Πα. Δεκ 1st, 2023

Κορονοϊός: Έρχεται καλοκαίρι με ελευθερίες για όλους – Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αναστολή των μέτρων, σε δύο φάσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανοίγοντας παράθυρο για επιστροφή στην καθημερινότητα αμέσως μετά το Πάσχα. Έτσι, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, φέτος θα απολαύσουμε ένα καλοκαίρι κανονικό, με ελευθερίες για όλους.

Συγκεκριμένα:

  • Από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου καταργείται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης και επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% της χωρητικότητας.
  • Επίσης, από την 1η Μαΐου καταργούνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι στα σχολεία και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις αίθουσες μετά το Πάσχα χωρίς τη διενέργεια self test.
  • Αλλαγές ανακοινώθηκαν και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, καθώς από 1η Μαΐου θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση στον χώρο εργασίας τους.
  • Η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργείται από 1η Ιουνίου με ορισμένες εξαιρέσεις που θα οριστούν σε επόμενες ΚΥΑ. Συγκεκριμένα, θεωρείται πιθανή η παραμονή της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος, από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Όσον αφορά στις γιορτές του Πάσχα, αν και όλες οι θρησκευτικές λειτουργίες θα γίνουν παρουσία πιστών, η σύσταση είναι να κρατήσουμε τις μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας, ενώ προς ώρας οι σκληροί δείκτες παραμένουν υψηλοί, παρά το ότι μειώνονται με αργούς ρυθμούς. Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 65 νέους θανάτους, 345 διασωληνωμένους και 11.061 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα.