Σα. Νοέ 26th, 2022

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την Θ. Λειτουργία τέλεσε την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου στην Κόρινθο, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνουςπ. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια.

Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, με αφορμή την έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων, αναφέρθηκε στην «μετά άνθρωπο εποχή».Έχοντας εισέλθει πλέον στην 3η χιλιετία μ.Χ., η Επιστήμη και η Τεχνολογία έχουν προχωρήσει σε τέτοιοβαθμό που χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς πλέον να ομιλήσει περί Χριστού, ανάστασης νεκρών, Δευτέρας Παρουσίας και για τα δόγματα της Εκκλησίας μας. Μέσα από την λεγόμενη Νέα Εποχή και την Παγκοσμιοποίηση παρουσιάζεται ότι ο κόσμος και ο άνθρωπος δεν είναι αυτός που μέχρι τώρα γνωρίζαμεκαι ο τρόπος που πλέον θα γεννιέται, θα τρέφεται και θα ανατρέφεται δεν θα είναι ο ίδιος. Αυτοί που κινούν τα νήματα, προσπαθούν μέσα από έναν πολιτισμικό, κοινωνικό και θρησκευτικό συγκρητισμό να δημιουργήσουν μια νέα ηγεσία που θα έχει μια οικονομία, μια θρησκεία και μια πατρίδα. Προσπαθούν ακόμα μέσα από τις διάφορες «μόδες» να αποπροσανατολίζουν τους νέους, να τους αποτρέπουν από την δημιουργία οικογένειας και την τεκνοποίηση. Κάθε λαός που διατηρούσε την ιδιοπροσωπία του τώρα φαίνεται να την χάνει, αφού η Παγκοσμιοποίηση πρεσβεύει το «όλοι να γίνουμε ένα».Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, θέλοντας να περιγράψει από τότε αυτή την κατάσταση, έλεγε χαρακτηριστικά ότι αυτοί θέλουν να μας βάλουν σε μια μηχανή και να μας κάνουν «κιμά» ή να μας κάνουν «στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα».

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οΧριστός ήρθε και χώρισε την ανθρώπινη Ιστορία στα δύο, όπως αδιαμφισβήτητη είναι και ηπαντοειδής πρόοδος που σημειώθηκε στον κόσμο από την παρουσία Του.Έκτοτε πολλοί προσπάθησαν να σταματήσουν αυτή την πρόοδο και να επιβληθούν με διάφορους τρόπους ακόμα και με διωγμούς προς τους Χριστιανούς. Όμως οι Άγιοι Μάρτυρες τους διέψευσαν, γιατί όταν οι άνθρωποι ζουν Ορθόδοξα, εφαρμόζουν, τηρούν και διδάσκουν τον λόγο του Θεού και μεταδίδουν την Πίστη μας από γενιά σε γενιά κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού, ο άνθρωπος θα παραμένει άνθρωπος και όχι μετά-άνθρωπος.

Γι’ αυτόν τον λόγο η Εκκλησία μας, μέσωτης κατήχησης, διδάσκειστους Χριστιανούς και στα παιδιά μας τις Αλήθειες της Πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος, καλλιεργώντας την αγάπη για την πατρίδα μας καιοδηγώντας τους στην σωτηρία.

Λίγο πριν την Απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τέλεσε σημειολογικά τον Αγιασμό για την Έναρξη των μαθημάτων των Κατηχητικών Σχολείων των Ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας προτρέποντας τους Πιστούς να στέλνουν τα παιδιά τους στα Κατηχητικά,για να διδαχθούν Χριστό και να γίνουν άνθρωποι του Θεού που θα αγαπούν τον συνάνθρωπο και θα κερδίσουν τον Παράδεισο!