Πε. Απρ 18th, 2024

Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Η «αποστρατεία» Καραμαλάκη, ο «εφτάψυχος» Δασκαλάκης και η προαγωγή που όλοι θέλουν να αποφύγουν!

Κοινοποίηση ειδήσεων

To Lawandorder.gr καταγράφει σε βάθος τις εξελίξεις στην πυραμίδα της ιεραρχίας της Ελληνικής Αστυνομίας, διατηρώντας πάνω από όλα αλληλουχία στην πληροφόρηση, συνέχεια και συνέπεια στην κατά καιρούς ενημέρωση και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητα θέματα.

ΡεπορτάζΓιάννης Νάκος

Βάση και πρόλογος των εξελίξεων αποτελεί προηγούμενο δημοσίευμα μας, του οποίου το περιεχόμενο επιβεβαιώνεται σήμερα σε όλη του την έκταση.

Η παράταση που έδωσε ο υπουργός με το πρόσχημα της πανδημίας, κατ’ ουσία όμως για να κερδίσει έδαφος και μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των προσώπων της Ηγεσίας, απέναντι σε όλα τα κέντρα επηρεασμού του Μαξίμου, η τριήμερη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία που επιστρέφει την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαρτίου κλείνουν τον κύκλο της αναμονής και ανοίγουν την διαδικασία των προαγωγών και αποστρατειών των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Η αποστρατεία» Καραμαλάκη και ο επόμενος Αρχηγός;ADVERTISING

Το ξίφος του βάζει στον κελεό ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, αφού αποστρατεύεται έχοντας σχεδόν εξαντλήσει  το προσδόκιμο παραμονής στη θέση του Αρχηγού, καλύπτοντας μια θητεία με κυρίαρχο στοιχείο την ανθρώπινη μεταχείριση και αντιμετώπιση του προσωπικού, αλλά χωρίς να πρωταγωνιστήσει σε  καμιά  επιχειρησιακή δράση και πρωτοβουλία, υλοποιώντας κάθε φορά πιστά τα κελεύσματα των εκάστοτε πολιτικών του προϊσταμένων.

Κατάφερε όμως στην εκπνοή του χρόνου της θητείας του ως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, να λάβει δεσμεύσεις που θα του δώσουν «ρόλο» σε κυβερνητική θέση επιπέδου Γενικού Γραμματέα υπουργείου.

Στο πεδίο της διαδοχής σήμερα και στο υπόλοιπο της διαδρομής για την ανάληψη καθηκόντων στη θέση του Αρχηγού προπορεύεται σαφώς ο νυν γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σκούμας, ο οποίος και έλαβε ήδη  διαπίστευση σε επίπεδο Πρωθυπουργού, αναμένοντας ο ίδιος να μπει στο μέγαρο της  Λεωφόρου Κατεχάκη , αποφεύγοντας ναρκοπέδια που θα ανατρέψουν το αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή.

Ο «εφτάψυχος» Ανδρέας Δασκαλάκης που αποτελεί κάτοικο  της Κατεχάκη από το 2017 , ενώ από το 2019 μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του Υπαρχηγού, αποδεικνύεται ο πλέον πεισματώδης και επίμονος διεκδικητής της Αρχηγίας της ΕΛ.ΑΣ, συγκεντρώνοντας τις τελευταίες μέρες όλες του τις δυνάμεις να καταφέρει την ανατροπή παρά τις ελάχιστες πιθανότητες.

Ισχυρά του όπλα ο προβαλλόμενος  «αφανισμός» των κρητικών από την Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, ερεθίζοντας έτσι τα πατριωτικά αλλά και εκλογικά αισθήματα του Πρωθυπουργού, της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και σε βαριά ονόματα  επιχειρηματιών και πολιτικών με ονομαστική κατάληξη σε …….ΑΚΗΣ !!

«Νέο όνομα από την Κρήτη για την ΕΛ.ΑΣ»

Το παραπάνω καταπίστευμα βάζει ένα νέο όνομα στους προς αξιοποίηση υποστρατήγους, που θα προκαλέσει αναστάτωση και διαφοροποιήσεις στις κρίσεις των υποστρατήγων, και δεν είναι άλλος από τον κρητικό  ΡΟΥΤΖΑΚΗ Αντώνιο, όπου υπηρετεί, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης.

Για τον νυν Προϊστάμενο Επιτελείου, Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, θεωρείται  βέβαιη η αποστρατεία του, αφού εξαντλεί το όριο ηλικίας και παράλληλα την παραμονή του στο σώμα.

Ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Γεώργιος Γιάννινας αναμένει αναπότρεπτη πορεία κρίσεων για να καταλάβει την θέση του Υπαρχηγού, οι εξελίξεις και τα νέα ενδεχόμενα όμως δεν του την έχουν εξασφαλίσει ακόμη.

Σχετικά με τον Μαυρόπουλο Λάζαρο, νυν Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, θεωρείται δεδομένη η παραμονή  και προαγωγή του, που δεν αποκλείεται να αναλάβει τη θέση του σημερινού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος!

«Η προαγωγή που όλοι θέλουν να αποφύγουν!

Τη μάχη της παραμονής θα δώσουν οι πρώτοι στην επετηρίδα υποστράτηγοι, Καστάνης Γεώργιος και ο Αττικάρχης Σανιδάς Παρασκεύας με τον δεύτερο να είναι σε πολύ δύσκολη θέση αφού ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος έχει «φωτογραφίσει» την αποστρατεία του στο παρελθόν, όπως επίσης δεν έχει κρύψει την δυσθυμία του για τον ίδιο, σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

Η διαφαινόμενη αποστρατεία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, αν συνδεθεί και με τις προηγούμενες αντίστοιχες αποστρατείες, δημιουργούν ενός είδους αστυνομικής  παθογένειας, με μια θέση « άχθος αρούρης» που ουδείς θα επιδιώκει και θα διεκδικεί, αφού πρόκειται για μια στατιστικά «θνησιγενή θέση».

Ίσως όμως αυτό να αποτελέσει έναν λόγο επαναπροσδιορισμού της  αρνητικής στάσης του Υπουργού.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.ΔΑ.Π) , η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) παραμένουν προσωποπαγείς με αμετακίνητους στο σύνολό  οι διευθυντές τους.

Η αδράνεια, η αποκλειστική ενασχόληση της Ηγεσίας της Αστυνομίας με τις κρίσεις για τόσο μεγάλο διάστημα, η δεδομένη αποστρατεία του νυν Αρχηγού, οι διαγκωνισμοί έχουν καταστήσει επείγουσα την συγκρότηση του ΚΥΣΕΑ και την ολοκλήρωση των κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ για το 2022!