Τρ. Μάι 17th, 2022

Ανοιχτά -προαιρετικά- την Κυριακή 7/11 εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ανοιχτά θα είναι αύριο Κυριακή 7 Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Θα λειτουργήσουν προαιρετικά από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα (1/11) ξεκίνησαν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες. Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο (6/11) έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.
Οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τις τράπεζες και τους ανοικτούς χώρους εστίασης μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν self test.
Επίσης, εκτός από τους ανεμβολίαστους, όσοι δεν διαθέτουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ (rapid ή μοριακό), θα μπορούν να ψωνίζουν με click away, το οποίο δεν καταργήθηκε ποτέ. Έτσι λοιπόν θα φθάνουν μέχρι την πόρτα των εμπορικών καταστημάτων και θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα προϊόντα, που έχουν παραγγείλει είτε τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.

Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τις εκκλησίες εξαιρούνται από την υποχρεωτική επίδεξη rapid test, δηλαδή οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρχονται και να ψωνίζουν κανονικά.

Παράλληλα, απευθύνεται σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Την ίδια ώρα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και για τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και του ελέγχου ταυτοπροσωπίας. Για την τήρηση των μέτρων έχουν ενεργοποιηθεί 8.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, με ειδικά κλιμάκια σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ, λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.