Δε. Ιούλ 22nd, 2024

Αρχαία Δίολκος – o Πέτρινος Δρόμος: Ένα θαύμα μηχανικής από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δίολκος: Ο δρόμος πάνω στον οποίο μετέφεραν τα πλοία από τον Κορινθιακό κόλπο στο Σαρωνικό κόλπο για να γλυτώσουν τον γύρω της Πελοποννήσου

Ο πέτρινος δρόμος της Διόλκου, ένα θαύμα της μηχανικής από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, επέτρεπε στα πλοία να ταξιδεύουν στη στεριά, από το Ιόνιο Πέλαγος στο Αιγαίο, παρακάμπτοντας την Πελοποννησιακή Χερσόνησο.

Η Διώρυγα της Κορίνθου, η οποία τελικά κατασκευάστηκε χιλιετίες αργότερα, έκανε το πέρασμα γύρω από τη χερσόνησο πολύ ασφαλέστερο.

Το λιθόστρωτο οδόστρωμα στο οποίο οι αρχαίοι μετέφεραν πλοία από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό τώρα αποκαθίσταται, με τις προσπάθειες του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, όπως αρμόζει σε αυτό το θαύμα της τεχνολογίας και της καινοτομίας.https://www.youtube.com/embed/3GtE0kfWDuU

Ο πέτρινος δρόμος της Διόλκου από την αρχαιότητα είναι ακόμα ορατός σε ορισμένα σημεία

Χρησιμοποιώντας μια γιγαντιαία ολίσθηση που ανασύρει τα πλοία σε ξηρά για κατασκευή και ανακαίνιση, ο Δίολκος ήταν τοπωνύμιο για το έργο που γινόταν εκεί από την αρχαιότητα έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, με τη λέξη να υποδηλώνει ότι κάτι «τραβιόταν» σε όλη τη Γη.

Το αρχαίο μονοπάτι, που κινείται περίπου παράλληλα με τη σύγχρονη διώρυγα της Κορίνθου, θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα της αρχαιότητας. Φαίνεται ακόμα καθαρά σε λίγες περιοχές γύρω από την Κόρινθο, κυρίως στο ακίνητο που ανήκει στη Σχολή Μηχανικών εκεί.

Τα πλοία με κατεύθυνση προς τα ανατολικά θα έφταναν στο βορειοδυτικό άκρο του Διολκού, στη σημερινή τοποθεσία Ποσειδωνία, στην Κόρινθο, όπου υπήρχε μια πέτρινη ράμπα. Στη συνέχεια τα τραβούσαν στις ράμπες οι σκλάβοι χρησιμοποιώντας γιγάντια σχοινιά.

Έπειτα, οι άντρες τα ανέβαζαν σε ένα στιβαρό ξύλινο πλαίσιο, στην κορυφή της ράμπας. Μόλις βρίσκονταν σε ξηρά, τα πλοία αφαιρούσαν τα κατάρτια τους και άλλα κινητά αντικείμενα για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ελαφριά.

Στη συνέχεια, τα ογκώδη πλοία΄τα περιέστρεφαν σε γωνία 90 μοιρών για να τα ευθυγραμμίσουν με τον Δίολκο, χρησιμοποιώντας τεράστια βαρούλκα που κινούνταν από αρκετούς άνδρες. Στη συνέχεια, θα τα ανέβαζαν σε μια άλλη πέτρινη ράμπα για να τα φέρουν πάνω σε ένα σιδερένιο αμαξίδιο.

Μοιάζει πολύ με τα βαγονέτα ενός εμπορευματικού τρένου σήμερα, αυτά είχαν τεράστιους τροχούς και στις δύο πλευρές, θα μετέφεραν τα πλοία μέχρι την άλλη άκρη του Διολκού. Παρόλο που η κλίση του δρόμου ανέβενε μόνο στο 3%, εξακολουθεί να είναι ένα κατόρθωμα μηχανικής – και ωμής δύναμης – να μετακινούνται τέτοια τεράστια σκάφη στην ξηρά με αυτόν τον τρόπο.

