Θυρεοειδής Αδένας: Ποια Συμπτώματα προκαλεί;
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας με σχήμα που ομοιάζει με αυτό της πεταλούδας και βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου (λαιμού), ακριβώς κάτω από τονλάρυγγα. Ο θυρεοειδής αδένας αποτελείται από δύολοβούς, τον αριστερό και το δεξιό λοβό του θυρεοειδούς, οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό.
Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα συνίσταται στη σύνθεση και απελευθέρωση στην κυκλοφορία των θυρεοειδικώνορμονών Τ3 (τριιωδοθυρονίνη)και Τ4(θυροξίνη), οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, όπως και της φυσιολογικής λειτουργίας του συνόλου των οργάνων του ανθρώπινου σώματος.
Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς έχει ως αποτέλεσμα την υπερέκκριση των θυρεοειδικώνορμονών Τ3 και Τ4, το οποίο προκαλεί τον υπερθυρεοειδισμό. Αντιθέτως, η ανεπαρκής λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και συνεπώς η ανεπαρκής παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό.
Κατά συνέπεια, κάθε απόκλιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα από το φυσιολογικό, θα προκαλέσει συγκεκριμένα συμπτώματα.
Ποια Συμπτώματα προκαλεί ο Υπερθυρεοειδισμός;
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί από μία σειρά αιτίων, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή την υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Στα αίτια συγκαταλέγονται η νόσος graves, η οποία αποτελεί το συχνότερο αίτιο υπερθυρεοειδισμού, το τοξικό αδένωμα και η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη.
Ανεξαρτήτως του αιτίου πρόκλησής του, ο υπερθυρεοειδισμός, δηλαδή η υπέρμετρη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση τόσο του μεταβολισμού, όσο και του συνόλου των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.
Οι ασθενείς που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό εκδηλώνουν αρκετά από τα παρακάτω συμπτώματα:
- ανεξήγητη απώλεια βάρους, παρά την σωστή σίτιση
- διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη)
- καρδιακές αρρυθμίες (φτερουγίσματα)
- αίσθημα παλμών
- ταχυκαρδία
- κολπική μαρμαρυγή
- αρτηριακή υπέρταση (αυξημένη πίεση στο αίμα)
- οστεοπενία
- οστεοπόρωση
- διάρροια
- εύκολη κόπωση
- μυϊκή αδυναμία
- νευρικότητα
- τρόμος στα άνω άκρα (τρέμουλο χεριών και δακτύλων)
- όξυνση των αντανακλαστικών
- δυσανεξία στη ζέστη
- έντονη εφίδρωση
- τριχόπτωση
- ευερεθιστότητα
- κρίσεις πανικού
- άγχος
- δυσθυμία
- δυσκολία συγκέντρωσης
- αϋπνία – διαταραχές ύπνου
- κατάθλιψη
- μεταβολές στην ψυχολογία των ασθενών
- ελαττωμένη σεξουαλική διάθεση (λίμπιντο)
- ξηροφθαλμία
- διόγκωση οφθαλμών
- εξόφθαλμος
- διαταραχές περιόδου στις γυναίκες
Υποθυρεοειδισμός: Ποια είναι τα Συμπτώματά του;
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί από πολλαπλά αίτια, με την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) να αποτελεί τη συχνότερη αιτία υποθυρεοειδισμού σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο υποθυρεοειδισμός, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό και τις λειτουργίες του συνόλου των οργάνων του σώματος,μπορεί να προκαλέσειτα ακόλουθα συμπτώματα:
- πρόσληψη σωματικού βάρους, παρά τη σωστή διατροφή
- εύκολη κόπωση
- μυϊκή αδυναμία
- διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη)
- βραδυκαρδία
- βραχνάδα (βράγχος) φωνής
- δυσκοιλιότητα
- ξηροδερμία
- τριχόπτωση
- ευαισθησία στο κρύο
- δυσκολία στη συγκέντρωση
- κατάθλιψη
- δυσλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια)
- μεταβολές της περιόδου στις γυναίκες
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κάποιασυμπτώματα είναι κοινά μεταξύ του υπερθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού. Για το λόγο αυτό, όπως και για τον ακριβή εντοπισμό της αιτίας πρόκλησής τους, ο έλεγχος των επιπέδων των θυρεοειδικώνορμονών στο αίμα και ο απεικονιστικός έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα με το υπερηχογράφημαθυρεοειδούςείναι εξαιρετικάσημαντικά, καθώς θα διαλευκάνουν την αιτία και θα καθορίσουν την περαιτέρω θεραπεία των ασθενών.