Πα. Ιούν 21st, 2024

Γιάννης Κελλάρης: Πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πε. Συ. για την απολιγνιτοποίηση και την ακρίβεια

Κοινοποίηση ειδήσεων

  Η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα πλατιά λαϊκά στρώματα με την ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα και σε είδη πλατιάς κατανάλωσης που γονατίζει εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, μικρούς επαγγελματίες, έμπορους και αγρότες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής της πράσινης μετάβασης, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, στη μετατροπή του σε χρηματιστηριακό προϊόν, με στόχο να διαμορφωθεί κερδοφόρα διέξοδος για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ομίλων και να βελτιωθεί η ανταγωνιστική θέση της ΕΕ. Η υλοποίηση αυτού του στόχου οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και της ενεργειακής φτώχειας πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε επιπλέον αυτή την κατάσταση. Μέρα με τη μέρα η ιμπεριαλιστική πολεμική αντιπαράθεση στο έδαφος της Ουκρανίας προκαλεί αλυσιδωτές και εντεινόμενες δραματικές επιπτώσεις για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες. που προσπαθούν να χωρέσουν τα έξοδα που αυξάνονται στους καθηλωμένους μισθούς. Τα λεγόμενα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης αποτελούν εμπαιγμό για τον λαό. Όχι μόνο δεν ανακουφίζουν, αλλά οδηγούν τους φτωχούς να πληρώνουν για τους φτωχότερους γιατί η κυβέρνηση θωρακίζει και προστατεύει τα κέρδη των λίγων. 

Όλες οι εξελίξεις καθώς και οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνουν επιτάχυνση στον δρόμο εκτίναξης της ενεργειακής φτώχειας για τους λαούς. Οι ανταγωνισμοί μέσα στην ΕΕ δεν έχουν ως «μήλον της Έριδος» τη φτηνή Ενέργεια για τους λαούς, αλλά τη διασφάλιση των συμφερόντων και των κερδών των μεγάλων ομίλων της Ενέργειας, ποιοι θα έχουν το πάνω χέρι στην κούρσα και ποιοι θα χάσουν θέσεις στις μεταξύ τους κόντρες.

Ουσιαστικά η «απεξάρτηση» από το ρώσικο φυσικό αέριο μετατρέπεται σε εξάρτηση από το αμερικανικό LNG που θα πληρώσουν ξανά οι λαοί της Ευρώπης. Από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG ωφελημένοι θα είναι μόνο μια χούφτα αμερικανικοί όμιλοι και ορισμένοι Έλληνες εφοπλιστές, ενώ τα σχέδια “αναβάθμισης” της Ελλάδας και η μετατροπή της σε κόμβο των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ “χώνουν” ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στο κέντρο των ανταγωνισμών.

Την πολιτική που βυθίζει όλο και περισσότερες οικογένειες στην ενεργειακή φτώχεια υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Η κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων και η κουβέντα που έχει ανοίξει από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες «πρόθυμες» δυνάμεις σχετικά με την «βίαιη απολιγνιτοποίηση», προσπαθεί να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια καθώς και το γεγονός ότι όλοι μαζί, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προώθησαν το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων από το 2011 και την επιβολή του εισαγόμενου φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της «πράσινης μετάβασης».

Όλοι μαζί αποδέχτηκαν τις κοινοτικές δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων, τα «πράσινα» καπέλα στη λογική τού «ο ρυπαίνων πληρώνει», που κατέστησαν (με τεχνητές μεγάλες επιβαρύνσεις) τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, πιο ακριβή από τις ΑΠΕ και ταυτόχρονα οδήγησαν σε σπατάλη αντί εξοικονόμηση ενέργειας. Όλοι τους είναι συνένοχοι για την “απελευθέρωση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας”, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας επιτρέπεται η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που είναι μια μορφή λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις (μονοκομματικές ή συνεργασίας), αλλά και από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που αποθέωναν την λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή. Πρόκειται για την πολιτική που καταρτίζει τον ενεργειακό σχεδιασμό με βάση την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι το συμφέρον του λαού για φτηνή ενέργεια για όλους.

Ακριβώς με αυτή την πολιτική πρέπει να συγκρουστούν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οργανώνοντας τους αγώνες τους στην κατεύθυνση η ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πεδίο κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτή την κατεύθυνση και προοπτική ενώνει την φωνή του το Περιφερειακό συμβούλιο και ζητά από την Κυβέρνηση την λήψη ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών από την τεράστια ανατίμηση βασικών αγαθών και την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και συγκεκριμένα:

  • Γενναία  μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους.
  • Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής,   άμεση επιβολή πλαφόν στις ενεργειακές τιμές όλων των παρόχων για να σταματήσει η παραπέρα επιδείνωση.
  • Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων και λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων, με ταυτόχρονο ενεργειακό σχεδιασμό και αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτης, ΑΠΕ, υδρογονάνθρακες, υδροηλεκτρική ενέργεια, γεωθερμία κλπ) σχεδιασμένα, ώστε το μίγμα ενέργειας να παράγει ρεύμα φτηνό για το λαό,   κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις και επανασύνδεση σε όλους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν.