Διατροφή και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος – Γράφει η Έλλη Καλλή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Κοινοποίηση ειδήσεων
Ο χειμώνας είναι η εποχή με τις περισσότερες πιθανότητες για ιώσεις , κρυολογήματα και γρίπη και ειδικά για τα παιδιά που καθημερινά έρχονται σε επαφή με μικρόβια και ιούς τόσο στο σχολείο όσο και στο παιχνίδι. Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αποφυγή ιώσεων ή γρίπης.
Πιο συγκεκριμένα ,
- Μην ακολουθείτε πολύ αυστηρή διατροφή διότι ενδεχομένως να υστερεί σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
- καταναλώστε ψάρια όπως σολωμό ή σαρδέλες 1-2 φορές/εβδομάδα.
- Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως μοσχάρι, φακές, σπανακόρυζο (για να αποροφηθεί ό σίδηρος από τροφές φυτικής προέλευσης όπως οι φακές και το σπανακόρυζο θα πρέπει να μην καταναλώνουμε ταυτόχρονα τυρί και επιπλέον να τα συνδυάζουμε με μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C)
- Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, λεμόνι, μπρόκολο, πιπεριές.
- Καταναλώστε καθημερινά ικανοποιητική ποσότητα σε φρούτα και λαχανικά (4-5 μερίδες ημερησίως από το καθένα).
- Περιορίστε και αποφύγετε το γρήγορο φαγητό (fast food) διότι παρέχει στον οργανισμό κορεσμένα ή κακά λιπαρά και δεν είναι καθόλου θρεπτικό.
Είναι πάρα πολλές οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των συστατικών που περιέχουν. Τα κύρια συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε , τα αντιοξειδωτικά, το φυλλικό οξύ, η γλουταμίνη.
Οι κυριότερες από αυτές τις τροφές είναι της εποχής αυτής και είναι οι εξής:
Πορτοκάλια και μανταρίνια
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Ξηροί καρποί (πιο συγκεκριμένα καρύδια, αμύγδαλα και ηλιόσποροι)
Λάχανο
Μήλο
Σπανάκι
Ρόδια
Πετιμέζι
Αχλάδια
Όσπρια
Ταχίνι
Μέλι
Έλλη Καλλή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης