Πε. Μάι 30th, 2024

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΠΡΙΝΙΑ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στον Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας Γιάτρισσας) Λουτρακίου, τον οποίο διακόνησε για πολλά χρόνια ο μακαριστός Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μπρίνιας, τέλεσαν εχτές Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023, την εξόδιο Ακολουθία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, μετά συνοδείας πλειάδος Κληρικών και με την παρουσία πλήθους κόσμου καθώς και του Δημάρχου Λουτρακίου κ. Γεωργίου Γκιώνη.

Επικήδειο εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, αναφερόμενος, εμφανώς συγκινημένος, στην προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, το έργο και την παροιμιώδη αφοσίωση, που επέδειξε ο αοίδιμος στην Τοπική μας Εκκλησία κατά την 65η (1958-2023) Ιερατική Διακονία του. Ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε αρχικά στην γνωριμία του με τον π. Παναγιώτη, πριν ακριβώς από 17 χρόνια που ενώ ήταν ήδη συνταξιούχος και είχε χάσει την Πρεσβυτέρα του Φωτεινή, ο Προκάτοχος του, μακαριστός Παντελεήμων, τον διατηρούσε στην υπηρεσία των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και μάλιστα στην πολύ υπεύθυνη θέση του Γραμματέως του Μητροπολιτικού Συμβουλίου! Ταυτόχρονα με αυτή την διακονία ο π. Παναγιώτης, ως πολύπειρος Ιερεύς, ως άριστος Πνευματικός και ως καλλιφωνότατος Λειτουργός εξυπηρετούσε πάντοτε και τον Ι. Ναό της Παναγίας μας, της Οποίας με πολύ καμάρι και τιμή έφερε το όνομα Της! Ίσως γι’ αυτή την ιδιαίτερη αγάπη, που ένιωθε προς το πρόσωπο Της, η Παναγίας μας τον αξίωσε, όπως ακριβώς και τον Προκάτοχό μου Παντελεήμονα να απέλθει του μάταιου τούτου κόσμου κατά τις ημέρες που τιμάται η Κοίμηση και η εις Ουρανούς Μετάσταση Της.

Ο μακαριστός, συνέχισε ο Ποιμενάρχης μας, χαρακτηριζόταν για την «διάκριση», την μεγαλοψυχία και την συγχωρητικότητα του, ιδιότητες που αρμόζουν και επιβάλλεται να υπάρχουν σε Κληρικούς και δη σε πνευματικούς. Ουδέποτε άνοιξε το στόμα του να πει κακό λόγο κατά ανθρώπου και γι’ αυτό με έκανε να τον σέβομαι, να τον τιμώ, και να τον αγαπώ. Υπήρξε υπόδειγμα αρετής καθώς δεν υπέστη ολίγα και ως άνθρωπος και ως οικογενειάρχης αλλά και ως Κληρικός και Εφημέριος και ουδέποτε σε όσο δεινή θέση και αν βρέθηκε δεν αντέδρασε. Εργάστηκε άοκνα σε όποια διακονία του ανετέθη από όλους τους Μητροπολίτες Κορίνθου συμπεριλαμβανομένης και της ταπεινότητος μου. Στην νευραλγική θέση του Γραμματέα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, μέχρι και πριν λίγους μήνες, που τον πρόδωσαν τα πόδια του, επέδειξε θαυμαστή αφοσίωση και οι εισηγήσεις του σε όλα τα θέματα υπήρξαν υποδείγματα γραμματικών κειμένων και σοφίας, αποτελεσματικότητος και χρηστής διοίκησης. Επίσης, ως «Παπάς των Γραφείων» γαλούχησε επί σειρά ετών Κληρικούς και Λαϊκούς υπαλλήλους ποδηγετώντας τους και διδάσκοντας τους την εγκράτεια, την υπακοή, την αποτελεσματικότητα, την εργατικότητα και την αγάπη για την Εκκλησία! Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι το μυαλό του το είχε αποκλειστικά και μόνο στην Μητρόπολη και στην εύρυθμη και αγαπητική λειτουργία της. Γι’ αυτό εξάλλου ήταν άλλες φορές σκληρός, αλλά πάντοτε με πατρικό τρόπο, άλλες συμπονετικός, άλλες προστατευτικός με όλους τους Ιερείς και τους Μοναχούς και τις Μοναχές που συνεργάζονταν αλλά και βράχος-κυματοθραύστης για όσους είχαν την ανάγκη!

Ο Μητροπολίτης μας ολοκλήρωσε τον λόγο του επισημαίνοντας ότι ο μακαριστός π. Παναγιώτης ήταν από τους «παλιούς Παπάδες» που αποτελούσαν πολύτιμους συνεργάτες των Επισκόπων και ταυτόχρονα «στήριγμα» για Κληρικούς και Λαϊκούς που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο μαζί τους! Η απουσία του μεγάλη και το κενό που θα αφήσει πίσω του δυσαναπλήρωτο!

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

Στην συνέχεια και ο κ. Απόστολος (Λάκης) Παπαφωτίου, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, εξεφώνησε Επικήδειο αναφερόμενος στα χαρίσματα και στις αρετές που διέκριναν τον μακαριστό π. Παναγιώτη Μπρίνια και την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφαν γι’ αυτόν όλοι όσοι τον γνώριζαν.

Αμέσως μετά την εξόδιο Ακολουθία ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από Ιερείς τέλεσε στο Α’ Κοιμητήριο Λουτρακίου την Ταφή του αοιδίμου π. Παναγιώτη ευλογών, συλλυπούμενος και ευχόμενος καταλλήλως στα τέκνα, στα εγγόνια και στα δισέγγονα του μακαριστού.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!