Πε. Μάι 23rd, 2024

Κεραμέως: Έρχονται 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2024 – Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, οι οποίες θα γίνουν με τον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση», σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Ν. Κεραμέως η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «κρατάμε αν θέλετε, σφιχτό το σώμα του δημοσίου τομέα, αλλά ταυτόχρονα εισάγουμε διαρκώς κίνητρα για να βελτιώσουμε την απόδοση, την παραγωγικότητα του δημοσίου. θέλουμε ένα δημόσιο το οποίο θα είναι πιο αξιοκρατικό, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό».

Η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ επιβεβαίωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου θα γίνει συζήτηση επί του προγραμματισμού προσλήψεων για την επόμενη χρονιά στο Δημόσιο, συμπληρώνοντας ότι «τη μερίδα του λέοντος» θα έχει ο τομέας της Υγείας.

«Είμαστε απολύτως συνεπείς στην προτεραιότητα που δίνουμε στην Υγεία με βάση τις ανάγκες που έχει η χώρα μας. Είμαστε διαδικασία που καταγράφουμε τις ανάγκες που έχουν οι φορείς σε όλη τη χώρα, σε όλα τα υπουργεία, σε όλους τους τομείς. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, έρευνας, μελέτης προκειμένου να παρουσιάσουμε σε περίπου ένα μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000, προσλήψεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αξιολόγηση και το μπόνους παραγωγικότητας τόνισε πως «το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται με συγκεκριμένες παραμέτρους που συνδέονται πλέον και με το μπόνους παραγωγικότητας, το οποίο είναι πολύ μια πολύ σημαντική παράμετρος. Όσο πιο αποτελεσματικός είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, τόσο καλύτερα αμείβεται».

Στη συνέχεια η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην αποτίμηση των υπηρεσιών του Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες:  Για παράδειγμα πηγαίνω σε ένα ΚΕΠ, εξυπηρετούμαι κι εν συνεχεία καλούμαι να απαντήσω με sms εάν η εξυπηρέτηση ήταν αποτελεσματική, είπε.

«Ο στόχος είναι πάντοτε πώς θα κάνουμε το δημόσιο καλύτερο, πώς το δημόσιο θα γίνει πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Είναι η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του νόμου που συνδέει άμεσα την αξιολόγηση με τη στοχοθεσία. «Θέτουμε στόχους συγκεκριμένους για δημοσίους υπαλλήλους, αξιολογούμε εν συνεχεία και συνδέουμε αυτό και με τα μπόνους παραγωγικότητας.»

Για τους εκπαιδευτικούς, ανέφερε ότι ξεκίνησε τον Ιανουάριο -ύστερα από 42 χρόνια –  η ατομική τους αξιολόγηση από έναν σύμβουλο εκπαίδευσης, άρα εξωτερικός του σχολείου, σύμβουλος επί παιδαγωγικών θεμάτων και έναν σύμβουλο επί της ειδικότητας.

Για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, υπάρχει ιεραρχική αξιολόγηση από προϊσταμένους,είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής και «ήδη παίρνουμε τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά προφανώς μπαίνει το νερό στο αυλάκι Και τονίζω ότι εδώ υπάρχει και η παράμετρος του της σύνδεσης με την παραγωγικότητα. Όσο πιο παραγωγικός ίσως πιο αποτελεσματικός είσαι, τόσο καλύτερα να αμείβεσαι. Μπαίνουμε λοιπόν σε μια νέα φιλοσοφία που απαιτούμε από το δημόσιο να είναι καλύτερο κι έχουμε βάλει μπροστά και άλλους σημαντικούς στόχους που συνδέονται άμεσα με ένα καλύτερο δημόσιο, όπως ταχύτερες προσλήψεις. Το σημαντικό όμως είναι ο πολίτης να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο, υπάλληλο στο ΚΕΠ και ούτω καθεξής. Άρα η προσπάθεια είναι για πιο στοχευμένες προσλήψεις, για πιο γρήγορες διαδικασίες και πιο αποτελεσματικές», υπογράμμισε η υπουργός.

Ερωτηθείσα ειδικά για τους γιατρούς, η κυρία Κεραμέως απάντησε ότι υπάρχει ήδη μια αύξηση στις αποδοχές, το 10% και το υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει μια δέσμη κινήτρων για υγειονομικούς, για γιατρούς οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν σε ακριτικές περιοχές. «Σας θυμίζω ότι μετά από 14 χρόνια αυξήθηκαν συνολικά οι αποδοχές στους δημοσίους υπαλλήλους με το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο εισηγήθηκε η νέα κυβέρνηση τον Ιούλιο που μας πέρασε πριν από ένα μήνα. Και να τονίσω ότι στην αύξηση αυτή υπήρξε μια ιδιαίτερη αύξηση σε ότι αφορά σε αυτούς που κατέχουν θέση ευθύνης περίπου 30% Θεωρούμε ότι είναι καταλυτικός ο ρόλος τους στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου, της Διοίκησης και γι αυτό και θέλουμε να τους ανταμείβουμε καλύτερα. Η αξιολόγηση και το μπόνους παραγωγικότητας συνδέονται. Στόχος μας είναι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν να υπηρετήσουν στο Δημόσιο, να θέλουν πραγματικά να υπηρετήσουν», είπε η κ. Κεραμέως.

Η υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε ενδεικτικά στις 400 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες έξι μέρες. « Έχουμε ήδη αυξήσει σημαντικά τις προσλήψεις στην Πυροσβεστική, από περίπου 14.000 σε πάνω από 16.000 και είναι κατά 46% περισσότερα τα εναέρια μέσα και 96% περισσότεροι οι εθελοντές» είπε η Νίκη Κεραμέως.

«Η προσπάθεια αυτή του συντονισμού πλέον, γίνεται σε επίπεδο με επικεφαλής την Πολιτική Προστασία με όλους όσους συμβάλλουν, την Ελληνική Αστυνομία, τους δήμους, τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όλοι αυτοί μαζί οι πυροσβέστες μας, οι εθελοντές, όλοι, όλοι μαζί συνεργάζονται. Αυτό που σας φαίνεται αυτονόητο δεν ήταν πριν από μερικά χρόνια. Έχουμε δρόμο, προφανώς υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Γι αυτό διαρκώς θα προσπαθούμε να. Θα έλεγα να ενισχύσουμε τη συνεργασία αυτή και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Στην πρόληψη επενδύουμε, μέσω δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών. Στον Έβρο έχουν δοθεί πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ για αντιπυρικές ζώνες. Το 112, στην πρόληψη είναι σωτήριο εργαλείο, Επενδύουμε και στα μέτρα κατάσβεσης με περισσότερους πυροσβέστες, με περισσότερα εναέρια μέσα.

Ήδη αυξήθηκαν σημαντικά οι προσλήψεις στην Πυροσβεστική από περίπου 14.000 σε πάνω από 16.000 και προφανώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω ενώ ήδη είμαστε πάνω από το υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρώπης».

Πηγή: ertnews.gr