Σα. Απρ 13th, 2024

Διατροφή στην υπέρταση – Γράφει η Έλλη Καλλή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Διατροφή στην υπέρταση – Γράφει η Έλλη Καλλή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση και πιο συγκεκριμένα η αύξηση της αρτηριακής πίεσης (για μεγάλο χρονικό διάστημα) πάνω από τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, δηλαδή 140 mm Hg για τη συστολική (μεγάλη) και 90 mm Hg για τη διαστολική (μικρή) πίεση.

Η Υπέρταση είναι η αφορμή για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφροπαθειών κ.λπ.

Κύριοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της μπορούν να θεωρηθούν:

• Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού,

• Η ηλικία,

• Η εμμηνόπαυση ,

• Το κάπνισμα,

• Το αυξημένο σωματικό βάρος

ΦΥΣΙΟΛ. ΑΡΤ. ΠΙΕΣΗ: Συστολική μικρότερη 120 mm Hg ,Διαστολική μικρότερη 80 mm Hg

ΠΡΟΥΠΕΡΤΑΣΗ: Συστολική 120-139 mm Hg, Διαστολική 80-89 mm Hg

ΣΤΑΔΙΟ 1: Συστολική 140-159 mm Hg , Διαστολική 90-100 mm Hg

ΣΤΑΔΙΟ 2: Συστολική μεγαλύτερη ή ίση από 160 mm Hg , Διαστολική μεγαλύτερη ή ίση από 100 mm Hg

Προτού πάρετε μόνο κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπισή της (και αν το κρίνει σωστό ο ιατρός σας) δώστε μια διαφορετική ευκαιρία στον εαυτό σας. Πρώτα απ’ όλα αν χρειάζεται χάστε βάρος και σταματήστε το κάπνισμα.

• Πιείτε πολύ νερό (8-10 ποτήρια ημερησίως).

• Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος.

• Αυξήστε την κατανάλωση οσπρίων.

• Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο όπως αλμυρά σνακ, έτοιμες σούπες , παστά κ.α. ( ζητήστε από τον ιατρό ή τον διαιτολόγο σας να σας βοηθήσουν σε αυτό.)

• Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων (ιδιαίτερα δαμάσκηνα, μπανάνα, πορτοκάλι,καρπούζι, κεράσια, πεπόνι, ροδάκινο, βερύκοκο, αβοκάντο).

• Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών (ιδιαίτερα πατάτα, ντομάτα, ρόκα, σπανάκι, μπαμιες, αγγινάρες, μελιτζάνες, λάχανο).

• Φροντίστε τη διατροφή σας ανακαλύπτοντας τρόπους για να αποφύγετε το αλάτι:

1. Χρησιμοποιήστε λιγότερο αλάτι στο μαγείρεμα και μη ρίξετε επιπλέον στο πιάτο σας,

2. Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, κρεμμύδι, σκόρδο και διάφορα μυρωδικά ή μπαχαρικά,

3. Αν χρειαστεί και θεωρηθεί απαραίτητο αντικαταστήστε το αλάτι με κάποιο υποκατάστατό του.

Έλλη Καλλή

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης