Τρ. Ιούν 28th, 2022

ΑΣΕΠ: Πως αλλάζει η διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο, προωθούνται με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών. «Είναι μια διαδικασία δίκαιη αντικειμενική και αξιοκρατική» τονίζει ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του εφ΄όλης της ύλης, στην οποία παρουσίασε και έξι ακόμη μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο.

Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καθιερώνεται πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός μία φορά το χρόνο, επιταχύνονται οι διαδικασίες με την αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων και γίνεται προσπάθεια να καθιερωθεί ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα, ώστε κάθε θέση στο δημόσιο να καλύπτεται από τον κατάλληλο άνθρωπο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στο «Βήμα της Κυριακής», ο οποίος και έδωσε την είδηση, ότι οι πρώτες εξετάσεις με το νέο σύστημα θα γίνουν το 2022.

Οι γραπτές δοκιμασίες  διεξάγονται ηλεκτρονικά, για το σύνολο των μόνιμων θέσεων , στα πρότυπα των πανελληνίων εξετάσεων  και  περιλαμβάνουν τρία μέρη: Γνωστικά πεδία, Δεξιότητες, Προσωπικότητα.

Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν στα ίδια «θέματα» στις δεξιότητες και στην προσωπικότητα ενώ θα διαφοροποιηθούν τα θέματα στα γνωστικά πεδία (ενδεικτικά: πληροφορικοί, λογιστές, ελεγκτές κ.λπ.).

Η επίδοση στη γραπτή δοκιμασία θα είναι το βασικό κριτήριο για την κάλυψη κενών θέσεων, καθώς δεν θα δίνεται τόση σημασία στα τυπικά προσόντα. «Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η συσσώρευση χαρτιών (τίτλων σπουδών) και βαθμών από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, όσο η αξιοποίηση των γνώσεων, των ικανοτήτων και της επαγγελματικής εμπειρίας», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρεται επίσης σε ακόμη έξι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών:

  1. Αλλαγή του τρόπου χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας με γραπτές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου με στόχο τη διαφάνεια, την πάταξη πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς.
  2. Η ρύθμιση για 1.750.000 Έλληνες του προβλήματος με τα αδήλωτα τετραγωνικά. Οι φορολογούμενοι κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια από πρόστιμα ενώ οι δήμοι θα έχουν μόνιμα επί πλέον έσοδα της τάξεως των 100.000.000 ευρώ
  3. Προετοιμάζεται ο νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης με τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων κράτους, Περιφερειών και Δήμων.
  4. Ετοιμάζεται η αναμόρφωση του προσοντολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, για να στελεχωθεί το δημόσιο με το πλέον άξιο δυναμικό
  5. Θεσμοθέτηση της τηλεργασίας
  6. Τίθεται σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Πηγή: ΕΡΤ