Δημιουργώντας σκηνές που θυμίζουν τους σκλάβους να τραβούν και να μετακινούν τις ογκώδεις πέτρες των Πυραμίδων στην αρχαία Αίγυπτο, η ανθρώπινη δύναμη σε συνδυασμό με τη μεγάλη τεχνολογική τεχνογνωσία επέτρεψε στον Δίολκο να λειτουργήσει για πολλούς αιώνες.

Βαθιές αυλακώσεις στις πέτρες φρόντιζαν το κάτω αμαξίδιο και το πολύτιμο φορτίο του να παραμείνουν σταθερά σε τροχιά μέχρι την άλλη πλευρά του ισθμού.

Ο Ισθμός της Κορίνθου, που δείχνει το σύγχρονο κανάλι. Ο αρχαίος δρόμος της Διόλκου κινούνταν σχεδόν παράλληλα με τη διώρυγα, ενώνοντας τον Κορινθιακό με τον Σαρωνικό. Φωτογραφία: Nasa – Δημόσιος τομέας.

Η ανακάλυψη των αρχαίων Ελληνικών κειμένων έδειξε την κατασκευή της Διόλκου

Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο αρχαίος λιθόστρωτος δρόμος μετέφερε όχι μόνο πολεμικά πλοία, αλλά και νεότευκτα πλοία, στα λιμάνια προορισμού τους είτε στον Σαρωνικό είτε στον Κορινθιακό Κόλπο, χρησιμοποιόντας επίσης τον πέτρινο δρόμο.

Αλλά αυτό το κομμάτι της μηχανικής ιδιοφυΐας χάθηκε τραγικά στην ανθρώπινη μνήμη με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι βελτιώσεις στην τεχνολογία των μεταφορών, μαζί με την τελική κατασκευή του Καναλιού, απέρριψαν κάθε ανάγκη για έλξη πλοίων στον ισθμό από τη μια πλευρά της Πελοποννήσου στην άλλη.

Μόλις το 1800 οι μελετητές, διαβάζοντας τα έργα του Έλληνα ιστοριογράφου Στράβωνα (ο οποίος γεννήθηκε το 65 π.Χ.) διαπίστωσαν ότι το τοπωνύμιο «Δίολκος» σήμαινε επίσης ένα φυσικό πέρασμα, που πρέπει κάποτε να υπήρχε εκεί πέρα ​​από τον ισθμό.

Ο αρχαίος πέτρινος δρόμος Δίολκος αποκαθίσταται στην παλιά του αίγλη. Το θαύμα της αρχαίας τεχνολογίας έτρεχε περίπου παράλληλα με τη Διώρυγα της Κορίνθου. Φωτογραφία Dan Diffendale -Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

«Εκεί όπου τα πλοία ανασύρονται από τη μια θάλασσα στην άλλη»

Ο Στράβων, που έζησε από το 63 π.Χ. έως το 23 μ.Χ., είχε γράψει ότι «Το πλάτος του ισθμού του Δίαλου όπου τα πλοία ανασύρονται από τη μια θάλασσα στην άλλη είναι σαράντα στάδια».

Άλλοι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρθηκαν στο πέτρινο δρόμο ήδη από την εποχή του Αριστοφάνη, ο οποίος έζησε μεταξύ 446 π.Χ. και 386 π.Χ. Οι μελετητές μάλιστα πιστεύουν ότι η φράση του «γρήγορα σαν Κορίνθιος» αναφερόταν στον Δίολκο, δηλαδή στην ικανότητα του Κορίνθου να φτάσει γρήγορα από την Κόρινθο στην Αθήνα μέσω του δρόμου.

Άλλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί, συμπεριλαμβανομένου του Θουκυδίδη, είχαν επίσης αναφερθεί στο μεγάλο πέρασμα στα γραπτά τους. Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., έγραψε για τη μνημειώδη μεταφορά των πλοίων που είχε γίνει το έτος 412 π.Χ.

