Πε. Ιούν 8th, 2023

Επίδομα θέρμανσης: Από 80 έως 700 ευρώ θα λάβουν οι δικαιούχοι – Τι αλλάζει

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο χειμώνας πλησιάζει και μαζί με αυτόν… έρχονται και ανανεωμένα τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Το σύστημα των Ζωνών «φεύγει» και εισάγεται σύστημα στο οποίο έχουν υπολογιστεί οι θερμοκρασίες και οι ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία όλης της Ελλάδας. Φέτος επιδοτείται εκτός από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το υγραέριο. 

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με πέρσι, όπως επίσης η υποχρέωση των δικαιούχων να προμηθευτούν διπλάσιας αξίας καύσιμο από το επίδομα που θα λάβουν.

Υψηλές «θερμαντικές ανάγκες» μεγαλύτερη επιδότηση

Μελέτη έγινε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα έδωσε διαφορετικά σημεία «θερμαντικών αναγκών» σε περίπου 13.500 οικισμούς της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στην Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο ή τη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση αφού και οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το ελάχιστο επίδομα παραμένει στα 80 ευρώ κι από εκεί και πέρα, θα υπάρχει πολλαπλασιασμός με ειδικούς συντελεστές, έτσι ώστε να προκύπτει το τελικό επίδομα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, με αυτό το σύστημα οι περιοχές που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους, θα φτάσουν σε επίδομα 600- 700 ευρώ, έναντι μάξιμουμ 350 ευρώ σήμερα.

Αποκλίσεις σε χωριά ίδιων νομών ανάλογα με το υψόμετρο

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο μετεωρολόγος και επικεφαλής της ομάδας, Μ. Αναδρανιστάκης, ως βάση του νέου συστήματος ελήφθη υπόψιν η μέση ημερήσια θερμοκρασία των 15,5 βαθμών και η όποια χαμηλότερη θερμοκρασία ανά ημέρα και ανά περιοχή, όπου έγινε η μελέτη. Αυτές οι «βαθμοημέρες» δίνουν και τον αλγόριθμο για την επιδότηση ανά περιοχή, όπου όπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα σε χωριά των ίδιων νομών, ανάλογα με το υψόμετρο και τις κλιματικές συνθήκες.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι πολλοί θα λάβουν μικρότερο επίδομα και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί με την Υπουργική Απόφαση- αναμένεται τον Νοέμβριο- είναι αν θα είναι χαμηλότερο το επίδομα στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επίδομα για φυσικό αέριο και υγραέριο

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι ότι πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης, θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ ξύλα και πέλετ θα πάρουν επιδότηση αλλά μόνο σε περιοχές με λίγους κατοίκους, ενδεχομένως κάτω από 2.000, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν. Όσον αφορά στα ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα, ξεκαθαρίστηκε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτονται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr