Δε. Ιούλ 22nd, 2024

Η αυξημένη διασπορά σήμανε συναγερμό σε ειδικούς και κυβέρνηση – Ποια μέτρα εξετάζονται

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αλματώδης είναι η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και οι εντατικές είναι στο “κόκκινο”, οδηγώντας ξανά το σύστημα υγείας στα όρια του. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, που υπολείπεται κατά πολύ στα ποσοστά εμβολιασμού. Οι αριθμοί για τη Βόρεια Ελλάδα περιγράφουν μια όλο και πιο ζοφερή κατάσταση. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασφυκτιούν, με την πλειονότητα των νοσηλευομένων να είναι ανεμβολίαστοι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, επεσήμανε ότι η κατάσταση στην εφημερία ήταν τραγική καθώς δεν υπήρχε παρά μόνο μία απλή κλίνη Covid άδεια και έγιναν 34 εισαγωγές από τις 90 προσελεύσεις, ενώ κάποιοι ασθενείς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως θα ζητήσουν τη συνδρομή του χειρουργικού τομέα, ενώ από σήμερα θα συμβάλουν και μικρά νοσοκομεία με τη διάθεση περίπου 200 κλινών. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα μέτρα προστασίας ενώ θα πρέπει όπως είπε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αυξητική τάση των κρουσμάτων εξέφρασε στην ΕΡΤ και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι είναι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Η αυξημένη διασπορά σήμανε συναγερμό σε ειδικούς και κυβέρνηση. Τα σενάρια που βρίσκονται ήδη επί τάπητος για τον περιορισμό της, επικεντρώνονται στους ανεμβολίαστους.

 

Εξετάζεται μεταξύ άλλων, οι εξωτερικοί μικτοί χώροι διασκέδασης να έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο, καθώς και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
Επίσης δεν αποκλείεται να απαιτούνται περισσότερα rapid από το ανεμβολίαστο προσωπικό.

Από σήμερα η δωρεάν διάθεση self test για μαθητές – Στο edupass.gov.gr η δήλωση αποτελέσματος μόνο για μαθητές δημόσιων σχολείων

Εν τω μεταξύ, από σήμερα 1η Νοεμβρίου, έως και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία, μία συσκευασία με πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests) σε μαθητές όλων των βαθμίδων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου, από 5 έως 22 Νοεμβρίου.
Επίσης, από σήμερα, η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία νέα πλατφόρμα θα εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.