Πε. Οκτ 5th, 2023

Κορονοϊός: Ανησυχία για την ενίσχυση του ιικού φορτίου στη χώρα – Πού την αποδίδουν οι ειδικοί

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στη νέα τακτική τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους φορείς θα εξεταστεί σήμερα η πορεία διασποράς του κορονοϊού στη χώρα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει σταθερά υψηλός. Χθες καταγράφηκαν 269 νέα κρούσματα, από τα οποία 98 στην Αττική, 70 στη Θεσσαλονίκη, 10 στις Κυκλάδες και τα υπόλοιπα σε διασπορά σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Θετικοί βρέθηκαν 14 εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι της Α Παθολογικής Κλινικής και το νοσοκομείο να μην δέχεται κρούσματα για νοσηλεία ως την Παρασκευή προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της απολύμανσης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί ανέρχονται σε 233, καθώς κατέληξε άλλος ένας ηλικιωμένος από τον Οίκο Ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.

Τι θεωρούν πιο ανησυχητικό οι επιστήμονες

Έχουμε εκτενή γεωγραφική διασπορά και είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε μεταδόσεις και σε κλειστές ομάδες, όπως οίκοι ευγηρίας ή υγειονομικοί και αστυνομικοί, είπε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, σημειώνοντας πως όλα αυτά είναι ανησυχητικά. Απέδωσε τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων χθες στο ότι το σαββατοκύριακο λόγω και των αργιών δεν έγιναν αρκετά τεστ, εξ ου και ο μικρός αριθμός που είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Η κατάσταση παραμένει άσχημη και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για να περιοριστεί όσο είναι καιρός η διασπορά, τόνισε σημειώνοντας πως εδώ και 20 μέρες τα περισσότερα κρούσματα ήταν εγχώρια. Ακόμα δεν έχει μελετηθεί η επίδραση του ανοίγματος των συνόρων, αλλά είναι βέβαιο ότι και η χαλάρωση και η μη τήρηση των μέτρων είναι που μας έχει οδηγήσει εδώ, είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μιλώντας χθες στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, επίσης απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στα περισσότερα τεστ, αλλά και στο αυξημένο ιικό φορτίο που υπάρχει στη χώρα μας σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των 269 κρουσμάτων, λέγοντας ότι έχει «μια επιμονή» να είναι πάνω από 200. Σημείωσε ωστόσο ότι θα ήθελε να δει και την επόμενη μέρα για να βεβαιωθεί για αυτήν την «ανησυχητική, μικρή αυξητική τάση».

Ασφαλής ημερομηνία η 7η Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολείων σημειώνοντας ότι εφόσον θα γίνει προσέλευση 100% είναι απαραίτητη η καθολική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ως καίριο σημείο προσδιόρισε το αν προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση για την ορθή χρήση της μάσκας από τα παιδιά, κάτι που η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εφικτό, ακόμα και στις πιο μικρές ηλικίες.

Όσον για το εάν είναι ασφαλής η ημερομηνία για το άνοιγμα σημείωσε ότι είμαστε μόνο μια τάξη μεγέθους πάνω από την κατάσταση «πολύ ασφαλής» όσον αφορά στα κρούσματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος για μετάθεση της ημερομηνίας, ωστόσο η κατάσταση συνεχώς επαναξιολογείται.

Πηγή ΕΡΤ