Πα. Απρ 19th, 2024

Δήμος Σικυωνίων: Κατέθεσε ένσταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ένσταση κατέθεσε η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Σικυωνίων κατά των νέων αντικειμενικών αξιών που τέθηκαν σε ισχύ το 2022. Στην ένσταση ζητείται η μείωση των νέων αντικειμενικών αξιών κατά 30%.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Σικυωνίων, Γιώργος Τσολάκος, αναφέρει ότι οι νέες τιμές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια μια σημαντική μερίδα πολιτών στην απώλεια σημαντικών επιδομάτων, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης ή το επίδομα θέρμανσης, ή ακόμα και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αφού οι συγκεκριμένες παροχές συνδέονται με το ύψος της συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού.

Επιπλέον, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών φέρνει ανακατατάξεις και αυξήσεις στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) και στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εν μέσω ακρίβειας και αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Το θέμα, όπως εξηγεί, εξετάστηκε από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Σικυωνίων και με την παρότρυνση του δημάρχου Σπύρου Σταματόπουλου, κατατέθηκε ένσταση στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Τσολάκος τονίζει ότι η πολιτεία χρειάζεται να διευθετήσει το ζήτημα και να εξετάσει την ένσταση του δήμου Σικυωνίων, όπως και των άλλων δήμων της Ελλάδας που έχουν αντιρρήσεις για το ύψος των νέων αντικειμενικών αξιών, και να προσδιορίσει νέες τιμές ζώνης, που θα άρουν τις κοινωνικές αδικίες, θα εξορθολογήσουν τις αποφάσεις και θα προστατέψουν το εισόδημα των πολιτών.