Ο Πολύβιος, ο οποίος έζησε τον δεύτερο αιώνα π.Χ., ανέφερε επίσης την επίπονη μεταφορά τουλάχιστον 50 πλοίων στον ισθμό το έτος 220 π.Χ. από τον Δημήτριο του Φάρου.

Σαφώς, υπήρχε μια πρακτική έλξης πλοίων σε αυτόν τον τομέα – και φυσικά ήταν οι αρχαίοι Έλληνες που βρήκαν έναν τρόπο να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ακολουθώντας μια σταδιακή καμπύλη σχήματος s αλλά με βαθμό που δεν υπερβαίνει το 1,5%, ο λιθόστρωτος δρόμος είχε συνολικό μήκος από τη μια ακτή στην άλλη περίπου 8 χιλιόμετρα (πέντε μίλια), ενώ το επιβλητικό πλάτος του κυμαινόταν από περίπου 3,4 μέτρα ( 11,15 πόδια) έως 6 μέτρα (20 πόδια).

Πρώτη συστηματική προσπάθεια μεταφοράς πλοίων από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι ο δρόμος της Διόλκου, που επέτρεψε στα πλοία να αποφύγουν το ταξίδι μήκους 190 μιλίων γύρω από την Πελοποννησιακή Χερσόνησο, κατασκευάστηκε στα τέλη του 7ου αιώνα ή στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.

Η ιδέα για την κατασκευή του αποδίδεται στον τότε ηγεμόνα της Κορίνθου, Περίανδρο, η βασιλεία του οποίου χαρακτηρίζεται από μεγάλη οικονομική και καλλιτεχνική άνθηση. Ο δρόμος κατασκευάστηκε στα όρια των σημερινών δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Σε χρήση από την αρχαιότητα έως τη ρωμαϊκή περίοδο της Ελληνικής ιστορίας, ο Δίολκος εκτεινόταν από τα δυτικά της σημερινής Διώρυγας της Κορίνθου μέχρι τις πηγές που βρίσκονταν στην αρχαία Σχοινούντα (σημερινό Καλαμάκι).

Και ο δρόμος δεν ήταν εντελώς ίσιος, ακολουθώντας μια ελαφριά καμπύλη S σύμφωνα με το έδαφος που κάλυπτε, κάνοντας το ταξίδι ακόμα πιο δύσκολο. Αυτό προκάλεσε την κατασκευή πέτρινων τοίχων σε ορισμένα σημεία κατά μήκος της διαδρομής για την αποφυγή εκτροχιασμού.

Εφαρμόστηκε σύστημα διοδίων για όλους όσους χρησιμοποιούσαν τον δρόμο, προς όφελος της μεγάλης πόλης της Κορίνθου. Ωστόσο, ορισμένοι ιστορικοί αμφισβητούν εάν ο μεγάλος πέτρινος δρόμος χρησιμοποιήθηκε για εμπορικά πλοία. Πιστεύουν ότι οι έμποροι που τα κατείχαν ποτέ δεν θα διακινδύνευαν τη ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί στα πολύτιμα πλοία τους από τέτοια μεταφορά προς όφελος της αποφυγής του θαλάσσιου περάσματος γύρω από τη χερσόνησο.

Άλλες χρήσεις του Δίολκου μπορεί να ήταν η μεταφορά εξαιρετικά βαρέων οικοδομικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων μνημειακών λίθων, που χρησιμοποιήθηκαν στην πόλη της Ίσθμιας, στο ανατολικό άκρο του μονοπατιού. Το τεράστιο Πανελλήνιο Ιερό εκεί, ένα από τα μεγαλύτερα στον Ελληνικό κόσμο, και φιλοξενούσε κάθε χρόνο φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας πλήθη από όλη την Ελλάδα.

Με πλάτος έξι μέτρα (20 πόδια), με σημαδεμένες παράλληλες εσοχές σε απόσταση 1 1/2 μέτρων μεταξύ τους, φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο δρόμος μπορούσε να υποστηρίξει είτε αυτά τα εξαιρετικά βαριά φορτία πέτρας είτε το τυπικό εμπορικό σκάφος της εποχής, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι ζύγιζε στους 20 τόνους.

