Πα. Σεπ 22nd, 2023

Κορονοϊός: Στα 228 τα κρούσματα-Οκτώ πήραν εξιτήριο-Αυστηρά κριτήρια για το τεστ (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ακόμα 38 νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ Σ. Τσιόδρας στην καθημερινή του ενημέρωση. Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι πλέον 228 εκ των οποίων 22 δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και δεν σχετίζονται φανερά με υπάρχοντα κρούσματα. Συνολικά 57 ασθενείς νοσηλεύονται, πέντε από αυτούς διασωληνωμένοι, ενώ 8 ασθενείς έχουν πάρει ήδη εξιτήριο. Οι άνθρωποι που κατέληξαν εξαιτίας του κορονοϊού είναι τρεις. Κλείνουν τα χιονοδρομικά κέντρα και οι οργανωμένες παραλίες.

Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά 3.400 δείγματα ενώ θεσπίζονται αυστηρά κριτήρια για τον εργαστηριακό έλεγχο. Το 51% των νοσηλευθέντων είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο έλεγχος στα νοσοκομεία θα γίνεται σε ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλευονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Για την διασφάλιση της πρόσβασης των χρονίως πασχόντων στο δημόσιο σύστημα υγείας, προβλέπεται να επεκταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Οι ασθενείς θα μπορούν να αιτούνται τα φάρμακά τους χωρίς την φυσική τους παρουσία, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή email. Τα φάρμακα θα μπορούν να παραλαμβάνουν συγγενείς και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ο κ. Τσιόδρας επέστησε σε όλους την προσοχή να αποφεύγουν με κάθε τρόπο τις συνθήκες συγχρωτισμού, όπως συμβαίνει σε ουρές σουπερ μάρκετ και καταστημάτων. Όπως ανέφερε, δεν θα κλείσουν τα καταστήματα τροφίμων, όμως πρέπει να αυστηροποιήσουν τις συνθήκες αναμονής των πελατών ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου των σούπερ μάρκετ, ώστε να εξυπηρετείται το κοινό. Κλειστά θα είναι τα χιονοδρομικά κέντρα και οι οργανωμένες παραλίες.

«Η επιδημία του πανικού είναι χειρότερη από αυτήν του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και συνέστησε ψυχραιμία, παραμονή στο σπίτι όσο είναι δυνατόν και αποφυγή κοντινής επαφής, ιδιαίτερα με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως τόνισε, ένας άνθρωπος χωρίς συμπτώματα μπορεί να είναι φορέας του ιού για υτό θα πρέπει όλοι να τηρούν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής του υπουργείου Υγείας.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού, σε ορισμένες περιπτώσεις με το 50% της δυναμικότητάς τους.

Νωρίτερα σήμερα, την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ζακύνθου, άφησε ο 67χρονος που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Είναι το τρίτο θανατηφόρο κρούσμα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό καθώς, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας, 90 ετών, κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

ΕΟΔΥ: Καλές πρακτικές για την χρήση των τροφίμων

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ.

Ωστόσο το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

  1. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  2. Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  3. Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
  4. Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
  5. Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  6. Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
  7. Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)
  8. Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