Κυ. Μάι 26th, 2024

Β.Νανόπουλος: Οι δεσμοί μας δεν είναι μόνο πολιτιστικοί, χαράσσουμε κοινούς δρόμους
οικονομικούς και αναπτυξιακούς

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο Μαλίκι και το Φίερι της Αλβανίας βρέθηκε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος το τριήμερο 25-28 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σπύρο Ζαχαριά, τον Πρόεδρο του ΚΕΠΑΠ Θεμιστοκλή Κουτσογκίλα και τον Πρόεδρο της Αλβανικής κοινότητας στην Κόρινθο Γιάννη Πρίφτη.

Η τριήμερη επίσκεψη, σε ανταπόδοση εκείνης που Αλβανική αντιπροσωπεία είχε πραγματοποιήσει στον Δήμαρχο Κορινθίων υπό τον Δήμαρχο του Μαλίκ Gëzim Topçiu τον Νοέμβριο του 2021 αφορμή των εορτασμών της Απελευθέρωσης και ανεξαρτησίας της Αλβανίας στην Κόρινθο, δεν είχε μονάχα πολιτιστικό αποτύπωμα αλλά κοινωνικό και οικονομικό.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων πέραν των επαφών και συζητήσεων με τον δήμαρχο του Μαλίκ Gëzim Topçiu και πολιτιστικούς – κοινωνικούς φορείς της περιοχής- είχε συνάντηση και συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη της περιοχής Κορυτσάς και τον Δήμαρχο του Φιέρι Armando Subashi στα όρια του οποίου ανήκει η αποικία της Κορίνθου στην Αλβανία, Απολλωνία, ιδρυθείσα τον 6ο π.χ αιώνα, γνωστή και ως Ιλλυρική. Οι δήμαρχοι συζήτησαν κυρίως οικονομικά ζητήματα τα οποία και δρομολόγησαν.

Τις συναντήσεις ακολούθησε ξενάγηση του Δημάρχου και της Κορινθιακής αντιπροσωπείας στο Μνημείο του Αγωνοθέτη, το ημικύκλιο κτίσμα με τους 6 κίονες Κορινθιακού ρυθμού που κοσμούσε το κέντρο της πόλης και αποτελούσε τον χώρο συνεδριάσεων της Βουλής της Απολλωνίας αλλά και στη Μονή της Παναγίας της Απολλωνίας.

«Οι επαφές και οι συναντήσεις ήταν γόνιμες. Το πολιτιστικό κομμάτι που είναι εξόχως σημαντικό και στάθηκε η αφορμή για την επίσκεψή μας εδώ δεν ήταν το μόνο που απασχόλησε τις συζητήσεις που είχα. Συζήτησα με τους δημάρχους στο Μαλίκ και στο Φιέρ καθώς και με την τοπική Αντιπεριφερειάρχη ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης. Η Κόρινθος επιθυμεί και επιδιώκει τις συνεργασίες κυρίως με περιοχές όπου οι δεσμοί είναι από αρχαιοτάτων χρόνων όπως εδώ, στο Φιέρ, όπου βρίσκεται και η Απολλωνία η Κορινθιακή αποικία. Η φιλοξενία μας τις τρεις αυτές ημέρες ήταν υποδειγματική, ευχαριστώ θερμά τους ομολόγους μας και όπως από κοινού δεσμευτήκαμε, η συνεργασία θα είναι συνεχής και στενή» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος κατά την επιστροφή του.

Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος της τοπικής Αλβανικής Κοινότητας που αποτελεί «γέφυρα» μεταξύ των δυο λαών. Συζητήθηκαν επίσης κοινά Ευρωπαικά Προγράμματα, επιδοτούμενα από την Ε.Ε που μπορούν να υλοποιηθούν.

Ελπίζουμε και υποστηρίζουμε σύντομα, η Αλβανία να αποτελέσει νέο μέλος της Ε.Ε οπότε και η συνεργασία μας θα είναι αποδοτικότερη, όπως τόνισε ο κ.Νανόπουλος στην Αλβανική τηλεόραση η οποία κάλυψε την επίσκεψη αποδίδοντας της σημασία εξαιρετική.