Πε. Μαρ 30th, 2023

Β’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Χθες Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Β’ Κατανυκτικό Εσπερινό πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Κιαμέτη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, τους Εφημερίους του Ι. Ναού και τους Κληρικούς της πόλεως Κορίνθου.
Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος Πανοσ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ομίλησε στους Πιστούς με θέμα: «Από την εικόνα στο κατ’ εικόνα». Ο Πανοσιολογιώτατος ομιλητής χρησιμοποιώντας Αγιογραφικά χωρία και από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας παρέθεσε με απόλυτη συντομία τα ιστορικά στοιχεία της Εικονομαχικής Περιόδου και τους λόγους, για τους οποίους οι εικονομάχοι κατηγορούσαν τους εικονόφιλους. Στην συνέχεια ανέδειξε την θετική αξία της Ι. Εικόνας, ως βοηθητικού στοιχείου στον πνευματικό αγώνα του κάθε πιστού, αλλά και την δογματική σημασία των Ι. Εικόνων. Ολοκληρώνοντας ο άγιος Πρωτοσύγκελλος τόνισε ότι ο κάθε πιστός έχει την δυνατότητα να αναστηλώσει την εικόνα του εαυτού του, ως Εικόνα του ιδίου του Θεού, μέσα από την άσκηση της εγκράτειας και την απελευθέρωσή του από τα πάθη, ώστε να φανεί αντάξιος της Θυσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που έκανε τα πάντα για να ανυψώσει την πεσμένη εικόνα της ανθρωπότητας.
Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ομίλησε με θερμούς λόγους και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Κιαμέτη για τον βαθύτατα θεολογικό και εκκλησιολογικό του λόγο, ενώ συνεχάρη τους ευσεβείς πιστούς που δεν φοβήθηκαν τον κίνδυνο της εξάπλωσης του «κορωνοϊού» και γεμάτοι από πίστη στον Θεό προσήλθαν στην Εκκλησία τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα για να λάβουν την ευλογία και την χάρη Του.
Το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό, στον Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Άσσο Κορινθίας, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βόχας Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Πέτρο Ρούσσο και όλους τους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας.
Στον λόγο του προς τους Κληρικούς και τους ευσεβείς πιστούς ο Θεοφιλέστατος αρχικά αναφέρθηκε στην τιμητική προσκύνηση των Ι. Εικόνων, δια της οποίας αποδίδεται ο σεβασμός στο εικονιζόμενο Πρόσωπο, και στην συνέχεια τόνισε ότι ο εγωϊσμός ευθύνεται για την κατάσταση της αιρέσεως και της πλάνης, γι᾿ αυτό και προέτρεψε τους πιστούς να καλλιεργούν «ορθοδόξως» την ταπείνωση και με συντετριμμένη καρδιά να πολεμούν τον εγωϊσμό και το αποκύημα αυτού την κενοδοξία, ώστε να προσελκύσουν το έλεος και την χάρη του Θεού.
Τέλος, μετέφερε τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και ευχήθηκε στους παριστάμενους πιστούς καλό και καρποφόρο αγώνα!

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr