Δε. Ιούν 17th, 2024

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Καμαρίου, την επονομαζόμενη «Κορφιώτισσα», της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ξυλοκάστρου, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 29 Απριλίου 2022. Τον άγιο Κεγχρεών πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Τσιμέκης, εκ της Ι. Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Σταύρος Γούλας, εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο Ιερομ. π. Ιωσήφ Κύπερμαν και ο Διάκονος π. Χρήστος Χίλιας.

Πριν την λιτάνευση της Ι. Εικόνος, πέριξ της Ι. Μονής, ο Θεοφιλέστατος ομίλησε προς την Ι. Αδελφότητα και στους ευσεβείς προσκυνητές αναφερόμενος στην μνήμη των εγκαινίων του Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής, στην Κωνσταντινούπολη. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα πολλά θαύματα της Υπεραγίας Θεοτόκου επισημαίνοντας ότι το κατεξοχήν θαύμα είναι η Ίδια, αφού ως άνθρωπος γέννησε τον Θεό, ούσα Παρθένος και Αγνή, παραμένουσα Αειπάρθενος μετά τον θάνατό Της και αεί ζώσα και πρεσβεύουσα υπέρ του ανθρωπίνου γένους. Δέεται η Παναγία μας πάντοτε υπέρ της σωτηρίας των ψυχών μας αρκεί να έχουμε ειλικρινή μετάνοια, να εξομολογούμεθα τις αμαρτίες μας και να πορευόμεθα στον βίο μας σύμφωνα με τις εντολές του Υιού Της. Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και παρότρυνε την Γερόντισσα Ευαγγελία Μοναχή, την Ι. Αδελφότητα και τους ευσεβείς πιστούς να προσεύχονται στην Θεοτόκο να χαρίζει υγεία, φώτιση, πλούσια τα ελέη του Μονογενούς Της Υιού, κυρίως όμως την αιωνιότητα και τον Παράδεισο!

Την ίδια ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος επισκέφτηκε τον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κόρφου, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Σολυγείας και αφού προσκύνησε ομίλησε με τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδεσ. Οικονόμο – Σταυροφόρο π. Νικόλαο Καλογεράκη και την Εκκλησιαστική Επιτροπή εκφράζοντας τις ευχές του!

Το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ι. Μονή «Κορφιώτισσας» στο Καμάρι Κορινθίας όπου χοροστάτησε στον Μεθεόρτιο Εσπερινό και ομίλησε στην Ιερά Αδελφότητα και στους Πιστούς. Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τις διαφορές του Εβραϊκού και του Χριστιανικού Ορθόδοξου Πάσχα επισημαίνοντας ότι ο Μωυσής «κτύπησε» σταυροειδώς την Ερυθρά θάλασσα για να σωθούν οι Ισραηλίτες, περνώντας από την δουλεία στην ελευθερία, ενώ ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, με την Σταυρική Του Θυσία, μας ελευθέρωσε από τα δεσμά της φθοράς και του θανάτου χαρίζοντάς μας την αιώνιο ζωή και μακαριότητα. Δοξολογούμε τον Θεό γιατί έγινε άνθρωπος για να ανοίξει αυτό το «πέρασμα» που οδηγεί από τον θάνατο στην Ζωή. Για να γίνει η Ενανθρώπιση του Κυρίου σημαντικό ρόλο έπαιξε η Υπεραγία Θεοτόκος ως Νέα Εύα, δημιουργώντας ένα «νέο είδος» ανθρώπων που πιστεύοντας στην Ανάσταση του Χριστού δεν πεθαίνουν αλλά ζουν αιώνια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο την ονομάζουμε «Ζωοδόχο Πηγή», καθώς μας προσέφερε, με την αρετή Της, την υπομονή Της και το παράδειγμά Της τον Αρχηγό της Ζωής.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος στην Γερόντισσα, στην Ι. Αδελφότητα και στους παριστάμενους Πιστούς, η Πηγή της Ζωής και ο Αρχηγός και Τελειωτής της Ζωής να πάρουν όλα τα δεινά της πανδημίας και του πολέμου, ως νεφυδρία, και να μας χαρίσουν την υγεία, την χαρά, την ειρήνη και τις ευλογίες Τους αρκεί κι εμείς πρώτα να «…Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει…»!