Τρ. Μάι 21st, 2024

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων και δράσεων μας εντός και εκτός Βουλής, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κορινθίας αποτελούμενη από τον βουλευτή Κορινθίας, κ. Γ. Ψυχογιό, τον πρώην Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χ. Κασίμη και τον πρώην Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και Συντονιστή του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, κ. Φ. Κουρεμπέ, συναντήθηκε χθες Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, μετά από αίτημα που είχε υποβληθεί, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά. Σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθεί απευθείας η ανάγκη άμεσης και γενναίας στήριξης των παραγωγών της Κορινθίας από τις πολύ σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες του Νομού.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσειςγια την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης, που θέτει θέμα επιβίωσης των παραγωγών και των οικογενειών τους, αλλά και ολόκληρης της οικονομικής αλυσίδας του Νομού. Πιο ειδικά ζήτησε από τον Υπουργό:

  • Ανταπόκριση του ΕΛΓΑ με ταχύτητα και δίκαιες αποζημιώσεις με την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εκτιμητών, για να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και πορισμάτων.
  • Άμεσες προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς, για να καλύψουν βασικά έξοδα διαβίωσής τους.
  • Ένταξη και χρηματοδότηση των ζημιών που δεν καλύπτονται από τον υπάρχοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ μέσω των ενισχύσεων deminimis και αυτών του Ταμείου Αρωγής.
  • Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να καλύπτει και αίτια λόγω κλιματικής αλλαγής και ολοκλήρωση της μελέτης διαχείρισης κινδύνων.
  • Αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τον προανθικό παγετό του 2021, ώστε  η Κορινθία να μην μείνει τελικά εκτός στήριξης, που δόθηκε ήδη σε άλλους Νομούς.
  • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση του Φράγματος Ασωπού, που είχε ξεκολλήσει και εξασφαλίσει συμπληρωματική χρηματοδότηση  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υιοθέτηση μεταβατικής λύσηςγια την άρδευση, μετά την ολοκλήρωση του φράγματος, με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του  ΑΟΣΑΚ, μέχρι την παράδοση του αρδευτικού δικτύου.
  •  Υλοποίηση στην πράξη του προγράμματος αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, είναι νευραλγικής σημασίας για την ελληνική γεωργία, εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις όπως: Αύξηση του προϋπολογισμού ανά συλλογικό φορέα, αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης, αλλά και χρηματοδότηση της ιδίας συμμετοχής, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως αυτό τουΤαμείου Εγγυήσεων το οποίο έχει δημιουργηθεί το 2019 και έχει μείνει ανενεργό από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο αρμόδιος Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ που συμμετείχε τηλεφωνικά στη συνάντηση, δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν το συντομότερο στις εκτιμήσειςκαι τις προκαταβολές. Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τα μη καλυπτόμενα  από τον ΕΛΓΑ αίτια (ξηρασία, σταφίδα στα αλώνια) δεσμεύτηκαν να μας απαντήσουν στο τέλος Οκτωβρίου,σεποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα τα εντάξει (π.χ. ενισχύσεωνdeminimisκλπ).

Επίσης, δεσμεύτηκαν ότι οι αποζημιώσεις από τον προανθικό παγετό του 2021 θα καταβληθούν εντός του Οκτωβρίου στους δικαιούχους παραγωγούς του Νομού. Τέλος, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.