Πε. Σεπ 28th, 2023

Επίκαιρη ερώτηση του Γ. Ψυχογιού για τα αγροτικά θέματα (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ  ΤΟΥ κου ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ   ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η.  Ναι,  τα de minimis είναι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που δίνονται για απώλειες εισοδήματος από αίτια που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Είναι ευρωπαικό πρόγραμμα με χρήματα από τον κρατικό προυπολογισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2019 δόθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2,4 εκ. Ευρώ μέσα από τις ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών της Κορινθίας.

ΑΛΗΘΕΙΑ 2η. Η 2η πρόσκληση του μέτρου 5.1 του ΠΑΑ (αντιχαλαζικά δίχτυα) είχε δρομολογηθεί από τον Αύγουστο του 2019. Το συνολικό ποσό είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα 40 εκατ. Ευρώ. Η 1η πρόσκληση είχε υλοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στο Νομό Κορινθίας .

ΑΛΗΘΕΙΑ 3η. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2019 θα δοθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Το 65% του ποσού. 

ΑΛΗΘΕΙΑ 4η.  Ασφαλώς δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς ασφάλισης εχθροί και ασθένειες των καλλιεργειών. Επίσης δεν μπορεί με το ίδιο ασφάλιστρο να υπάρξουν περισσότερες καλύψεις.

ΑΛΗΘΕΙΑ 5η. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι θα έχουμε συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στην αγροτική ασφάλιση. Μάλιστα με τη λογική ότι θα λύσουν πολλά προβλήματα. Το γεγονός ότι θα παραμείνει ο ΕΛΓΑ, μάλλον προκύπει ως απαίτηση των ιδιωτών γιατί δεν μπορούν να χειριστούν το πρόβλημα μόνοι τους.

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο. Η ερώτηση αναφερόταν σε ζημιές του 2019. Γιατί ο υπουργός μεταθέτει τα de minimis και τις ΚΟΕ (ΠΣΕΑ) του 2019 στο τέλος του 2020? Μήπως για να δει εάν υπάρχουν διαθέσιμα κρατικά χρήματα για την πληρωμή τους? Δυστυχώς με την πορεία εκτέλεσης του προυπολογισμού από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους αλλά και τις προβλέψεις για την οικονομία, μάλλον στις καλένδες πάνε και τα δύο προγράμματα.

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο. Αφού η πρόσκληση του μέτρου 5.1 (αντιχαλαζικά) είχε δρομολογηθεί από τον ΕΛΓΑ από τον Αύγουστο του 2019 γιατί φτάσαμε στο Μάρτιο του 2020 χωρίς να έχει ανακοινωθεί? Πότε προβλέπεται να προχωρήσει τελικά?

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο. Για πότε προβλέπεται η αναθεώρηση του προυπολογισμού του ΕΛΓΑ ώστε να δοθεί το υπόλοιπο 35%?

ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο. Καμμία συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε, εάν σχεδιάζονται μέτρα για την τόνωση του εισοδήματος των κορίνθιων αγροτών μέσω της προώθησης των αγροτικών προιόντων τους. Προιόντα που επί σειρά ετών είχαν σημαντική θέση στις ευρωπαικές αγορές, όπως τα επιτραπέζια σταφύλια, το κρασί, το ελαιόλαδο.