετ, σε προβλεπόμενο χώρο ολιγοήμερης στάθμευσης. Συνεχίζουμε απερίσπαστα την προσπάθειά μας, μέχρι την πλήρη ολοκλήρωσή της, με την κατασκευή και λειτουργία του έργου, έχοντας αρωγούς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) και όλους όσους οραματίζονται με αισιοδοξία το μέλλον του τόπου”.

ertnews.gr