Τε. Απρ 24th, 2024

Εκπληκτικές εικόνες της ελληνικής φύσης στον διαγωνισμό «Natura 2000»

Κοινοποίηση ειδήσεων

«H φύση είναι γεμάτη εκπλήξεις και η αποτύπωσή τους είναι πάντα συναρπαστική»… Αυτήν ακριβώς τη διατύπωση ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα του δεύτερου πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού «Natura 2000 – Click στη φύση» στη χαρίζοντας φωτογραφικά στιγμιότυπα υψηλού επίπεδου από την ομορφιά της ελληνικής φύσης.

Οι “θυσαυροί της φύσης ” απαθανατίστηκαν από τον φωτογραφικό φακό… Αργυροπελεκάνος στην λίμνη της Κερκίνης, φοινικόπτερο στον Αμβρακικό κόλπο, λεοντόψαρο στο Αιγαίο, ασπροπάρης στο δάσος της Δαδίας, άλογα στην Πίνδο, αλλά και κατάβαση σε σπήλαιο στον Υμηττό, ψάρεμα στη λίμνη Καστοριάς, ανάβαση στο όρος Μαίναλο είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ξεπρόβαλαν μέσα από τις 40 φωτογραφίες που ανέδειξε η κριτική επιτροπή.

Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου LIFE-IP 4 ΝATURA, κάλεσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000.

H ανταπόκριση της φωτογραφικής κοινότητας ήταν εντυπωσιακή, καθώς επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη θέρμη και έδειξαν την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, καταθέτοντας πάνω από 1.500 φωτογραφίες.

Οι νικητές του φωτογραφικού διαγωνισμού ανακοινώθηκαν την Τρίτη από το WWF, που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με το Περιοδικό Φωτογράφος και τους εταίρους του έργου Life-IP 4 Natura, και ανέδειξε την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας.

Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις -άνθρωπος και φύση, πτηνά, ζώα και φυτά, τοπίο- και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο.

Αναλυτικά:

-Στην κατηγορία «Άνθρωπος και Φύση» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Δρακόπουλο, το 2ο βραβείο στην Γενοβέφα Νεστραμιώτη και το 3ο βραβείο στον Χρήστο Πανταζή.

1st-Δρακοπουλος-Βασιλης---GR3000015
2nd-Βεφα-Νεστραμιωτη---GR1320003
Χρηστος-Πανταζης---GR1310002

-Στην κατηγορία «Πτηνά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Θεοδωρίδη, το 2ο βραβείο στον Παναγιώτη Ξαξίρη και το 3ο βραβείο στον Μιλτιάδη Κουρμπόγλου.

2nd-Παναγιωτης-Ξαξιρης---GR2110004
1st-Βασιλης-Θεοδωριδης---GR1220009
3rd-Μιλτιαδης-Κουρμπογλου---GR1310002

-Στην κατηγορία «Ζώα και Φυτά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Γεώργιο Καρκάλη, το 2ο στον Γιάννη Σαπνό και το 3ο στην Νατάσα Τριανταφύλλου.

Γεωργιος-Καρκαλης---GR1430007
1st-Γεωργιος-Καρκαλης---GR1420013

-Στην κατηγορία «Τοπίο» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Πάνο Λασκαράκη, το 2ο στον Φώτη Καφετσή και το 3ο στον Θανάση Λιάπη.

1st_Παναγιωτης-Λασκαρακης--GR2130009
2nd-Φωτης-Καφετσης---GR2130009
3rd-Αθανασιος-Λιαπης---GR1440005

Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.

Περισσότερες πληροφορίες: edozoume.gr