Τε. Αυγ 17th, 2022

Επίδαυρος: Στο φως σύντομα η «βυθισμένη πολιτεία»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ¨βυθισμένη πολιτεία» της Επιδαύρου σύντομα πρόκειται να έρθει στο φως.

Και οι υποθαλάσσιες αρχαιότητες που ..κρύβει η περιοχή θα αναδειχτούν και θα αποτελέσουν ένα ακόμη « κρίκο» στην αλυσίδα του πλούτου της Επιδαύριας περιοχής.

Με σημερινή του δήλωση ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης κάνει γνωστό ότι πρόκειται να ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη των ..μυστικών της «βυθισμένης πολιτείας».

«Οι επαφές μας με το υπουργείο μας έφεραν μπροστά σε ένα μεγάλο project ολοκληρωμένης δράσης προστασίας και ανάδειξης των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της βυθισμένης πολιτείας της Επιδαύρου με καινοτόμες τεχνικές, προηγμένες συσκευές και τεχνολογίες. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Ephorate of Underwater Antiquities με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/ ΕΚ «Αθηνά » και την Πολατιδης Marine ξεκινούν ένα μεγάλο έργο!!!

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου σταθερός πάντα στην ανάδειξη του τόπου μας, βοηθά στην υλοποίηση προγραμμάτων καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα με στόχο την αναβάθμιση του Δήμου μας..» τονίζει με ικανοποίηση ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης.

Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν αποσκοπούν στη συντήρηση, επιστημονική τεκμηρίωση, αποτύπωση και ανάδειξη της βυθισμένης πολιτείας της Επιδαύρου με την ανάπτυξη συστήματος αυτόνομης και τεχνολογικά προηγμένης επιτόπιας περιήγησης/ξενάγησης.

Το σύστημα αυτό θα είναι εγκατεστημένο σε ειδικά σχεδιασμένο και διαμορφωμένο πλωτό αυτοκινούμενο σκάφος (e-Πλοηγός) με διαφανή πάτο, ενώ μια σειρά κατάλληλων αισθητήρων θα εξασφαλίζει την εξ αποστάσεως ασφαλή και σε πραγματικό χρόνο εκτέλεση σεναρίων αυτοματοποιημένης περιήγησης.

Οι επιβάτες του σκάφους e-Πλοηγός θα ξεναγούνται με πολυμεσικές και πολύγλωσσες τεχνικές εξιστόρησης (story telling) που θα αναπτυχθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, θα μπορούν δε, εκτός από το να βλέπουν στον πάτο του σκάφους το ένα μετά το άλλο τα τμήματα των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της Επιδαύρου, να παρακολουθούν παράλληλα σε μεγάλη οθόνη υπολογιστή την τρισδιάστατη απεικόνιση της βυθισμένης πολιτείας, όπως αυτή υπήρξε πριν από αιώνες .

Επιπλέον, με αξιοποίηση τεχνολογιών νοηματικής γλώσσας, ακόμη και επιβάτες ΑμεΑ θα μπορούν να αποκτούν το βίωμα μιας πολυδιάστατης «πολιτισμικής εμπειρίας» μέσα από δραστηριότητες που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση.

www.ert.gr