Παρά το γεγονός ότι, κατά τραγικό τρόπο, η μηχανική ιδιοφυΐα και η τεράστια ανθρώπινη προσπάθεια που χρειάστηκε για την κατασκευή του Διολκού ξεχάστηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα, με το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου να έχει πλέον ξεπεραστεί από βλάστηση και ακόμη και κτίρια κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.

Αλλά όχι μόνο οι πέτρες του μεγάλου δρόμου είναι ακόμα εκεί, αλλά σύντομα θα αποκαλυφθούν και θα γίνουν ορατές ως απόδειξη της λαμπρότητας —και της σκληρής δουλειάς— των αρχαίων Ελλήνων.

Ενα εξαιρετικό μνημείο του τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, ο Δίολκος της Κορίνθου, έγινε ταινία DVD με σύστημα animation (κινούμενα σχέδια) και «ταξιδεύει» τον σύγχρονο άνθρωπο όπως ακριβώς ταξίδευαν και τα πλοία που ήθελαν να περάσουν από τον Σαρωνικό Κόλπο στον Κορινθιακό, όταν όμως δεν υπήρχε ακόμη ο πορθμός. Δηλαδή διά ξηράς! 

«Δίολκος για 1.500 χρόνια» ονομάζεται αυτό το ταινιάκι των 22 λεπτών, το οποίο υπογράφουν οι Θ. Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος , βραβευμένοι δις: Καλύτερη ταινία αναφερόμενη στην Αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου (2009) και Καλύτερη Εκπαιδευτική Ταινία στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου «Αγών» στην Αθήνα (2010).

Το μεγάλο αυτό έργο κατασκευάστηκε από τον Περίανδρο και ένωνε το ανατολικό λιμάνι των Κεχριών του Σαρωνικού κόλπου, με το δυτικό λιμάνι Λεχαίου του Κορινθιακού κόλπου.

Η φωτογραφία δείχνει ένα μικρό μέρος του πλακοστρωμένου δρόμου, όπου τα πλοία

διέλκονταν επάνω σε τροχοφόρο όχημα, το όνομα του οποίου ήταν «ολκός νεών».

Το πλάτος της διόλκου κυμαίνονταν από τρία έως πέντε μέτρα.

Μέσω του αρχαίου δρόμου, ίχνη του οποίου σώζονται ακόμη, οι δημιουργοί της ταινίας εξηγούν πώς γινόταν η μεταφορά των πλοίων στη στεριά ώσπου να ξαναπέσουν στη θάλασσα, παρουσιάζοντας έτσι πολλές τεχνολογικές λεπτομέρειες του έργου.

Παράλληλα επεκτείνονται σε αναπαραστάσεις της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής, η οποία μάλιστα δείχνει μεγάλες συνάφειες με τη σύγχρονη.

Οπως για παράδειγμα τα τυχερά παιχνίδια που αποτελούσαν μέρος της καθημερινής διασκέδασης των ανθρώπων, τα γλέντια στα καπηλειά, κάποιες συναισθηματικές «συναντήσεις» αλλά υποχρεωτικά και μία επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα για να τους βοηθάει στα ταξίδια.

Ο Περίανδρος ήταν ο πρώτος που σκέφθηκε να ανοίξει Κανάλι στον Ισθμό.

Ο Δημήτριος Πολιορκητής άρχισε εργασίες, αλλά τον προειδοποίησαν ότι η διαφορά της στάθμης του νερού ανάμεσα στις δύο θάλασσες θα καταποντίσουν

την Αίγινα και άλλα γύρω νησιά.

Ο Νέρων έστειλε 6000 δούλους Εβραίους,οι οποίοι έσκαψαν τάφρο 3300 μέτρα σε μήκος και 40 μέτρα σε πλάτος, αλλά μετά τον θάνατο του το έργο σταμάτησε. Ο Ηρώδης Αττικός, οι Βυζαντινοί και Βενετοί προσπάθησαν επίσης. Τελικά το Κανάλι ανοίχτηκε μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδος, και στα χρόνια 1882 – 1893. Έχει μήκος 6346 μέτρα, πλάτος 24,6

μέτρα στην επιφάνεια της θάλασσας και το βάθος της θάλασσας είναι 8 μέτρα.

