Σα. Ιούλ 2nd, 2022

Αντίστροφη μέτρηση για επανεκκίνηση του τουρισμού- Οδικός χάρτης για ξενοδοχεία, εστίαση, μετακινήσεις (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, μετά από 12ωρη συνεδρίαση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη”. Υπέρ της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, “ παρών” δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Ο οδικός χάρτης του τουρισμού δόθηκε στη δημοσιότητα και πλέον οι επιχειρήσεις σπεύδουν να υιοθετήσουν τα «υγειονομικά πρωτόκολλα», ώστε να είναι έτοιμες για την επαναλειτουργία τους. Από την Δευτέρα εξάλλου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις προς όλα τα νησιά ενώ σηκώνουν ρολά οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ.

Από την 1η Ιουνίου βάσει του πρωτοκόλλου στα ξενοδοχεία:

 • Εκπαίδευση προσωπικού για  ενδεχόμενο κρούσμα
 • Σύμβαση με γιατρό για κάθε ξενοδοχείο με πάνω από 50 δωμάτια
 • Το προσωπικό θα θερμομετρείται καθημερινά και θα διαμένει σε δίκλινα δωμάτια στο ξενοδοχείο (μονόκλινα για ευπαθείς ομάδες)
 • chek in σε εξωτερικό χώρο, και ηλεκτρονικά
 • Στα εστιατόρια σερβίρισμα στους μπουφέδες και ως 6 άτομα ανά τραπέζι
 • Καταργείται ο καθημερινός καθαρισμός δωματίων (εκτός εάν υπάρξει αίτημα πελάτη)
 • Τηρείται απόσταση 2 μέτρων
 • Απαγορεύεται η χρήση εσωτερικής πισίνας
 • Στην εξωτερική πισίνα ένας λουόμενος ανά δύο τετραγωνικά μέτρα και τακτική απολύμανση

Με επιδημιολογικές ζώνες η είσοδος τουριστών

Σε κόκκινες, πορτοκαλί, πράσινες και κίτρινες ζώνες θα χωριστούν οι χώρες για τις οποίες θα ανοίξουν οι πύλες εισόδου της χώρας μας από τις 15 Ιουνίου.

Στην «κόκκινη» ζώνη θα συγκαταλέγονται οι χώρες με πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Στην πορτοκαλί οι χώρες με υψηλό ιικό φορτίο, ενώ με πράσινο χρώμα θα διακρίνονται οι χώρες με μέτριο και ελεγχόμενο επιδημιολογικό φορτίο. Τέλος, στην κίτρινη ζώνη θα βρίσκονται όλες οι εκείνες οι χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων κόβιντ.

Σε δύο φάσεις η υποδοχή τουριστών

«Στην πρώτη φάση από τις χώρες της γειτονιάς μας, και στη συνέχεια θα δούμε  τη δεύτερη φάση»

Πριν από τα τέλη του μήνα, θα καταρτιστεί η λίστα με τις χώρες από τις οποίες θα αντλήσουμε τουρισμό.

«Πριν τα τέλη Μαίου η λίστα από τον ΕΟΔΥ για την πρώτη φάση»

Από τη Δευτέρα οι μετακινήσεις στα νησιά

Με το πρωτόκολλο ασφαλείας που εφαρμόζεται ήδη, από τη Δευτέρα 25 Μαίου απελευθερώνονται οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προς ολα τα νησιά της χώρας.

«Με τους κανόνες που μας υποδεικνύει ο ΕΟΔΥ θα γίνονται οι μεταφορές και η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50%», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Πριν από την επιβίβαση στο πλοίο, θα γίνεται θερμομέτρηση του επιβάτη, ο οποίος ταυτόχρονα θα συμπληρώνει ειδικό ερωτηματολόγιο «κατάστασης υγείας». Μέσα στους χώρους του πλοίου οι επιβάτες θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις τουλάχισον 1,5 μέτρου και να φορούν μάσκα.

Σειρά έχουν οι δράσεις για την ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, και ειδικότερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που δημοσιοποιήθηκαν και πρέπει να εφαρμόσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θεσμοθέτησε ολοκληρωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, και μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι γιατί μας τα ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επειδή είμαστε στην πρωτοπορία», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού στη Βουλή κατά τη συζήτηση του τουριστικού νομοσχεδίου.

Ο κ.Θεοχάρης στάθηκε στη σημασία των διακρατικών επαφών και συμφωνιών που θα προκύψουν, γνωστοποιώντας ότι είναι σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές με 7-8 χώρες, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν για φέτος τις αγορές που θα τροφοδοτήσουν την Ελλάδα με επισκέπτες.

