Τε. Φεβ 21st, 2024

Ερώτηση στην Βουλή για το πρόβλημα της υδρευσης και άρδευσης που αντιμετώπισε το Ζευγολατιό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Aπαντήσεις της Κυβερνησης στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Βουλή για το πρόβλημα της υδρευσης και άρδευσης που αντιμετώπισε το Ζευγολατιό.

Στην Ερώτηση που είχαμε καταθέσει στην Βουλή στις 4/7/2022 για το πρόβλημα του Ζευγολατιού (Α.Π: 6205/4/7/2022) προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  Εσωτερικών,  λάβαμε ανεπαρκείς απαντήσεις .

Η Κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα των αποζημιώσεων στους αγρότες – κατοίκους της περιοχής.

Σχετικά με το Φράγμα του Ασωπού, είμαστε μάρτυρες μιας ακόμα μεγάλης χρονικής παράτασης για την λειτουργία του βασικού έργου, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η κατασκευή του στο τέλος του 2023 σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες. Τα αναγραφόμενα των απαντήσεων δείχνουν ότι δεν θα είναι έτοιμα τα απαραίτητα υποέργα για να καλυφθούν οι ανάγκες της Κορινθίας, αφού πολλά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των μελετών. Συνεπώς αγνοείται μέχρι και σήμερα ο πραγματικός χρόνος που το φράγμα του Ασωπού θα αρχίσει να επηρεάζει θετικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Το κανάλι του Α.Ο.Σ.Α.Κ. που αναγνωρίσθηκε πρόσφατα «προβληματικό», σε συνέντευξη του Κορίνθιου Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγαρά, θα είναι αυτό που θα σηκώσει το βάρος της διαχείρισης και της διανομής του νερού, μέχρι την κατασκευή του νέου δικτύου –  το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των μελετών. Παρόλα αυτά δεν γίνεται καμία αναφορά για λήψη άμεσων μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την επαρκέστερη λειτουργία του Οργανισμού.

Σχετικά με τα προβλήματα ύδρευσης, οι απαντήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος κυβερνητικός σχεδιασμός για να υπάρχει πόσιμο νερό στις βρύσες των σπιτιών. Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι θα έπρεπε να εκπονούσαν και να υλοποιούσαν έγκαιρα ένα ολιστικό σχέδιο για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και όχι να πετάνε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της ευθύνης αφού «έχει σκάσει» το πρόβλημα.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η λειψυδρία και τα παράγωγα της έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, είναι απαραίτητο τα έργα να γίνονται με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και όχι με βάση τις αιτήσεις και το ενδιαφέρον των ΟΤΑ.

Οι αρμόδιοι οφείλουν να δράσουν άμεσα για να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα όπως αυτά που έζησε φέτος το Ζευγολατιό. Να ληφθούν μέτρα τώρα για να μην είμαστε και το επόμενο Καλοκαίρι «στο ίδιο έργο θεατές».