Σα. Μαρ 2nd, 2024

Γ. Οικονόμου: Οι εκλογές θα γίνουν από την άνοιξη και μετά – Νέο μήνυμα στις τράπεζες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Aπαντήσεις στα εκλογικά σενάρια έδωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δηλώνοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν από την άνοιξη και μετά, κοντά στο τέλος της τετραετίας».


Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η αυτοδυναμία». Σύμφωνα με όσα είπε, «οι εκλογές θα γίνουν από την άνοιξη και μετά και σε κάθε περίπτωση όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας».

Δεδομένου ότι η εθνική κάλπη θα γίνει σε δύο φάσεις ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ τόνισε ότι «στόχος είναι να επιτευχθεί η αυτοδυναμία ώστε να λαμβάνονται γρήγορα οι αποφάσεις». Και όπως συμπλήρωσε «αν μέσα σε αυτές τις δυσκολίες η κυβέρνηση έχει καταφέρει να επιδείξει αυτή την ανθεκτικότητα ας σκεφτεί κανείς τι μπορούμε να πετύχουμε στη δεύτερη θητεία, μακριά από τις προκλήσεις και τις εξωγενείς κρίσεις».

«Έχουμε το γεγονός ότι θα γίνει μια εκλογική αναμέτρηση που δε θα βγάλει κυβέρνηση εξαιτίας της μεθόδευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη νάρκη της απλής αναλογικής. Από την άνοιξη και μετά κανείς μπορεί να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες. Η ΝΔ έχει πει καθαρά ότι θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για αυτοδυναμία ώστε να λαμβάνονται γρήγορα και ουσιαστικά αποφάσεις» είπε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ για το μπλόκο στην αγορά τουρκικών F-16 ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να τα πείτε σε όσους πανηγύριζαν ότι δήθεν κατάφερε η Τουρκία και ο Ερντογάν να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα των F-16».

Τόνισε μάλιστα ότι «αφενός έχουμε φροντίσει να διευρύνουμε την απήχηση των θέσεών μας και να αποδομούμε τα παρανοϊκά επιχειρήματα της άλλης πλευράς, τη διαστρέβλωση διεθνούς νομιμότητας, από την άλλη ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας».

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης, δεν είναι μέρος του προβλήματος, όσο επιμένει η Τουρκία στις αδιάλλακτες θέσεις της τόσο αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή χωρίς να υποχωρεί ούτε εκατοστό από τα κυριαρχικά της δικαιώματα που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο.

«Έχουμε την πολιτική ισχύ, άλλα και την αποτρεπτική ισχύ, να χαράζουμε το δρόμο μας όπως εμείς εκτιμούμε ότι συμφέρει την πατρίδα δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες

Για το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών σχολίασε ότι «έχουμε ένα κοινό συμφέρον, η κοινωνία, οι πολίτες, οι πολιτικοί, οι τράπεζες. Να κάνουμε ό,τι απαιτείται ο καθένας για να μη δημιουργηθεί μια γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας μιας δυσμενούς διεθνούς εξέλιξης. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει την τεχνογνωσία, και κυρίως την πολιτική βούληση, να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη».

Όπως επισήμανε ο Γιάννης Οικονόμου, «κανέναν δε συμφέρει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, την οικονομία ούτε το τραπεζικό σύστημα. Περιμένουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις από το τραπεζικό σύστημα… Πρέπει να κάνουμε ο καθένας από την πλευρά του ό,τι απαιτείται, και αυτή την ώρα οι τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν σημαντικά ώστε να μη δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δάνειων λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας της διεθνούς ανόδου των επιτοκίων».

Aνυπόστατοι ισχυρισμοί τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε και για τα νέα δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento για τις παρακολουθήσεις κάνοντας λόγο για επίμονη αναπαραγωγή ανυπόστατων ισχυρισμών και μυθοπλασία.

«Η δικαιοσύνη απαιτείται να κάνει γρήγορα τη δουλειά της, και η κυβέρνηση θεσμικά έρχεται να αντιμετωπίσει μια σειρά σοβαρών παθογενειών για τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και να καταστήσει την Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα υπάρχει καθολική απαγόρευση χρήσης λογισμικών παρακολούθησης» προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

ΕΡΤ