Η ταινία είναι παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και διατίθεται από το ΤΕΕ (Νίκης 4- Αθήνα, τηλ. 210 3291.277) αντί 12 ευρώ.

Αρχαίος Δίολκος

H σύγχρονη ιστορία του Δίολκου ξεπερνά κάθε φαντασία…

Της Σοφίας Λοβέρδου

Θεωρείται ότι ήταν γύρω στο 600 π.Χ., όταν ο Περίανδρος, τύραννος της Κορίνθου, κατασκεύασε τον Δίολκο.

Ο πλακόστρωτος δρόμος επέτρεπε στα πλοία να μεταφέρονται ανάμεσα στον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό, και στους Κορίνθιους να αποκτούν χρήμα και ισχύ από τη διίσθμιση. Όμως η σύγχρονη ιστορία του Δίολκου ξεπερνά κάθε φαντασία…

Το αρχικό του τμήμα στην Ποσειδωνία, ήταν ένας πανέμορφος χερσαίος διάδρομος όταν ήρθε ξανά στο φως με τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Νίκου Βερδελή, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Σήμερα, μισό αιώνα αργότερα, έχει μετατραπεί σε ένα ενάλιο ερείπιο που φυλλορροεί.

Η σύγχρονη ιστορία του Δίολκου αγγίζει το απίστευτο.

Το μνημείο δεν διαφυλάχθηκε ποτέ από τη βίαιη καταπόνηση που αντιπροσωπεύει σχεδόν κάθε διέλευση πλοίου ή ταχύπλοου από τη Διώρυγα…

Φωτογραφία του Walter Werner από το 1978 δείχνει πόσο σοβαρή ήταν ήδη τότε η διάβρωση,

αλλά και πόσο μαθηματικά βέβαιη η συνέχιση της καταστροφής χωρίς καμία ενέργεια προστασίας.

Σήμερα, η διάβρωση έχει περάσει σαν λαίλαπα πάνω από ένα μεγάλο τμήμα του μνημείου. Οι κυματισμοί και τα απόνερα των πλοίων εξακολουθούν να ταλαιπωρούν βάναυσα το ήδη βυθισμένο και να διαβρώνουν το «υγιές» τμήμα του μνημείου.

Μια διεθνής έκκληση για τη διάσωση και αναστήλωση του Δίολκου έχει ήδη βρει υποστηρικτές από 101 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Γνωριμία με το μνημείο

Οι υπάρχουσες αναφορές για υπερισθμίσεις, ξεκινούν από το 428 π.Χ., όπου ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι οι Σπαρτιάτες πέρασαν στόλο από τον Κορινθιακό «ες την προς Αθήναις θάλασσα».

Φαίνεται ότι οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούσαν δεδομένη την ύπαρξη του Δίολκου. Τουλάχιστον σε όσα κείμενα έχουν σωθεί, δεν δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής ή τη λειτουργία του.

Είναι επίσης πιθανό κάποιες από τις αναφερόμενες υπερισθμίσεις να μην έγιναν στο τεχνικό έργο που γνωρίζουμε σήμερα ως «τον» Δίολκο.

Οι ανασκαφές, μεταξύ 1956 και 1962 από τον αρχαιολόγο Νίκο Βερδελή, έφεραν στο φως έναν λιθόστρωτο δρόμο με πλάτος από 3,5 έως σχεδόν 6 μέτρα.

Η ακριβής διαδρομή και η αφετηρία του μνημείου στον Σαρωνικό δεν είναι γνωστές.

Ο Στράβων αναφέρει ότι κατέληγε στον Σχοινούντα (το σημερινό Καλαμάκι).

