Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Αλεποχώρι: Εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας για απεγκλωβισμό κατοίκων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Άσκηση μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021» πραγματοποιήθηκε στο Αλεποχώρι Αττικής παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η Πυροσβεστική πραγματοποίησε άσκηση ετοιμότητας για απεγκλωβισμό κατοίκων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, τη διάσωση του πληθυσμού και την προστασία των περιουσιών, εντός της περιοχής, που εξελίχθηκαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, την προστασία των υποδομών και τέλος, την αποκατάσταση των πληγέντων.

Ελικόπτερο του πυροσβεστικού σώματος βρέθηκε πάνω από μια ταράτσα σπιτιού στην οποία βρίσκονταν δυο κάτοικοι. Οι διασώστες κατέβηκαν δεμένοι με ειδικό εξοπλισμό, περισυνέλλεξαν τους δύο «εγκλωβισμένους» κατοίκους και στη συνέχεια επέστρεψαν στο ελικόπτερο


Στο επίκεντρο του σεναρίου τής άσκησης βρέθηκαν πιθανά περιστατικά και καταστροφές τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι φορείς μετά την εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες φορείς κλήθηκαν μέσω 9 διαφορετικών «επεισοδίων», να αντιμετωπίσου περιστατικά και καταστροφές, όπως κατολισθήσεις, εκτροπή οχήματος σε ρέμα, υπερχείλιση ρεμάτων και εισροή υδάτων σε κατοικίες, διακοπή της κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών, απεγκλωβισμούς ατόμων και ζώων σε πλημμυρισμένες κατοικίες και οχήματα, μεταφορά τραυματισμένων ατόμων, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αγνοούμενου ατόμου στον Κορινθιακό κόλπο, δημιουργία κηλίδας στην επιφάνεια της και πτώση στύλου της ΔΕΗ με συνακόλουθη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Για τη διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, την 1η ΕΜΑΚ, καθώς και την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων ΠΣ. Μετείχαν επίσης στελέχη από την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Μεγαρέων, καθώς και η ΕΛ.ΑΣ. με δυνάμεις από το Τμήμα Τροχαίας Μεγάρων και το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ με πλήρωμα δύο ασθενοφόρων, η ΔΕΔΔΗΕ και εθελοντικές ομάδες.

Στυλιανίδης: Με τις ασκήσεις ετοιμότητας θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό

«Πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις ασκήσεις σε όλα τα ευάλωτα σημεία πανελλαδικά. Το Αλεποχώρι ίσως είναι από τα πιο ευάλωτα σημεία, εξαιτίας και των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Μόνο με αυτές τις ασκήσεις ετοιμότητας θα μπορέσουμε, όταν έρθει η δύσκολη στιγμή, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή, τους συμπολίτες μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης. Όπως είπε, σήμερα, «φάνηκε ότι όλες οι δυνάμεις μαζί, συντονισμένες, μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ρεαλιστικές συνθήκες σε πολύ δύσκολα περιστατικά», ενώ τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι η προετοιμασία, «να είμαστε έτοιμοι για τη δύσκολη στιγμή».

«Σήμερα, απεδείχθη ότι μπορούμε να προετοιμαστούμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Με συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας, θα μπορέσουμε να βελτιωθούμε ακόμη πιο πολύ ώστε να δράσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τη δύσκολη στιγμή. Για να σώσουμε ζωές, να σώσουμε περιουσίες» σημείωσε ο υπουργός και προσέθεσε: «Προσωπικά, είμαι υπερήφανος που ηγούμαι αυτού του υπουργείου, το οποίο έχει ως επιχειρησιακό βραχίονα την Πυροσβεστική. Τουλάχιστον στον ενάμιση μήνα που είμαι εδώ, κατάλαβα την αξία του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτό το Σώμα. Εμείς, από πλευράς μας ως υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας δώσουμε ό,τι χρειάζεστε ώστε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή σας ικανότητα. Όχι άλλα λόγια, αλλά να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας».