Πα. Μαρ 1st, 2024

Δημοσκόπηση DATA C: Τι ψηφίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές να έχουν «φουντώσει» η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr παρουσιάζουν σήμερα τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήχθη προς τα τέλη Νοεμβρίου, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Τι θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή;» ήταν ένα από τα ερωτήματα που απάντησαν οι 621 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση. Βασικές παράμετροι καταγραφής της κοινής γνώμης, οι όποιες επιρροές από την επικαιρότητα γύρω από ακρίβεια και τις «υποκλοπές». Σε ακόμα μία δημοσκόπηση, η Πελοπόννησος δεν καταγράφει ποσοστά κομμάτων, αντιπροσωπευτικά της δύναμής τους πανελλαδικά, με τη ΝΔ εκλογικά πιο ισχυρή και τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο του.

Πρόθεση ψήφου στις Εθνικές εκλογές της Περιφέρειας Πελοποννήσου– Στάθμιση στις Εθνικές εκλογές (2019)

Από την ερώτηση: «Αν πρόκυπτε θέμα Εθνικών εκλογών και ψηφίζαμε την ερχόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε.;»

ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο από 10 μέχρι και 28 Νοεμβρίου του 2022. Περίοδο με έντονες αναφορές στα ΜΜΕ και συζητήσεων στην κοινωνία περί των «υποκλοπών», αλλά και του κύματος ακρίβειας.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση (στάθμιση στις εθνικές εκλογές 2019, γράφημα 1), στο ερώτημα «εάν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή  ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα με 30,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν δεύτερο με 17,2%. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι 13,1%. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με 11,5%, στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με 4,2%, στην πέμπτη θέση οι «Έλληνες» με 3,5%, στην έκτη το ΜΕΡΑ 25 με 2,2%, και στην έβδομη η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 1,7%. Αναποφάσιστοι δηλώνει το 14,1%.

Πρόθεση ψήφου στις Εθνικές εκλογές της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Στάθμιση DC

ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ

Στις δημοσκοπήσεις, την τρέχουσα περίοδο, υπέρ αντιπροσωπεύεται ιδιαιτέρως η ΝΔ. Για το λόγο η DC, χρησιμοποιεί μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «εκτίμηση DC») με βάση την οποία δε σταθμίζει, αλλά υπολογίζει για κάθε κόμμα, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.

 • Σύμφωνα με την «εκτίμηση DC», πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η ΝΔ με 28,6% (συσπείρωση 67,2%).
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με 18,2% (συσπείρωση 56,7%).
 • Τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11% (συσπείρωση 72,7%).
 • Τέταρτο κόμμα είναι οι «Έλληνες» με 5,9%
 • Πέμπτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 3,4%
 • Έκτη η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 2,9%
 • Έβδομο το ΜΕΡΑ 25 με 2,8%. Οι αναποφάσιστοι είναι 12,7%

Πρόθεση ψήφου για Εθνικές εκλογές στην Π.Π. – Συγκριτικοί πίνακες

ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ

Εάν η πρόθεση ψήφου υπολογισθεί με την παραδοσιακή στάθμιση (που οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κάνουν μέχρι σήμερα), τα ποσοστά αυτά αναφέρονται στην στήλη 2 (πίνακας 4) και διαφέρουν από την εκτίμηση της DC, διότι με την παραδοσιακή στάθμιση ενισχύονται τα ποσοστά των κομμάτων το εκλογικό σώμα των οποίων υπερ εκπροσωπείται στις δημοσκοπήσεις.

Στην στήλη 3 βρίσκεται η εκτίμηση ψήφου με την στάθμιση DC.

Στις στήλες 4 και 5 η αναγωγή επί των εγκύρων των στηλών 2 και 3. Το καταγράφουμε μεν αλλά τονίζουμε ότι σε μια δημοσκόπηση που απέχει από τις εκλογές, είναι λάθος να ληφθεί υπόψη το ποσοστό επί των εγκύρων, για δύο σοβαρούς λόγους:

 • διότι βασίζεται στην βεβαιωμένα λανθασμένη υπόθεση ότι όσοι σήμερα δεν μετέχουν στο δείγμα ή μετέχουν αλλά δεν δηλώνουν κόμμα (οι δύο αυτές κατηγορίες, όπως αναφέρεται στην «ταυτότητα» της έρευνας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος) πράγματι έτσι θα συμπεριφερθούν στις εκλογές. Η υπόθεση αυτή αποκλείει την πλειοψηφία της κοινωνίας και δεν βοηθά όσους χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις να «ακούσουν» την κοινωνία στο σύνολο της.
 • διότι βασίζεται στην κατά την άποψη μας λανθασμένη υπόθεση για όσους δηλώνουν στην έρευνα άρνηση ψήφου ή εντάσσονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο, ότι, εάν τελικά ψηφίσουν θα το κάνουν με τις ίδιες αναλογίες με όσους δηλώνουν πρόθεση ψήφου. Αντίθετα, θεωρούμε ότι οι αναλογίες δεν θα είναι ίδιες όπως και ότι όσοι δεν μετέχουν στην έρευνα, συμπεριφέρονται σημαντικά διαφορετικά από όσους μετέχουν.

Στην στήλη 6 βρίσκονται τα πραγματικά αποτελέσματα του 2019 επί των εγκύρων. Στην στήλη 7, για κάθε κόμμα, η μεταβολή ανάμεσα στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

 • Η Ν.Δ., επί των εγκύρων, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, θα ελάμβανε (ανάλογα με τον τρόπο στάθμισης των αποτελεσμάτων) σύμφωνα με την δημοσκόπηση από 37% μέχρι 40,8%, ποσοστό μικρότερο από αυτό που έλαβε το 2019 κατά 3% μέχρι 7% περίπου.
 • Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ελάμβανε από 23,2% μέχρι 23,5%, ποσοστό μικρότερο από αυτό που έλαβε το 2019 κατά 4,5% περίπου.
 • Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θα ελάμβανε από 14,2% μέχρι 15,5%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε το 2019 από 4% μέχρι 5%.
 • Το ΚΚΕ ποσοστό περίπου 5% μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε το 2019 κατά 1% περίπου.
 • Στην παρούσα χρονική στιγμή κύριο στοιχείο, στην Π.Π., η υψηλή επίδοση της ΝΔ και η σημαντική της απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, η «μάχη» της συσπείρωσης που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η καλή επίδοση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και οι καλές επιδόσεις των μικρών κομμάτων (κύρια αυτών που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ).

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ (ΕΘΝΙΚΕΣ 2019)

ΣΥΡΙΖΑ

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων ΝΔ (ΕΘΝΙΚΕΣ 2019)

ΣΥΡΙΖΑ

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ (ΕΘΝΙΚΕΣ 2019)

ΣΥΡΙΖΑ

 Σύγκριση ΠΠ – Ελλάδας

ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ

Η ταυτότητα της έρευνας

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων των κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 621 ψηφοφόρων της Π.Π., ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Περιφερειακές Ενότητες και χρήση quota στο φύλο και την ηλικία.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Για την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου χρησιμοποιήθηκαν η στάθμιση με βάση τις εθνικές εκλογές και ειδική επεξεργασία της DATA C.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 10-28/11/2022.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση ημι- δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων.

ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: +/- 3,75 %, σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Πηγή: pelop.gr