Οπως επισημαίνει το υπουργείο, οι προδιαγραφές των υγειονομικών πρωτοκόλλων αφορούν όλα τα καταλύματα που θα επαναλειτουργήσουν από την 1η και την 15η Ιουνίου, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και πελάτες, δράσεις που αφορούν τη διαχείριση ενός ύποπτου κρούσματος και τον νέο τρόπο παροχής υπηρεσιών.

«Έχει υπάρξει η πρόνοια ώστε και στο πιο απομακρυσμένο νησί να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης ενός κρούσματος και άμεσης διακομιδής στην Αθήνα», τόνισε σε συνέντευξή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με τα διαγνωστικά τέστ επισημαίνεται ότι αυτά  «δεν προτείνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας.

«Οι έλεγχοι που κάνουμε σήμερα, οι οποίοι είναι καθολικοί, δείχνουν ότι τα στοιχεία έχουν βάση. Για παράδειγμα -όπως είπε χθες και ο Νίκος Χαρδαλιάς – τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε 548 αφίξεις στα αεροδρόμιά μας, έχουν γίνει όλα τα τεστ και κανένα δεν ήταν θετικό» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιες χώρες, στις οποίες ο επιδημιολογικός κύκλος δεν είναι καθοδικός, αλλά ανοδικός. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δείτε τι συμβαίνει στη Ρωσία. Άρα, εκεί έχουμε περισσότερη προσοχή, να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.

Ανταποκριτής του BBC βρέθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και κατέγραψε τα μέτρα που ισχύουν μέχρι και σήμερα για τον κορονοιό, εκθειάζοντας παράλληλα την καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα.

Οδηγίες του «Ελ. Βενιζέλος» προς τους επιβάτες – Τι προσέχουμε από Δευτέρα 25 Μαΐου

 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική – ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο – ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου.
 • Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης, όσο και κατά την πτήση.
 • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
 • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300 σημεία του αεροδρομίου και στους χώρους υγιεινής/WC
 •  Πολυκαρβονικά φύλλα χρησιμοποιούνται για περισσότερη προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής και συνεργασίας επιβάτη – προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών κ.λπ.).
 • Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρο) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο.
 •  Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά.
 • Το προσωπικό του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιρειών και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης, θα είναι στη διάθεσή των επιβατών και θα παρέχει πληροφορίες για τα υγειονομικά μέτρα και για τις σχετικές διαδικασίες.
 • Ροή πληροφοριών και οδηγιών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής, ενημερώνει τους επιβάτες, τόσο μέσω ηχητικών ανακοινώσεων, όσο και σε οθόνες και σημάνσεις σε όλους τους χώρους.
 • Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο οι επιβάτες να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, e-parking).
 • Υπάρχει νέα διάταξη των καθισμάτων σε όλους τους χώρους αναμονής, που επιτρέπει την τήρηση ελάχιστης απόστασης. Το αεροδρόμιο συνιστά στους επιβάτες να αφήνουν μια θέση κενή δίπλα από άλλους επιβάτες όταν κάθονται. Οικογένειες ή ζευγάρια που συνταξιδεύουν, μπορούν να μην τηρούν την απόσταση αυτή.
 • Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο και μη ανακυκλούμενο αέρα, με φορά από πάνω προς τα κάτω.
 • Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα, και επιπρόσθετα κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς, όσο και τα οχήματα (Ambulifts) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον Covid-19 για τους επιβάτες.
 • Ιδιαίτερα για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που έχουν φθάσει στο αεροδρόμιο, οι αρμόδιες Αρχές επιβάλλουν τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου ατομικών στοιχείων, ενώ κατά την κρίση τους μπορεί να πραγματοποιούν και λήψεις βιολογικού υλικού για test Covid-19. Μέχρι τώρα, στους αφικνούμενους επιβάτες εξωτερικού ισχύει η 14ήμερη καραντίνα. Σχετική ενημέρωση παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες τους.

«Η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, επομένως και της Ακρόπολης, έδωσε αφορμή στις διεθνείς επιτροπές για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα να επαναδιατυπώσουν το πάγιο αίτημα το δικό τους, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους. Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν προϊόν κλοπής και επομένως η Ελλάδα ποτέ δεν θα αναγνωρίσει κατοχή, νομή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πηγή:ΕΡΤ