Δε. Ιούλ 4th, 2022

Αντίστροφη μέτρηση για τις διπλές εκλογές (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στις 7 αύριο το πρωί ανοίγουν οι κάλπες και κλείνουν στις 7 το απόγευμα για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, τις δημοτικές και τις κοινοτικές. Τα πρώτα αποτελέσματα, θα σταλούν το βράδυ της Κυριακής από 1.680 δικαστικούς αντιπρόσωπους. Η ενημέρωση από την ΕΡΤ θα είναι συνεχής από τις 06.45 το πρωί της Κυριακής, με απευθείας συνδέσεις ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Απολύτως έτοιμο» για την ομαλή διεξαγωγή των αυριανών εκλογών, δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σιέλ το χρώμα του φακέλου για τις ευρωεκλογές, λευκό για τις αυτοδιοικητικές

«Πρωτόγνωρη στην ιστορία του ελληνικού κράτους» χαρακτηρίζεται η εκλογική διαδικασία. Τα εκλογικά τμήματα είναι 39.063, περίπου διπλάσιααπό το συνηθισμένο. Αμιγή τμήματα έχουν συσταθεί μόνο για τους δήμους που δεν έχουν κοινότητες.

Στο 85% των εκλογικών τμημάτων θα υπάρχουν «Α» και «Β» εκλογικό τμήμα. Στο πρώτο θα ψηφίζουν οι πολίτες για τις Ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο, για τις δημοτικές και τις κοινοτικές.

Ο φάκελος των ευρωεκλογών είναι χρώματος σιέλ ενώ των αυτοδιοικητικών εκλογών λευκό με τα αρχικά Π κεφαλαίο για τον περιφερειάρχη Δ για το δήμαρχο και Κ για τον κοινοτάρχη.

Όλα έτοιμα στο Ζάππειο Μέγαρο

Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των εκπροσώπων του Τύπου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, προκειμένου να μεταδώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, δήλωσε από το κέντρο τύπου στο Ζάππειο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε περίπου στις 250 διαπιστεύσεις από όλα τα μεγάλα πρακτορεία, έχουμε ειδικούς απεσταλμένους από το εξωτερικό και από την Ευρώπη και εκτός Ευρώπης.

Aπό το Κέντρο Τύπου, στο Ζάππειο έχουν διαπιστευθεί ομογενειακά μέσα και όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία που έχουν ανταποκριτές στην Αθήνα, καθώς και 20 ειδικοί απεσταλμένοι από την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Λατινική Αμερική, τα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Πόσοι διεκδικούν την ψήφο μας

Σαράντα κόμματα και συνασπισμοί κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κρίσιμο εκλογικό κοινό για όλους, οι πρωτάρηδες της κάλπης, δηλαδή οι 530.920 νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά και το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στο ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Από αυτούς οι 106.760 είναι 17 ετών, όσοι γεννήθηκαν δηλαδή μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2002 και μπορούν σύμφωνα με το νόμο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο χάρτης των εκλογών

Για το εκλογικό σώμα, τις έδρες και τους σταυρούς στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων, υπάρχει η ενημερωτική ιστοσελίδα https://ekloges-info.ypes.gr/ του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο ψηφοδέλτιο των ευροεκλογών και των περιφερειακών εκλογών βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς προτίμησης.
Για τους δημάρχους έως 3 σταυρούς και για τους κοινοτικούς 1 ή 2 σταυρούς αν πρόκειται για κοινότητα άνω των 300 κατοίκων.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Επίσης καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον αριθμό 2131361500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίσεις για το που ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Mε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, αναφέρει ότι όσοι έχουν εγγραφεί στο παρελθόν σε καταλόγους ετεροδημοτών, ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές ως ετεροδημότες, όμως για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο βασικής εγγραφής τους. ‘Οπως ανακοινώθηκε:

«Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των εκλογέων που έχουν εγγραφεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν πριν από τις 28 Φεβρουαρίου να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, υπενθυμίζονται τα εξής:Η αίτηση κάποιου εκλογέα να περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ισχύει στο διηνεκές, εκτός αν ανακληθεί. Επομένως, όποιος εκλογέας έχει στο παρελθόν εγγραφεί στους καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχει διαγραφεί μεταγενέστερα, ψηφίζει στις αυριανές ευρωεκλογές ως ετεροδημότης και δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον τόπο βασικής εγγραφής του (στο Δήμο, δηλαδή, όπου είναι δημότης).»

Ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Επομένως, όσοι/όσες είναι εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες :

  •  Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.
  •  Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.

Φέτος αναμένεται να ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Ανοιχτές οι μπάρες των διοδίων

Τα διόδια θα είναι ανοικτά από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Με επιπλέον δρομολόγια και έκπτωση 30% στα εισιτήρια συμβάλλον στη διευκόλυνση μετακίνησης των ετεροδημοτών η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ, που ανακοίνωσαν έκπτωση 25%.

Αυξημένη είναι η κίνηση στα ΚΤΕΛ του Κηφισού. Περισσότεροι από 15.000 επιβάτες έφυγαν χθες.

Αυξημένη είναι η κίνηση στις εθνικές οδούς, λόγω της μετακίνησης των ετεροδημοτών, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

92. 180 οχήματα εγκατέλειψαν χθες από την πρωτεύουσα, με ελεύθερη διέλευση από τα διόδια που ισχύει από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγγλάρα, Μαρία Σταθοπούλου, Άνζτελα Ζούγρα , Νίκος Σταυρουλάκης