Στη διαπιστωμένη διαδρομή του, κοντά στον Κορινθιακό, ο Δίολκος προχωρούσε με μεγαλόπρεπες στροφές ακολουθώντας τη διαμόρφωση του εδάφους – γι’ αυτό και έχουν βρεθεί τμήματά του τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Στερεά.

Ιδίως στην Στερεά, είναι έντονες οι αυλακώσεις από τις ρόδες των «ολκών», των οχημάτων πάνω στα οποία μεταφέρονταν τα πλοία. Υπάρχει και ένα τμήμα με λαξευμένες τροχιές.

Ο Δίολκος αποτελεί έναν πρόδρομο του σιδηρόδρομου, ίσως τον αρχαιότερο γνωστό τροχιόδρομο του κόσμου.

Ξενάγηση στο μνημείο

(Οι φωτογραφίες του 1960 είναι της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας)

Η κυρίως πορεία του Δίολκου είχε από την αρχαιότητα δεχθεί μία προσθήκη ενός ορθογώνιου δαπέδου, με τοιχία στις τρεις πλευρές του.

Δοκιμαστικές τομές έδειξαν, όπως αναφέρει ο Νίκος Βερδελής, ότι η παλαιότερη πορεία του Δίολκου συνέχιζε κάτω από τη δομή αυτή.

Τα εγχάρακτα γράμματα του παλαιού κορινθιακού αλφαβήτου που βρίσκονται χαραγμένα σε αρκετούς κυβόλιθους, απαντώνται συχνότερα στα αρχικά μέτρα του μνημείου.

Μία εκτεταμένη πλατφόρμα πριν από την κυρίως πορεία του Δίολκου.

Το δάπεδο αυτό ήταν ένα από τα σημεία του μνημείου που ήταν ορατά πριν από την ανασκαφή.

Ο H. N. Fowler (1932, Corinth and the Corinthia) αναφέρει ότι εκτεινόταν σε πλάτος σαράντα περίπου μέτρων

Ένας κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος που δεν προστατεύθηκε ποτέ… Κάτω από την άμμο, σε διάφορες καταστάσεις διατάραξης, πολλοί κυβόλιθοι περιμένουν την αναστήλωση.

Το τμήμα του Δίολκου στα δεξιά του δρόμου προς τη βυθιζόμενη γέφυρα (τμήμα G στο σχεδιάγραμμα του Werner).

Εδώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Βερδελής, μετά από μια διακοπή 15 μέτρων τα ίχνη του Δίολκου επανευρίσκοντο στο (τότε) χείλος της Διώρυγας…

arxaia-ellinika.blogspot.com

Την 17η Φεβρουαρίου 2021 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη των εργασιών που υλοποιεί η Υπηρεσία μας  στο εμβληματικό μνημείο του Αρχαίου Διόλκου στην περιοχή Ποσειδωνία Κορίνθου.

Ο Δίολκος, ο λιθόστρωτος δρόμος που ένωνε τους δύο Κόλπους, τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας και κατασκευάστηκε  περίπου το 600 π.Χ., από τον Περίανδρο, τύραννο της Κορίνθου.  Η κατασκευή του δρόμου αυτού, στο στενό χερσαίο τμήμα του Ισθμού, επέτρεψε την μεταφορά των πλοίων πάνω σε ολκούς (κατασκευές με ρόδες) και το πέρασμα από την μια θάλασσα στην άλλη από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό και αντίστροφα, αποφεύγοντας τον χρονοβόρο και επικίνδυνο περίπλου της Πελοποννήσου. 

Ο Αρχαίος Δίολκος στην Ποσειδωνία Κορίνθου

Ο δρόμος αυτός ξεκινούσε από την σημερινή περιοχή της Ποσειδωνίας Κορίνθου, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της Εφορείας μας και κατέληγε στον αρχαίο Σχοινούντα που είναι το σημερινό Καλαμάκι.

Το έργο που υλοποιείται,  είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Πελοποννήσου και  αφορά στην προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου μνημείου.

Πρόκειται για ένα σύνθετο,  χρονοβόρο και δαπανηρό  έργο, στο οποίο συμπράττουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και  η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας .