Πε. Ιούλ 25th, 2024

Γιώργος Ψυχογιός: Απαράδεκτη κωλυσιεργία στη λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ξυλοκάστρου και την αντιπυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής

Κοινοποίηση ειδήσεων

Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Ψυχογιού για την απαράδεκτη κωλυσιεργία στη λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ξυλοκάστρου και την αντιπυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας  κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός,  για την εδώ και δυόμισι χρόνια καθυστέρηση της λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ξυλοκάστρου, αφού δεν έλαβε ποτέ απάντηση στην από 23/4/2021 σχετική Ερώτηση που είχε υποβάλει.

Με την υπ’ αριθμ. 28502 οικ.Φ109.1/10.6.2019 ΚΥΑ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ξυλοκάστρου με έδρα τα Καρυώτικα και περιοχές ευθύνης τα 65.000 στρέμματα δασικών και αστικών εκτάσεων, που επανειλημμένα έχουν απειληθεί και πληγεί από πυρκαγιές.

Μέχρι και σήμερα όμως, παρά το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιο και καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, η λειτουργία του δεν έχει πραγματοποιηθεί κατά απαράδεκτο και επιζήμιο τρόπο για την ασφάλεια κατοίκων και περιουσιών, αλλά και την προστασία του εξαιρετικής σημασίας και ομορφιάς οικοσυστήματος της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο βουλευτής Κορινθίας ζητά άμεσα απαντήσεις και ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο  θέτοντας τα παρακάτω κρίσιμα ζητήματα:

  1. Γιατί δεν προχωρεί άμεσα η λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ξυλοκάστρου, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα και ποιες οι κινήσεις σας σε αυτή την κατεύθυνση μέχρι σήμερα, καθώς έχουν περάσει περίπου δυόμισι χρόνια από την ίδρυσή του;
  2. Έχει προβεί το Υπουργείο στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το νέο κλιμάκιο να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και μέσα, καθώς και επαρκές προσωπικό με προσλήψεις και αξιοποίηση του ήδη υπηρετούντος τακτικού προσωπικού;

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Θέμα: Απαράδεκτη κωλυσιεργία στη λειτουργία του  Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ξυλοκάστρου και την αντιπυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής .

Κύριε Υπουργέ,

Στην από 23/4/21 Ερώτηση μας δεν λάβαμε καμία απάντηση από πλευράς σας.

Με την υπ’ αριθμ. 28502 οικ.Φ109.1/10.6.2019ΚΥΑ (ΦΕΚ2397/Β/2019) της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ιδρύθηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ξυλοκάστρου με έδρα τα Καρυώτικα και περιοχές ευθύνης στα 65.000 στρέμματα δασικών και αστικών εκτάσεων, οι οποίες έχουν απειληθεί και πληγεί επανειλημμένα από πυρκαγιές.

Μέχρι και σήμερα όμως, παρά το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιο και καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, η λειτουργία του δεν έχει πραγματοποιηθεί κατά απαράδεκτο και επιζήμιο τρόπο για την ασφάλεια κατοίκων και περιουσιών, αλλά και την προστασία του εξαιρετικής σημασίας και ομορφιάς οικοσυστήματος της περιοχής.

Επειδή οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλες και οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής χρειάζεται να ενισχυθούν άμεσα λόγω της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες- πυρκαγιές, κλπ) και να θωρακιστούν άνθρωποι, περιουσίες, υποδομές και, βέβαια, τα 65.000 στρέμματα που καλύπτει το Κλιμάκιο,

Επειδή η παρουσία του κλιμακίου σε συνδυασμό με εθελοντικές ομάδες της περιοχής που προσφέρουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών, είναι κρίσιμη για κατοίκους και επαγγελματίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Κορινθίας συνολικά,

Επειδή με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών και του Προαστιακού, η επισκεψιμότητα της περιοχής έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο και είναι από ολιγοήμερη μέχρι και πολύμηνη παραμονή για κάποιους.

                                                                Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί δεν προχωρεί άμεσα η λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ξυλοκάστρου, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα και ποιες οι κινήσεις σας σε αυτή την κατεύθυνση μέχρι σήμερα, καθώς έχουν περάσει περίπου δυόμισι χρόνια από την ίδρυσή του; Έχετε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το νέο κλιμάκιο να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και μέσα, καθώς και επαρκές προσωπικό μέσα από προσλήψεις και αξιοποίηση ήδη υπηρετούντος τακτικού προσωπικού;

Ο ερωτών  Βουλευτής

Ψυχογιός Γιώργος