Πε. Μαρ 23rd, 2023

Κυριάκος Παπαδόπουλος: Υπόδειγμα έλληνα λιμενικού και ναυτικού

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οικογενειάρχης και πατέρας δύο παιδιών, ο Παπαδόπουλος εκπλήρωνε τα καθήκοντά του με ανθρωπιά, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνηση.

Πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου 2018, απεβίωσε αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία μόλις 44 ετών, ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο αποκληθείς και ήρωας του Αιγαίου.

Ο Παπαδόπουλος, ως κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΛΣ-602, έλαβε μέρος σε δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στα νερά του Αιγαίου, στο πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και τις μικρασιατικές ακτές, κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής κρίσης των ετών 2015-2016.

Οικογενειάρχης και πατέρας δύο παιδιών, ο Παπαδόπουλος υπήρξε υπόδειγμα έλληνα λιμενικού και ναυτικού, καθώς εκπλήρωνε τα καθήκοντά του με ανθρωπιά, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνηση.

Με την ακάματη δραστηριότητα και την ανεκτίμητη προσφορά του ο Παπαδόπουλος κατέστη σύμβολο των αγώνων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση αμέτρητων ταλαιπωρημένων και απελπισμένων ανθρώπων που διέτρεξαν κίνδυνο πνιγμού στα νερά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια.

Γόνος μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, ο Παπαδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια εργατική συνοικία της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα.

Αφού αποφοίτησε από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών και ναυτολογήθηκε σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού, ο Παπαδόπουλος κατατάχθηκε ακολούθως στο Λιμενικό Σώμα.

Ο Παπαδόπουλος τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία για εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας.

Προς τιμήν και εις μνήμην του μεταστάντος τμήμα της προβλήτας του λιμένος Μυτιλήνης, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σώματος, ονομάστηκε «Προβλήτα Υποπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου».

Η προσωπικότητα και οι καθημερινές μάχες του Κυριάκου Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διάσωσης που διενεργούσαν οι λιμενικές Αρχές της Λέσβου, προβλήθηκαν μέσα από το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Δάφνης Ματζιαράκη 4.1 Miles.

Δείτε το βίντεο με το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των NYT.

www.in.gr

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr